INTERIJER OD 53 ČETVORNA METRA

Dvosobni stan uređen za mladu obitelj

 

U samoj povijesnoj jezgri Sankt Peterburga nalazi se ovaj kompletno adaptiran i iznimno lijep stambeni prostor. Tipičan stari gradski stan temeljito je obnovljen, a do tada zapušten i loše organiziran interijer pretvoren u atraktivni obiteljski dom veličine 53 četvorna metara.

Novi tlocrt stana trebao je udovoljiti potrebama mlade tročlane obitelji i od starog tužnog stana, kreirati novi interijer s puno svjetla i visokom razinom komfora. Glavni zadatak dizajnerice interijera Nike Rusanove bio je osigurati: odvojenu spavaću sobu i dječju sobu, garderobu, udobnu kupaonicu s kadom te odvojeni dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom.

Tijekom renoviranja velika je sreća bila ta da stan nije imao unutarnjih nosivih zidova, što je omogućilo jednostavnije kreiranje novog tlocrta. U novoj distribuciji prostora sve ima svoje mjesto i sva područja i zone stana su iskorištene, a prostor je posao prozračniji i svjetliji. Jedini nedostatak je bio prilično nizak strop visine 238 cm, ali je dizajnerica korištenjem različitih tehnika uspjela vizualno dobiti osjećaj visine, poput dodavanja štukatura na rub zidova, ugradnjom unutarnjeg prozora gotovo od poda do stropa i odabirom svijetlih boja za zidove. Kao rezultat, prostor je postao vrlo udoban, lagan i prozračan.

Što se tiče posebnosti u interijeru, vrhunaca je bila ugradnja velikog prozora između spavaće sobe i dnevnog boravka, bitnog elementa koji unosi puno dnevnog svjetla, koji danas investitori obožavaju.

 

Spavaća soba je ukrašena delikatnom tapetom sa svjetlucavim akvarelom i zlatnim svjetiljka iznad bočnih stolova izrađenih od metala i stakla.

 

Unatoč činjenici da su sve sobe izolirane, kod ulaska u stan, postignut je osjećaj prostranosti. Dnevni boravak je povezan s kuhinjom u dijagonali te s jedne strane stvara osjećaj jedinstva i nesmetan prodor svjetlosti, a s druge funkcionalno odvojen prostor. Bliže prozoru, kuhinjski ormarići postaju uži, tako da se prostor oslobađa za okrugli stol za blagovanje, dok je hladnjak skriven u planiranoj niši u prostoru bivšeg hodnika.

Zbog hodnika je značajno proširena i kupaonica. Umjesto standardne 3 m2 za kadu i sanitarnim čvorom 1 m2, dobili su gotovo osam metara luksuza za opuštanje i uživanje. Dok se u prostoru skrivenom iza vrata perilica rublja s puno prostora za pohranu. Ulazni prostor je opremljen podnim grijanjem ispod elegantnih pločica,  za sušenje obuće, udobnom klupom i ormarom koji se nalazi u neposrednoj blizini.

 

Izvor: Nika Rusanova

Izdvajamo

Iz drugih medija