Ekološko vrtlarstvo je način života

I TO JE MOGUĆE Profitabilni uzgoj povrća na manjim imanjima

Kanadski farmer u Zagrebu je predstavio knjigu “Ekopovrtlar” koja je praktični priručnik za profitabilni uzgoj povrća na manjim imanjima. Mnogo smo od njega naučili

Iako je Hrvatska zemlja s dugom poljoprivrednom tradicijom, rekli bismo da je danas mladim ljudima više nego ikada prije otežano ostati na selu i živjeti od zemlje. Početna ulaganja su velika, birokracija beskrajno komplicirana, a tržište zasićeno uvezenom hranom po niskim cijenama. Posebno je teško za vlasnike gospodarskih imanja s malom poljoprivrednom površinom koji imaju ideju, ali nikakvo iskustvo u uzgajanju hrane. Prema podacima iz 2016., u Hrvatskoj ima više od 60 tisuća OPG-ova, čija je površina manja od jednog hektara. Je li moguće lokalno uzgajati hranu na ekološki način na svega 1 hektar zemlje i još k tome biti profitabilan?

Za kanadskog farmera Jean-Martina Fortiera odgovor je na oba pitanja potvrdan, a način kako je to postigao ponudio je u knjizi “The Market Gardner” (u hrvatskom izdanju pod naslovom “Eko-povrtlar” u izdanju Planetopije), čija je svrha mladim poljoprivrednicama pružiti poslovni plan, tehnike i osnovne alate za postizanje mikrogospodarstva od kojeg će moći profitabilno živjeti bez dugova za pokretanje farme. Priliku da ga upoznam i iz prve ruke uberem nekoliko dobrih savjeta dobila sam tijekom njegova gostovanja na 5. Bioveginom HR eko forumu, tijekom radionice “Profitabilni uzgoj povrća na manjim imanjima” u sklopu Makronove.

S partnericom Maude-Hélène zajedno uzgaja povrće od 2004. godine na mikrofarmi Les Jardins de la Grelinette u Južnom Quebecu u Kanadi. Imaju dvoje djece i svojim radom uspijevaju u vrtu “prehraniti obitelj”, tvrdi Fortier, dodajući da dobro uhodani vrt koji učinkovito funkcionira i svoje proizvode plasira na pomno odabranim prodajnim mjestima godišnje može donijeti od 60.000 do 100.000 dolara od prodaje raznovrsnih povrtnih kultura.


“Naš je plan bio da pokrenemo gospodarstvo bez velikog kapitala”, priča Fortier, “ali da i dalje proizvodimo visoke prinose povrća za izravnu prodaju. I uspjeli smo.” Povrće uzgojeno na imanju Le Grelinette po principu ekološke i bio-intenzivne proizvodnje danas hrani više od 200 obitelji kroz sustav direktne prodaje klijentima i prodajom na tjednim tržnicama. “Vrtlarstvo je poziv koji dopušta postupni početak”, poručuje Fortier. “Možete početi bez mnogo ulaganja i dok razvijate samopouzdanje i vještinu, polagano širite posao. Za početak 30 košarica povrća nije zahtjevan cilj, pogotovo ako uzmemo u obzir da većina tih košarica može ići obitelji i prijateljima.”

Iako je vrtlarenje za prodaju težak posao, posebice intenzivan uzgoj više od četrdeset različitih vrsta povrća, Jean-Martin i njegova partnerica Maude-Helen nisu robovi svojeg posla. “Vjerovali ili ne, kad obavimo posao, još imamo slobodnog vremena da se posvetimo sebi i obitelji. Naša sezona počinje u ožujku i završava u prosincu, nakon čega su tri mjeseca slobodna, rezervirana za odmaranje, putovanja i ostale aktivnosti."

Svoj model poslovanja i vrtlarenja prozvali su “The Market Gardner” i temelji se na visokoj produktivnost na maloj parceli zemljišta, intenzivnim metodama proizvodnje, produljenju sezone i prodaji izravno na tržište. “Za profitabilno gospodarstvo nije dovoljna samo upornost, odlučnost i marljiv rad”, napominje Fortier, “već je ključno pažljivo planiranje i dizajn, vješto upravljanje i odgovarajući odabir opreme, što je presudno za uspostavljanje cjelovitog sustava imanja.”

Upravo je to temelj uspjeha njihova imanja, kao i bogato iskustvo u upotrebi jednostavnih tehnoloških rješenja i inovativno-učinkovitih postupaka u uzgoju organskog povrća. Riječ je o praksi koja se bazira na kombinaciji tradicionalnog francuskog povrtlarstva i američkih ekouzgajivača, poput Elliota Colemana, Alana Chadwicka te Johna Jeavonsa, kao i na iskustvu urbanih vrtlarskih farmi na Kubi.

Propagiraju tehnike kojima se smanjuje količina rada potrebnog za pripremu i održavanje terena, poput gušće sadnje usjeva kojima se vrlo uspješno potiskuje rast korova. Riječ je o biološki intenzivnom uzgoju, metodi u hortikulturi u kojoj uzgajivač maksimalno povećava urod usjeva na minimalnoj površini zemlje dok istodobno nastoji vati i poboljšati kakvoću tla. Specifičnost njihova rada je ručno korištenje alata i uređaja koji su posebno oblikovani i prilagođeni kako bi poslovi bili učinkovitiji i više ergonomski. Tipičan primjer su široke vile za rahljenje tla, jedan od osnovnih alata koji simbolizira učinkovit manualni rad u ekološkom vrtu.

Osnovne karakteristike vrtova na imanju Le Grelinette

1. No-till sistem obrade tla
2. Standardizirane gredice
3. Gusta sadnja
4. Pažnja na poboljšanju kvalitete tla
5. Korištenje “pametnih” ručnih alata i opreme
6. Neprestana rotacija usjeva na gredicama

Svoje iskustvo i znanje posljednjih deset godina nesebično dijeli na svojem imanju kroz programe usmjerene osposobljavanju budućih uzgajivača ekološkog povrća, ali i preko društvenih mreža, kanala na YouTubeu - Jean-Martin Fortier, gdje redovito objavljuje razne tutorijale o tehnikama i alatu koje koristi na svojem imanju.

Njegove metode te praktični savjeti i postupci predstavljeni su u edukativnom dokumentarnom filmu “The Market Gardener’s Toolkitu” te u online tečaju za profesionalne uzgajivače “The Market Gardener’s Masterclass” na internetskoj stranici www.themarketgardner.com. Danas osim što promovira poljoprivredni poziv i visoko profitabilno vrtlarenje na malim gospodarstvima, simpatični Jean-Martin sudjeluje u radu eksperimentalnog imanja Ferme des Quatre-Temps u Hemmingfordu, u kanadskoj pokrajini Quebec na 167 hektara zemljišta.


Cilj je projekta uspostaviti uspješnu ekološku praksu na velikim površinama, uzimajući u obzir očuvanja okoliša i poticanja uzgajanja organske hrane u tamošnjoj regiji. Knjiga “Eko-povrtlarstvo” izvrstan je priručnik za pokretanje vlastite proizvodnje, ali i odlična poruka da nestankom jeftine nafte stiže evolucija ručne, povezanije, biološke poljoprivrede. Zanimljivu knjigu možete kupiti po cijeni od 139 kn ili na web stranici www.planetopija.hr po cijeni od 125 kn. Nikako ne propustite!

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media, privatne fotografije Jean-Martina Fortiera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 07:41