Udoban i moderan

Fantastičan stan teniskog izbornika Željka Krajana

Vodimo vas u minimalistički, 150 četvornih metara velik stan Željka Krajana u Varaždinu, koji je u uredila arhitektica Sandra Meštrović. Pritom se, kako kaže, vodila vlasnikovim željama, potrebama i ukusom te pokušala na neki način u svaki centimetar ovog prostora preslikati njegov karakter

INFO: stan od 150 kvadrata
LOKACIJA: Varaždin
PROJEKT: arhitektica Sandra Meštrović
VLASNIK: teniski trener i izbornik Željko Krajan

U stanu pozornost privlače neutralne nijanse, tamna staklena vrata od poda do stropa, visoki radijatori zrcalnih površina i indirektna rasvjeta

Na mjestu nekadašnjih vojarni, na zadnjem katu novosagrađene stambene zgrade u Varaždinu dom je teniskog trenera i izbornika Željka Krajana. I to, kako kaže vlasnik, baš po njegovoj mjeri. Uživa u svakom njegovu kutku jer je stan površine 150 četvornih metara, s terasom od 70 kvadrata, napravljen prema njegovim željama i potrebama te po njegovu ukusu.

- Stan je zapravo nastao spajanjem dvaju manjih stanova. U stan se ulazi kroz pretprostor tj. hodnik, u kojem se nalazi i garderobni ormar. Dnevni boravak spojen je s kuhinjom i blagovaonicom u središnji prostor stana u kojem se na gotovo svakodnevnoj bazi događaju spontana druženja s obitelji i prijateljima. Definitivno je velika prednost što se iz dnevnog boravka može izaći na prostranu terasu, pa ona za lijepih dana postaje produženi dnevni boravak. U stanu su i spavaća soba s velikim walk-in ormarom, kupaonica s jacuzzijem i saunom te dječja soba s kupaonicom osmišljena za vlasnikovu kćer Chiaru - nabraja arhitektica Sandra Meštrović, koja potpisuje projekt uređenja i opremanja cjelokupnog stana. Dodaje kako je angažirana za opremanje stana čije je preuređenje započeto još 2013. godine.

U sklopu kupaonice nalazi se i prava wellness oaza tj. prostrana sauna za opuštanje nakon stresnog radnog dana

Kada je prvi put ušla u stan, arhitektica je ugledala goli prostor, bez namještaja, samo s osnovnom rasvjetom u nekoliko prostorija, vrlo hladnog plavkastog svjetla. Učinilo joj se, kaže, da se nalazi u skladištu, a ne u budućem toplom domu.

Kupaonicu je 'krasila' cijev dimnjaka u kutu iznad jacuzzija i gotovo svaki centimetar prostora vapio je za hitnim preuređenjem i dovršetkom. Odmah sam zasukala rukave i temeljito se uhvatila u koštac s brojnim prostornim izazovima. Moram reći da je ovaj stan bio izrazito težak za uređenje, a sve je još više otežavao prilično nizak strop koji nije dopuštao ugradnju rasvjete u strop - objašnjava Sandra Meštrović, koja se, ističe, vrlo brzo dogovorila s vlasnikom o smjeru uređenja.

Kuhinja sa šankom je srce stana, u njoj vlasnik počinje i završava svaki dan

Naime, kako vlasnik veći dio svog vremena provodi po hotelima koji su mu kao drugi dom, pričao joj je o onima u kojima se jako dobro osjećao, pa je poželio preslikati neka njihova rješenja u svoj interijer. Jedna od glavnih želja bila mu je pod od epoksi-smole, koji je želio svuda osim u kupaonici. U dječjoj sobi i blagovaonici želio je svijetao epoksi pod, a za ostatak stana crn.

Druga želja su mu bila crna staklena vrata od poda do stropa i visoki radijatori zrcalnih površina. Treća, ali vjerojatno i ključna želja vlasnika bila je da stan odiše minimalizmom, elegancijom i neutralnim bojama te da nema suvišnih komada namještaja koji nepotrebno zatrpavaju prostor.

- Kao što sam već rekla, najveći problem bio je relativno nizak strop, koji sam riješila bojanjem u polusjajnu boju, tako da refleksije vizualno povise prostor. Na više mjesta u stanu osmišljene su zidne obloge s indirektnom rasvjetom, ugrađenom AV opremom i kaminom, a sve u svrhu razdvajanja prostora ili skrivanja konstrukcijskih elemenata. Kuhinja sa šankom na kojem se kuha i doručkuje srce je stana i tamo sve počinje. Boravak i blagovaonica su prostori za druženje, odmor i uživanje, a dvije odvojene intimne zone - spavaće sobe - jedna za tatu, druga za kćer, privatan su prostor - opisuje arhitektica i dodaje kako je gotovo sav veći namještaj za ovaj stan kupljen u Themeliji, rasvjeta u trgovini Ozone Plus, a detalji u Et Ceteri i gift shopu Letizia.

Od namještaja moram izdvojiti udobnu garnituru Flexforma pod imenom Groundpiece. Veliki mekani tepih u crnoj boji nosi naziv Bliss i on je od Limited Editiona. Tu je i stolić Fat, koji je ujedno i ormarić, u bijeloj koži s crnim poklopcem, čiji dizajn potpisuje Patricia Urquiola za B&B Italiju.

S druge strane, fotelja Grande Papilio B&B Italije i jastučići u boji senfa jedini su detalji u boji u ovom prilično muškom stanu. Ističe se i blagovaonski stol Alceo, izrađen u crnom furniru, s asimetričnim nogama, uz koji idu stolci Manta u dvije varijante - s rukonaslonom i bez njega. Inače, kuhinja, komode, obloge i sav ugradbeni namještaj rađeni su po mjeri u stolariji Klanfar. Kuhinja je izrađena od kerrocka i MDF-a visokog sjaja, u crno-bijelim tonovima - nabraja ponosno vlasnik, kojega smo za kraj pitali po čemu se njegov stan razlikuje od drugih i zašto misli da je poseban.

- Estetski izričaj stana je monokromatski, a taktilno je zanimljiva finoća materijala. Tu je i igra sa svjetlom, sjenama i refleksijama koje naizgled hladan dom čine dinamičnim. Iako stan na prvu izgleda muški, pomalo luksuzan i suvremen, on je zapravo pravi obiteljski dom u kojem kći i ja provodimo nezaboravne obiteljske trenutke, ali je i mjesto zabava s prijateljima i s puno smijeha - zaključuje vlasnik.

Foto: Robert Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 01:14