VIDEO + FOTO

D&D GRAND PRIX: Pobjednička kuća prema glasovima čitatelja

Vodimo vas u Villu Covri u kojoj se na najbolji mogući način spaja suvremeno s tradicijom, a projekt potpisuje kreativac Boris Ružić

IME PROJEKTA: Vila Covri
AUTOR PROJEKTA: Boris Ružić
ADRESA: Kovri 24, 52474 Brtonigla
KONTAKT: www.vilacovri.com, Facebook - Vila Covri, twitter.com/VCovri, Instagram @ vilacovri

Na samim vratima Istre smjestila se Villa Covri (nekadašnja stancija) okružena vinogradima i maslinama na križanju vinskih cesta i cesta maslinovog ulja. Iako smještena u ruralnom okolišu, pruža potpuni luksuz i privatnost u mirnom selu Kovri (Covri). Sve to prepoznali su i mnogobrojni čitatelji koji su upravo ovom objektu dali najveći broj glasova u nagradnom natječaju D&D Grand Prix te tako Villu Covri ovjekovječili hvalevrijednim priznanjem - trenutno najbolje hrvatske kuće za najam.

Pogledajte video!

- Početak gradnje stancije započeo je još u 16. stoljeću kada je obitelj Kovrić (kasnije preimenovana u Covra) došla s otoka Korčule i nastanila se na plodnoj crvenoj zemlji nekoliko kilometra od mora. Vila se gradila i nadograđivala kroz stoljeća, a današnji oblik dobila je 1801. godine i potpuno je obnovljena 2017. godine najkvalitetnijim namještajem, dizajnerskom rasvjetom (Karman, Flos, Macrolux), godinama sakupljanim antikvitetima iz Italije (Vicenza, Bologna, Udine, Venezia), kamenim zidovima (kamen od originalnih zidova dvorišnih kamenih ograda) ograđenim dvorištem, starom kamenom voltom, kamenim baladurem s balkonom s prekrasnim pogledom na more, mediteranskim vrtom na krovu kućice pokraj bazena te bazenom sa slanom vodom. Iz svih soba pruža se prekrasan pogled na more, a krase je i vanjska ljetna kuhinja s BBQ-om, kao i terasa s pergolom. Velika pažnja posvećena je baštini kuće istarskog tradicionalnog stila. Istovremeno, tu je i mješavina antike s modernim funkcionalizmom pa je to moderan i praktičan prostor - ponosno pričaju vlasnici, brat i sestra, Nenad i Nataša Kraljević, i dodaju kako se u renoviranju vile najviše pazilo da sve bude izvorno i ekološki prihvatljivo.

Tako je upotrebljen sav kamen, stare erte, koje su bile vremenski dotrajale, iskorištene su u dogradnji zidića, stare hrastove potporne grede pofarbane su i vraćene na staro mjesto, cijela kuća je žbukana starim tehnikama ručno, parket je od slavonskog hrasta premazan uljem (nije se koristio lak), za bojanje zidova koristile su se samo ekološki prihvatljive boje, kamen oko bazena je iz istarskih kamenoloma te se koristio najkvalitetniji mramor.

Estetika je za mene iznad i ispred arhitekture i dizajna. Ona je umjetnost koja nastupa prva, koja nas pokreće za sve ostalo, kaže Boris Ružić, autor uređenja tog divnog projekta

Projekt obnove i uređenja nosi već dobro poznati popis velikog hrvatskog kreativca Borisa Ružića.Izrazito sam zahvalan svim čitateljima D&D-a koji su glasali za Villu Covri, veliko hvala svima koji su prepoznali i ocijenili moje viđenje i doživljaj arhitekture kao i samog dizajna interijera na ovom projektu, za koje smatram da uvijek mora biti neovisno o ukusu većine, drugim riječima - potvrdili ste mi da sam drugačiji od drugih.

Glavno pitanje kod svih mojih projekta je - kako ne izgubiti svoju autentičnost, tradiciju i identitet? Time sam se vodio i kada je u pitanju Villa Covri, čija je arhitektonska stoljetna prošlost danas bezvremenska, čijoj sam adaptaciji i dizajnu pristupio s puno svijesti i razmišljanjima o tome kako je narod nekada gradio svoju autentičnost - sa smiješkom je objasnio Boris Ružić.

Prilikom renovacije pazilo se da sve bude izvorno i ekološki prihvatljivo. Tako je upotrijebljen sav kamen, a stare hrastove grede obojene su i vraćene na svoje prvotno mjesto

I zrazito sam zahvalan svim čitateljima D&D-a koji su glasali za Villu Covri, veliko hvala svima koji su prepoznali i ocijenili moje viđenje i doživljaj arhitekture kao i samog dizajna interijera na ovom projektu, za koje smatram da uvijek mora biti neovisno o ukusu većine, drugim riječima - potvrdili ste mi da sam drugačiji od drugih. Glavno pitanje kod svih mojih projekta je - kako ne izgubiti svoju autentičnost, tradiciju i identitet? Time sam se vodio i kada je u pitanju Villa Covri, čija je arhitektonska stoljetna prošlost danas bezvremenska, čijoj sam adaptaciji i dizajnu pristupio s puno svijesti i razmišljanjima o tome kako je narod nekada gradio svoju autentičnost - sa smiješkom je objasnio Boris Ružić.

Foto: Rajan Milošević/Koridor 27

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:22