ZABAVA NA VELIKOM PLATNU

Kako do prostorije za gledanje filmova u kući?

Skoknimo do kina... u podrum! U privatnoj obiteljskoj kući na splitskim Mejama stručnjaci iz tvrtke Ascomm osmislili su genijalno kućno kino od 40-ak kvadrata. Vodimo vas tamo!

U hladnim i tmurnim zimskim danima skloni smo gledanju televizijskih programa i odlascima u kino više no ikada. Kod kuće se obožavamo ušuškati na kauču uz toplu dekicu, čaj i kokice, a nasuprot tome kino nas privlači svojim velikim ekranom i besprijekornim zvukom.

Zamislite sad da za takav doživljaj ne morate napustiti vlastiti dom, nego se samo spustiti stepenicama u podrumski prostor i - voilà - u kinu ste! Upravo takvo zadovoljstvo imaju stanovnici privatne obiteljske kuće na splitskim Mejama. O njihovu kućnom kinu i svim njegovim pogodnostima porazgovarali smo s voditeljem projekta Karlom Bručijem.

BROJ SJEDALA

- Ovo je kino smješteno u kući površine 1500 četvornih metara, s četiri etaže i suterenom. Upravo se u suterenu nalazi kino koje je tema naše priče - započinje Karlo otkrivajući nam kako je ta prostorija izabrana jer površinom i geometrijom odgovara potrebama kina. Također, njezina pozicija podrazumijeva da nema prozora, zbog čega se može potpuno zamračiti, pa projektor radi u optimalnim uvjetima. Karlo nam pojašnjava da se takva prostorija može u potpunosti akustički tretirati, pa se postiže odlična zvučna izolacija. Tako se zvuk iz kina, čak ni pri vrlo glasnom slušanju, ne širi ostatkom kuće.

Navedeno kućno kino proteže se na 40-ak kvadrata, no naš nam sugovornik otkriva da se dobar ugođaj može postići i u manjem prostoru.

- Kino možemo smjestiti već i u 20-ak kvadrata, a o gornjoj granici teško je govoriti, jer one ovise ponajviše o željama investitora, odnosno o broju sjedala koje želi smjestiti u kino - govori Karlo dodajući da ono na Mejama ima četiri sjedeća mjesta, iako njegova kvadratura dozvoljava do osam stolaca.

Projekcijsko platno akustički je transparentno, što omogućuje smještanje prednjih i bas zvučnika iza platna. Takvom konfiguracijom, osim što se vizualno ne narušava prostor u kojem se kino nalazi, zvuk dolazi direktno “iz slike”

Privatno kino opremljeno je 4K HDR projektorom. Oznaka 4K podrazumijeva visoku rezoluciju koja omogućuje gledanje na udaljenosti jedne visine platna, a HDR (High Dynamic Range) tehnologija za reprodukciju vrlo je širokog raspona boja, a samim time i velikoga kontrasta. Projektor kao izvor svjetla koristi laser, zbog čega ima iznimno kratko vrijeme pokretanja, gotovo kao TV uređaj. Još jedna od prednosti lasera, otkriva Karlo, leži u njegovu vijeku trajanja - koji iznosi više od 20.000 sati. Naime, kod klasičnih lampi on je značajno kraći, odnosno traje između 2000 i 3000 sati. Upitavši ga koje su još prednosti spomenutoga kina, Karlo odgovara:

- Projekcijsko platno akustički je transparentno, što omogućuje smještanje prednjih i bas zvučnika iza platna. Takvom konfiguracijom, osim što se vizualno ne narušava prostor, zvuk dolazi direktno ‘iz slike’ - govori.

Dvorana je opremljena sustavom automatike koji na pritisak jedne tipke daljnskog upravljača pali projektor, sustav ozvučenja, prilagođava razinu svjetla te upravlja temperaturom u prostoru

OD 150.000 KN

Zaljubljenicima u tehnologiju dobro će doći i podatak da je zvučni sustav kina rađen u Dolby Atmos 7.2.4 konfiguraciji. To podrazumijeva da se u horizontalnoj liniji nalazi sedam zvučnika i dva basa raspoređena oko slušatelja odnosno gledatelja te četiri zvučnika ugrađena u strop, a kako bi se naglasili efekti poput kiše, preleta helikoptera, aviona i slično. Cijela je dvorana opremljena sustavom automatike koji na pritisak jedne tipke na daljinskom upravljaču pali projektor, sustav ozvučenja, svu popratnu tehniku, prilagođava razinu svjetla, ali i upravlja temperaturom u prostoru. Za očekivati je da cijela ta priča nije jeftina - cijene kina takva tipa kreću od 150.000 kn. Jer, uz sve spomenute komponente, tu u startu na mnogočemu treba poraditi.

- Akustičko tretiranje prostorije zahtjevan je proces koji obuhvaća softversko predviđanje akustičnih svojstava, a potom i ugrađivanje materijala te panela. Također, posebna se pažnja pridaje spomenutoj zvučnoj izolaciji, što se najčešće svodi na svojevrsnu izradu prostorije u prostoriji - pojašnjava naš sugovornik. Ipak, sav se trud na kraju isplati jer, složit ćete se, gledanje filma u vlastitom kinu pravi je hedonistički san i želja mnogih filmofila.

Više o kućnim kinima saznajte na www.ascomm.hr ili pozivom na broj telefona 01/3370503.

Foto: Ascomm

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 20:33