Interijer uređen s ljubavlju

Klasični građanski stan u centru grada uređen za pamćenje

Zasvođeni prozori, visoki stropovi, velike sobe, šik kvart i potpuna sloboda u smislu uređenja san je svakog dizajnera interijera, a za Ilyu i Svetlanu Khomyakov iz studija QuatroBase bio je to još jedan projekt koji su s guštom odradili za već poznatog klijenta, ali ovoga puta u inozemstvu. Riječ je o stanu smještenom u kući veličanstvene arhitekture u šik kvartu bogate povijesti u centru Düsseldorfa. Budući da je stan kupljen u svrhu iznajmljivanja, dizajneri su odlučili ispuniti prvobitno neutralan interijer životom i emocijama koristeći boje i upečatljive predmete. Kakav svijetao i živahan moderan dom!

Jeste li primijetili kako su dobri interijeri gotovo uvijek definirani okolinom u kojoj se nalaze? Ovaj udoban, elegantan i vrlo živahan apartman nalazi se u Düsseldorfu, u Njemačkoj, u četvrti Altstadt, gdje je čak i zimi život u punom zamahu. Ulice pune veselih prolaznika okružene povijesnim zgradama prizor je koji ćete prvo primijetiti, stoga ne čudi da su dizajneri odlučili i u stan ugraditi djelić te žive atmosfere. Osim toga, sama kuća ima bogatu prošlost: u ovoj neogotičkoj zgradi s velikim prozorima nekad je bila škola, a 2016. godine je kuća obnovljena i prenamijenjena u stambeni kompleks.

Jedan od stanova kupili su stalni klijenti dizajnera i tražili da ga pretvore u butik stan za iznajmljivanje. Time je definiran koncept projekta, a raspoloženje je određeno okolnim kontekstom, potpuno povjerenje kupaca, koji su već četvrti projekt s dizajnerima, te ljubav Ilye i Svetlane prema boji, rezultirala je životopisnim interijerom i ugodnom domaćom atmosferom kao da u stanu već generacijama ista obitelj živi.

U fazi projektiranja, dizajneri su se složili s vlasnicima da stare podne obloge zamijene starim hrastovim daskama i oboje zidove, dodajući malo boje: svijetlo sivu nijansu u dnevnoj sobi i boju zelenih jabuka u gostinjskoj kupaonici. Odabrali su neutralne zidove kao osnovu i dodali im različite nijanse zelene boje s nekoliko kontrastnih boja. Ispalo je sjajno, ali u isto vrijeme suzdržano i plemenito, a velika je pažnja posvećena dekorativnim elementima.

Stana je udoban i elegantan, a namještaj je spoj modernog i klasičnog stila i sasvim u duhu četvrti u kojoj se nalazi. Dizajneri su željeli unijeti svijetli i atraktivni eklekticizam u interijer. Tako su se u stanu pojavile gipsane reljefne zidne obloge na zidovima dnevnog boravka, obilje umjetničkih djela, uključujući i autorska djela poput skulpture iznad televizora u dnevnoj sobi ili neočekivane dekorativne instalacije u gostinjskoj kupaonici. Također, posebna pozornost posvećena je tekstilu: gotovo su sve presvlake na namještaju zamijenjene tkaninama iz poznatih europskih kolekcija.

Iako u stan nije uklonjen niti jedan unutarnji zid, dizajneri su ipak uspjeli napraviti malu rekonstrukciju: zamijenili su se dnevni boravak i kuhinja, što je omogućilo stvaranje tri zone u dnevnom prostoru: s lijeve je strane - veliki dnevni boravak s kaučem na razvlačenje i četiri fotelje, s desne strane, u udobnoj niši - nalazi se stol za blagovanje za šest osoba, a u središtu boravka, na vratima koja se otvaraju na terasu, je “radna” zona - konzola s knjigama. Osim prostranog zajedničkog prostora u stanu se još nalaze: dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i hodnik s ugrađenim ormarima.

Izvor: salon.ru

Foto: Sergej Ananiev

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:19