U POSJETU ...

Blagdansko ruho zagrebačkog stana poznate blogerice

 

"Probudi se, pada snijeg, evo i u Splitu Božić bijeli je..." - ovi stihovi, opjevani dječjim glasovima, svake godine kao praporci zazvone u srcima primorskih ljudi u nadi da će i Mediteran jednom "probuditi" bijeli Božić, kao u filmovima. No, spremni smo da se takva prognoza vrlo vjerojatno neće ostvariti, zato u domove bogatim dekoracijama unosimo blagdanski duh i osjećaj zimske topline.

Savjete je novinarka Slobodne Dalmacije potražila od kreativne Ivančice Kršek, "izradi sam(a)" majstorice i dizajnerice interijera, koja od 2011. godine uređuje blog "Makeover addict" te istoimenu stranicu na Facebooku i Instagramu @makeover.addict.

Nordijska jelka

- Iste godine počela sam se baviti preuređenjem i redizajnom namještaja te dizajnom interijera, tako da sam do sada preuredila na desetke interijera i stotine komada različitog namještaja - dodaje Ivančica. Na blogu i profilima na društvenim mrežama, osim što prezentira vlastite radove i interijere koje uređuje, trudi se inspirirati čitatelje idejama i praktičnim savjetima za uređenje doma. Zato često voli kazati da je blog njezina sretna virtualna platforma za druženje s drugim makeover "(su)ovisnicima" koji su i ove godine od nje crpili ideje za stvaranje blagdanskog ugođaja u svoja četiri zida. Kako bi nam lakše prezentirala što je ove godine osmislila, uvela nas je u svoj dom u Sesvetama, gdje živi sa zaručnikom.

Ne treba se opterećivati trendovima i stilovima uređenja jer oni dođu i prođu, ali ono što čini dom su brojni detalji i uspomene koji se skupljaju godinama i daju prepoznatljivost i pečat da je to baš naš dom

Svake godine božićne dekoracije uglavnom izrađuje samostalno te gotovo uvijek inzistira na prirodnim materijalima. Iako traju kraće nego oni od plastike, kaže, ništa ne može zamijeniti mirise i nenametljiv šarm prirode.

- Ove sam godine osnovu za adventski vijenac kupila na zagrebačkoj Splavnici te je minimalno ukrasila plišanom trakom i božikovinom s obzirom na to da su ovog Božića aktualni prirodni, pomalo "nonšalantno" napravljeni božićni vijenci. Grane božikovine iskoristila sam i kao ukras za stari vrč, ali i kao dekoracije za svijećnjake, terarij i kao detalje na poklonima. Uvijek volim naglasiti tradicijsku notu Božića pa smo nordijsku jelu okitili tradicionalnim staklenim kuglicama i lampicama - ističe naša kreativna sugovornica.

Za ukrašavanje blagdanskog stola iskoristila je grane od bora i kuglice koje su već godinama u obitelji, a borove grančice poslužile su i kao dekoracija za blagdanski kolač. Imate li i vi "kičaste" ili porculanske posude koje ne koristite, e, pa "blogerica" ističe da su blagdani idealna prilika da se iz ormara izvuče posuđe, čaše i pribor za jelo koje ne koristimo svakodnevno i tako se naglasi važnost obiteljskog okupljanja i nota svečanosti koju zimski blagdani zaslužuju.

Također, s obzirom na to da nam u zimsko doma svima nedostaje sunčeve svjetlosti, osobito onima na kontinentu, Ivančica savjetuje da maksimalno iskoristite ukrasne lampice i svijeće te ih rasporedite po svom domu.

Ne treba se opterećivati trendovima i stilovima uređenja jer oni dođu i prođu, ali ono što čini dom su brojni detalji i uspomene koji se skupljaju godinama i daju prepoznatljivost i pečat da je to baš naš dom

"Cozy" atmosfera

- Upalite navečer i uživajte u romantičnoj "cozy" atmosferi - dodala je i našim čitateljima ponudila zanimljiv savjet za kreativno posluživanje kolača.

- Ako želite naglasiti zimski ugođaj na blagdanskom stolu, kolač postavite na pladanj za tortu, posipajte šećerom u prahu te ukrasite borovim grančicama i sjemenkama nara (šipka) - savjetuje naša sugovornica, koju smo zamolili da nas provede malo po stanu i opiše kako je uređivala svoje utočište.

- Osobno volim sve stilove uređenja, a nekako prirodno naginjem eklekticizmu. Volim kombinaciju starog i novog namještaja pa su stolci u blagovaonici stari originalni Thonet stolci koje sam sama preuredila. Također, tu je i mala obiteljska vitrina stara, više od sedamdeset godina, koju sam preuredila i koja, osim što mi savršeno služi za spremanje posuđa, uvijek izaziva uzdahe oduševljenja i nostalgije svih naših prijatelja kada dođu u posjet - okreće se ponosno Ivančica po stanu te dodaje:

- Ne treba se opterećivati trendovima i stilovima uređenja jer oni dođu i prođu, ali ono što čini dom su brojni detalji i uspomene koje se skupljaju godinama i daju prepoznatljivost i pečat da je to baš naš dom - zaključila je naša sugovornica.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Darko Tomaš/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:37