U POSJETU

Dom arhitektice Slavice Meštrović sa spektakularnim pogledom na grad

Arhitektica Slavica Meštrović projektirala je zgrade u zagrebačkoj ulici Nad lipom, a u jednoj od njih na četvrtom je katu osmislila stan po svom guštu. Uz lijepu arhitekturu i dizajn, odlikuje ga i raskošna terasa na kojoj su smješteni cvjetnjak, povrtnjak i gredica sa začinskim biljem. U interijeru, našu je pažnju zaokupila ozelenjena kupaonica.

Prije dvanaest godina, točnije 2006., arhitektica Slavica Meštrović počela je s gradnjom svog velikog projekta - nastale su divne stambene zgrade u poznatoj zagrebačkoj ulici Nad lipom. Slavica je, iako su joj zbog isplativosti i ekonomičnosti projekta sugerirali drugačije, bila ustrajna u tome da stanovi budu velikih kvadratura, i to prvenstveno kako bi sačuvala okolno zelenilo.

- Raslinje nadomak Ilice smatrala sam prevrijednim da bih ga zamijenila parking mjestima koja bih morala tamo osigurati kada bi se radilo više manjih stanova - pojašnjava arhitektica, dodajući kako je za hortikulturu koja okružuje zgrade zaslužan Dragutin Kiš. Tijekom godina njezin se projekt razvijao i u konačnici ga čini pet stambenih zgrada, a na posljednjem katu jedne od njih danas u sretnom suživotu uživaju Slavica i njezina kujica Žuži.



U spavaćoj sobi prigodno se smjestio maleni bor, idealna zelena dekoracija za blagdanske dane

- Prva skica idealnog stana po mom guštu pretrpjela je pet redizajniranja. Sa 120 četvornih metara interijer je smanjen na 70, no zato sam dobila divnu terasu koja okružuje cijeli stan - ističe arhitektica i dodaje kako je smanjivanje interijera rezultiralo povrtnjakom na istoku i cvjetnjakom na zapadu njezina stana, odnosno terase. Kako izvana, ovaj je stan divan i iznutra. Spavaća soba okupana je suncem, a velike staklene stijene i pogled na svjetla grada čine ju čarobnom i noću.

U kupaonici, ali i dnevnom boravku, divno uspijeva neobična biljka hoya linearis




Iz spavaonice dolazimo u prostor prolazne garderobe koji se, pak, nastavlja na prostranu kupaonicu s velikim prozorom koji gleda na spomenuti cvjetnjak. Kupaonicu odlikuje elegantan i vrlo profinjen izgled. Na podu su postavljene keramičke pločice boje betona i velikog formata, a uz sive tonove i jednostavnost linija lijepo se uklapaju razne biljne vrste koje ovdje nalazimo. Redom, kupaonski prostor osvježen je sabljicama ili svekrvinim jezikom, orhidejama, japanskim drvom novca ili krasulom, ali i raskošnom i delikatnom hoyom linearis koju pronalazimo i u dnevnom boravku. Zanimljivo, dnevni boravak krije sasvim posebno arhitektonsko rješenje.





Zbog nedostatka kvadrata,ulaz iz stubišta i izlaz iz lifta izvedeni su direktno u dnevnu sobu - priča nam Slavica Meštrović, pokazujući ugrađenu garderobu i “cipelarnik” koji se skriveni nalaze u zidu desno od lifta. U nastavku su smješteni velika biblioteka te kuhinja i blagovaonsko-dnevni prostor. Dakako, uz divnu arhitekturu, nas je najviše oduševila terasa na kojoj, kad godišnje doba to dopušta, sretno rastu raznolike biljne, cvjetne i povrtne kulture. Na istočnoj strani terase arhitektica uzgaja začinsko i mirisno bilje poput kadulje, metvice, vlasca, bosiljka, majčine dušice, origana, lavande, ljupčeca, rajčica i jagoda.



Slavica je ljubiteljica prirode i, kad vrijeme to dopušta, puno pažnje pridaje bilju i cvijeću na svojoj terasi.

Na zapadu, pak, terasu raskošnom čine mirisi i boje raznolikog cvijeća: ruže i ukrasne trave, crveni javor i dalije, lavande i prkosi, sve te vrste lijepo uspijevaju u suživotu na četvrtom katu moderne zagrebačke zgrade, i ovaj put dokazujući kako ljepota prirode može ušetati u baš svaki gradski stan.



Foto: Berislava Picek /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:06