HIT BOJA I MATERIJALI

Izvrstan makeover starog hladnjaka

I vi možete imati crni mat hladnjak već ovog vikenda!

Kada maštamo o svom idealnom domu opremljenom savršenim komadima namještaja i predivnim detaljima poput mramora, efektnih pločica i raskošnih tkanina, u našem zamišljenom prostoru svoje mjesto često nađu i elementi koji daleko premašuju naš budžet ili pak nisu dostupni u Hrvatskoj. U trenutku kada se nalazimo pred odabirom koje kućanske aparate ili namještaj kupiti kako bismo osvježili svoj životni prostor, razum i logika nam nalažu da biramo kvalitetu, a ne izgled, praktičnost, a ne samo brend.



Takvo je iskustvo imala i američka dizajnerica interijera i blogerica Jenny Komenda koja se jednostavno zaljubila u mat crni SMEG hladnjak koji nije uspjela nabaviti u svom gradu, niti pronaći jeftiniju alternativu koja bi ju zadovoljila. Malo domišljatosti i dobra ideja bili su dovoljni da natjeraju autoricu bloga My Little Green Notebook da se baci na posao i preuredi svoj stari hladnjak od nehrđajućeg čelika u atraktivan mat primjerak sa zlatnim ručkama te za malo novca dobije izgled hladnjaka koji ju toliko privlači. Prvi zadatak bio je uklanjanje loga brenda s vrata hladnjaka kako bili dobili čišći izgled površine.


U prvom pokušaju Jenny je sa svojim mužem obojila hladnjak crnom emajl bojom za metal i drvo, no nisu bili zadovoljni načinom na koji se boja osušila jer nisu dobili ujednačeno obojenu površinu. Zbog toga su odlučili premazati cijeli hladnjak s nekoliko premaza boje s kredastim efektom i dobili glatku, mat površinu koju su priželjkivali. Boju su nanosili valjkom za bojanje i između svakog nanosa pustili da se boja dobro osuši.



Kako bi postigli željeni izgled odlučili su dodati na vrata hladnjaka i zamrzivača duge zlatne šipke kao ručke. Za to su im poslužile dvije zakrivljene metalne šipke, kao i četiri ravne podložne pločice te četiri kratka vijka s ravnom glavom. Prije kupnje dijelova važno je provjeriti hoće li novi vijci pristajati šipkama, ali i stanu li točno u središte podložnih pločica. Kada idete u nabavku ponesite originalne vijke koje ste dobili sa samim šipkama kako biste bili sigurni da će novi također odgovarati.





Crne ručke koje su kupili, supružnici su odlučili obojiti u zlatnu boju pomoću spreja, a kako bi dobili pravu nijansu isprobali su nekoliko različitih proizvođača sve dok nisu pronašli onu koja im se sviđa. Nakon što su pažljivo izmjerili i obilježili mjesta gdje će na vratima hladnjaka staviti ručke, sa snažnim epoksi ljepilom zalijepili su jednu podložnu pločicu i vijak na mjesto gdje će biti gornji kraj šipke. Ostavili su preko noći da se ljepilo dobro osuši, a potom idući dan nastavili s radom. U samu šipku već ću pričvrstili drugi vijak s odgovarajućom pločicom, a potom su počeli na hladnjak i zalijepljeni vijak pričvršćivati šipku. Kada su ju do kraja pritegnuli, drugi kraj šipke s ugrađenim vijkom jednostavno su zalijepili na odgovarajuće mjesto epoksi ljepilom. Isti su postupak ponovili i s donjim vratima hladnjaka kako bi dobili ujednačen izgled cijelog aparata. Genijalno i povoljno!


Izvor: Little Green Notebook

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 02:04