Krevet od zida do zida

Ideje za uređenje male spavaće sobe

 

Stanovi s malo kvadrata rijetko kad nam dopuštaju da imamo veliku spavaću sobu u koju osim kreveta možemo nagurati još i noćne ormariće, ugradbeni ormar, bezbroj polica, radni stol, a možda čak i fotelju. Umjesto tog većina nas suočava se s uskim i malim prostorijama u kojem krevet nerijetko ispunjava cijeli prostor pa nam ne preostaje drugo nego da se prilagodimo tim ograničenjima i razmišljamo na drugačiji način! Umjesto da se nervirate, shvatite svoju malu spavaću kao izazov i stvorite svoju noćnu oazu iz koje se najradije ne biste micali. Donosimo vam nekoliko izvrsnih ideja kako usavršiti uređenje svoje spavaće sobe bez da žrtvujete eleganciju i funkcionalnost!



Izbacite noćne ormariće

U malim prostorijama što manji broj komada samostojećeg namještaja, to bolje. Prvo se riješite noćnih ormarića i promotrite prostor kako biste našli adekvatnu zamjenu za njih. Primjerice, ako se vaš krevet nalazi tik uz prozor, kao mjesto za odlaganje stvari može vam poslužiti prozorska klupica, a na zid možete postaviti i plitku policu na koju ćete moći staviti naočale, koju knjigu i čašu vode.



Riješite se samostojećih i stolnih svjetiljki

Budimo realni, nemate dovoljno prostora na podu kojeg biste mogli žrtvovati za samostojeću svjetiljku. Umjesto toga postavite zidnu rasvjetu, objesite viseće svjetiljke iznad zaglavlja kreveta ili na policu pričvrstite pomične svjetiljke sa zglobom kako biste svjetlost mogli usmjeravati po prostoru kako vam odgovara.



Dodijelite svom krevetu još jednu funkciju

Živite li u jednosobnom stanu vaš je krevet uvijek izložen pogledima pa danju on može funkcionirati kao dnevni ležaj ili čak pomoćni ured! Nabacajte jastuke tako da se možete udobno smjestiti uza zid, uložite u mali pomični stolić za laptop kako se vaš uređaj ne bi pregrijavao ili krevet prekrijte debelom dekom, stilizirajte ga jastučićima kao pravi kauč i dodajte mali stolić za kavu te svoju spavaću tako pretvorite u prostor za druženje s prijateljima!



Razmišljajte o vertikalnom vrtu

Biljkama možemo udahnuti život u svaki prostor, no ako svoj pod prekrcate lončanicama nećete postići željeni efekt. Umjesto toga vaš će se prostor doimati zagušeno i pretrpano. Umjesto toga istražite opcije za postavljanje vertikalnog vrta na zid, objesite svoje tegle sa stropa i zasadite biljke koje ne trebaju puno vode poput sukulenata ili zračnih biljaka za dozu zelenila.



Odaberite dekorativne elemente koji imaju dvostruku namjenu

Ogledalo s malom policom može biti odličan dodatak uređenju koji možete koristiti za šminkanje i češljanje te odlaganje sitnica, dok će ukrasne lampice predstavljati odličan ukras i stvarat će romantičnu atmosferu u sobi.


Izvor: AD

Naslovna fotografija: Peter Pousard

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 01:04