KAKO ŽIVIMO

Dom četveročlane obitelji iz Zagreba

Nešto staro, nešto novo... i evo savršenog doma!

Oboje smo veliki ljubitelji dizajna interijera, a ta ljubav prvo je počela s prelistavanjem časopisa za uređenje prostora, a potom i konkretnim realizacijama, kako u vlastitom ambijentu, tako i u interijerima naših prijatelja i znanaca – pričaju Mirjam Tišijar Vukelić i Ivan Vukelić, simpatičan bračni par s dvoje djece koji su idealan dom pronašli u stanu u prizemlju, u jednom mirnom zagrebačkom naselju, u blizini jezera.

– Čim smo se uselili, napravili smo male promjene. Točnije, pomaknuli smo neke zidove, povezali kuhinju i dnevni boravak te tako otvorili prostor, napravili komunikaciju i učinili stan vizualno većim. Zatim smo skinuli vrata između hodnika te tako dobili protočnost. Također, neki zidovi pomaknuti su kako bismo dobili osnovu za ugradnju ormara – kažu Mirjam i Ivan koji vjeruju kako se životni prostor, da bi u konačnici bio dobar, mora pažljivo planirati od temelja.

Tako su oni dobro promislili što će staviti na pod. Na području hodnika, kuhinje i blagovaonice postavili su velike, tamne, antracitne pločice koje, kažu, stvaraju osjećaj zemljanosti i čvrstoće, a ujedno tamna boja poda savršeno naglašava elemente koji se na takvoj površini nalaze. Pod u dnevnom boravku napravljen je od “seljačkog poda”, a njegova tekstura i površina te konkretnost, naglašavaju vlasnici, daju poseban pečat i toplinu cijelom ambijentu. U dječjoj sobi je, pak, stari parket prelakiran u bijelu boju kako bi se “utišalo” šarenilo koje se provlači kroz tepih ručne izrade sastavljen od mnoštva malih, vunenih kuglica.

Stan je inače velik 75 četvornih metara i ima, tvrde Mirjam i Ivan, savršenu prostornu organizaciju. S jedne strane ima dvije spavaće sobe od kojih je jedna dječja za sina Gabrijela i kćer Martu te kupaonicu i dva velika ugradbena ormara u hodniku. Na drugoj strani nalaze se dnevni boravak koji je veće površine pa je unutar njega organiziran i prostor za rad te blagovaonica i kuhinja koje su odvojene od dnevnog boravka tek minimalnim pregradama.

– Svoj stan uređivali smo tako da smo osluškivali kako ‘diše’ prostor. Prije svega, bilo nam je važno unijeti dosta svjetlosti.Htjeli smo da rasvjetna tijela budu pametno raspoređena i da zajedno izgledaju lijepo. Luster s tri staklene cijevi izgleda kao ukras i efektno dijeli prostor kuhinje od boravka, a kada je upaljen, stvara dojam obasjanih proljenih pupoljaka. Na jednom zidu vise hrastove grane prepletene s malim žaruljicama koje djeluju jako romantično i podsjećaju na šetnju šumom kroz čije se krošnje drveća nazire sjaj zvijezda. Centralni zid ispunjen je triptihom svjetlosnih slika koje su moj vlastiti rad – otkriva Mirjam, inače akademska slikarica, čija je specijalnost izrađivanje ilustracija anđela, dok suprug, dizajner Ivan, izrađuje namještaj po mjeri.

– Neke komade namještaja zatekli smo u stanu kad smo se uselili pa smo ga samo preuredili za svoje potrebe, a elementi kao što su zidni ormarić u hodniku (rad učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna), komoda ladičar (iz stare ljekarne s latinskim natpisima) te škrinja kofer koji je prenamijenjen u stol u boravku, obiteljsko su nasljeđe. Kupovni elementi i detalji nabavljeni su posvuda, u Ikei, Home sweet Homeu, Emmezeti, Coin Casi, Art rasvjeti, Bakinoj škrinji, Mieleu… – nabraja Mirjam i dodaje kako je sav namještaj po mjeri u stanu, pak, izradio suprug Ivan.

Što se tiče stila koji prevladava u stanu, vlasnici kažu da su pri uređenju zauzeli pristup kao da stvaraju vjenčanicu – nešto staro, nešto novo… Stan je tako kombinacija modernih, jednostavnih komada i predmeta ravnih linija te starinskih elemenata koji prostoru daju dušu. – Važno nam je bilo stvoriti osjećaj sažimanja i prožimanja suprotnosti, kako bi se stvorio jedinstven, ugodan i topli prostor koji je na taj način postao dom – zaključuju vlasnici.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:05