Kako živimo

Dom četveročlane obitelji u malom dalmatinskom mjestu u blizini Splita uređen s puno ljubavi

 

Vodimo vas u mjesto Tugare u blizini Splita, po kojemu je ova vila i dobila naziv - Tugarka. Njezini vlasnici ispričali su nam kako su je preuređivali.

Dvadesetak minuta od Splita, u mjestu Tugare, u domu uređenom s puno ljubavi, smjestila se mlada četveročlana obitelj. Posebnost njihova doma je u tome što su vlasnici bez suradnje s arhitektima i dizajnerima potpuno samostalno osmislili objekt koji im je ostavljen u naslijeđe u poprilično loše izvedenom i neorganiziranom stanju.

Kroz nekoliko godina, ovisno o budžetu i vremenu koje su imali, adaptirali su jednu po jednu prostoriju. Ipak, najvećim i najizazovnijim zahvatom smatraju uređenje okućnice koja broji 800 kvadrata, a uključuje vrtove i bazen. Smatrajući kako svakoj kući posebnost i dušu daje vrt, fasadnu izolaciju napravili su u dvije nijanse sive boje upravo da bi hortikulturalno uređenje i zelenilo koje vlada okućnicom dobilo na važnosti. Vlasnici su novac uložili u automatsko navodnjavanje travnjaka, a sjenicu u vrtu izdvajaju kao najromantičniji kutak eksterijera.

DRVENA KUĆICA

- U ljetnim večerima sjenica od punog drva s masivnim stolom i klupama naše je omiljeno mjesto za druženje. Osvježena bijelim zavjesama i malim lampionima često odzvanja smijehom prijatelja i obitelji. Osmislili smo i malu drvenu kućicu koja se uz nju nalazi, a namijenjena je za svu djecu koja nam dođu u posjet - sa smiješkom objašnjava Željana Perić, vlasnica nekretnine.

- Ta je kućica prvotno kupljena kako bi bila ostava za ogrjev, no bila nam je prelijepa i odlučili smo joj dodijeliti simpatičniju namjenu. Ona je sad opremljena kaučem i društvenim igrama i pokazala se kao mjesto koje naša djeca naprosto obožavaju i u njoj provode toliko vremena da ponekad pomislim da ne žive s nama - smije se vlasnica.

ILUSTRACIJE

S ovako lijepom i sadržajima ispunjenom okućnicom, razumljivo je da obitelj ljetne mjeseci provodi većinom izvan interijera svoje kuće. No, dolaskom hladnijih dana, životne se aktivnosti sele unutar četiri zida i s obzirom na uređenje prostorija, pružaju im jednak osjećaj ugode kao i eksterijer.

Od 50 četvornih metara postojećeg prostora vlasnici su pokušali izvući maksimum. Dojam prostranosti dobili su otvaranjem hodnika, a premještanjem ulaznih vrata nastali su dodatni kvadrati koje su okružili kliznom staklenom stijenom dugom pet metara te tako osigurali dnevni prostor za gledanje televizije i odmor. Kroz cijeli prostor dominiraju crna i bijela boja, pa na njih nailazimo i u dnevnoj sobi s upečatljivim Ikeinim tepihom geometrijskog uzorka.

Siva sofa te crno-bijeli jastučići u kombinaciji sa spomenutim tepihom čine “ziherašku kombinaciju”, a dopunjuje ih stolić od kovanog željeza izrađen po mjeri. Osobnost prostora vidljiva je u detaljima na koje nailazimo na gotovo svakom koraku, a posebno u kuhinji. Razne ilustracije i natpisi na zidovima kuhinju, u kojoj prevladava tamni namještaj, čine vedrom i svježom. Ona je izrađena po mjeri u kombinaciji tamnog drva i crnih vratnica visokog sjaja s mnogo kromiranih detalja. Zanimljivo je istaknuti da vlasnici u uređenje kuhinje nisu mnogo ulagali, već su renovirali postojeće elemente stare 15 godina. Ispreplitanje novog i starog prisutno je u cijelom prostoru, a kao efikasan stari komad pokazao se restaurirani luster u blagovaonici.

MALO NAMJEŠTAJA

Kupaonicu koja je prije renovacije bila minijaturna vlasnici su proširili ulaženjem u prostor nekadašnje garaže, što je rezultiralo prostranom kupaonicom koja broji 12 kvadrata crno-bijelih pločica, a upotpunjuje ju veliko srebrno ogledalo. Spomenuta stara garaža pretvorena je u kućnu teretanu s tušem i par osnovnih sprava za vježbanje i jedna je od omiljenih prostorija u kući. Ono što vlasnici nisu mijenjali bile su kvadrature spavaćih soba koje su zatekli u prostoru. No, njihovi su interijeri potpuno promijenjeni i postale su prava oaza za odmor i opuštanje.

- Volim preglednost i malu količinu namještaja. Iz tog sam razloga u spavaćoj sobi izostavila ormare i zamijenila ih prozračnim zavjesama iza kojih su otvorena rješenja za odlaganje odjeće - kaže. Identitet crno-bijele spavaonice elegantnog izgleda zapečaćen je tapetom baroknog uzorka i u skladu je s tekstilima u prostoriji. Monokromatski uređena, jednostavnog izgleda i s okućnicom koja podsjeća na neke udaljene krajeve, ova kuća u malenom dalmatinskom mjestašcu dokazuje kako vas ograničenje kvadratima ne bi trebalo omesti da ostvarite viziju doma kakvog želite.

Foto: Paun Paunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:16