VINTAGE NAMJEŠTAJ KOJI VOLIMO

Kreveti od kovanog željeza

 

Možete li odoljeti šarmu metalnih kreveta? Mi definitivno ne možemo. U prostoru djeluju prozračno i elegantno, za razliku od masivnijih drvenih, pa se kao takvi osobito preporučuju u manjim spavaćim sobama, a svojom romantičnom formom čak će i krajnje minimalističkim prostorima dati dozu šarma. Uspješno se uklapaju u sve stilove uređenja, jer je metalnu konstrukciju moguće oblikovati i završno obraditi na različite načine. Od jednostavno minimalistički do raskošnih i glamuroznih u posljednje ih vrijeme sve češće viđamo u interijerima različitih stilova i u različitim završnim bojama od crne, srebrne, bijele, zlatne do naglašenih boja poput crvene, žute i zelene, ali uglavnom u dječjim sobicama.

Metalni kreveti svoje korijene vuku još s početkom 19. stoljeća. Industrijska revolucija donijela je radikalne nove tehnologije i proizvodne tehnike koje su promijenile mnoge aspekte svakodnevnog života ljudi, a krevet nije bio iznimka. Od ranih 1800-ih metal postaje sve popularniji izbor materijala za tadašnje krevete. Tijekom tog razdoblja higijeni se pridavala velika pažnja, a okviri od lijevanog željeza pružili su sterilnu i izdržljivu osnovu umjesto tradicionalnih drvenih okvira.

Od početka njihove proizvodnje 1850-ih do Prvog svjetskog rata, kreveti od kovanog željeza bili su ručno rađeni. Proizvodni proces za izradu okvira u 19. stoljeću koristio je tehniku ručnog ​​lijevanja i zamršene metode poliranja koje danas izvode samo rijetke kompanije. Bili su raskošni i fini, ukrašeni cvjetnim uzorcima, krivuljama i svicima. Na dizajn željeznih i mjedenih kreveta tog vremena uvelike je utjecao Art Nouveau pokret, koji je u svojoj estetici slavio prirodu, pa su tako graciozne linije i krivulje formirale uzglavlja i podnožja kreveta.

Mnoge značajke tog vremena zadržane su i danas i možemo ih vidjeti na vintage uzglavljima inspiriranim klasičnim dizajnom tog vremena. Trend nadahnuća prirodom također je utjecao na boje kreveta izrađenih od kovanog željeza koji su često bili bijeli i u boji bjelokosti s mjednim detaljima za stvaranje raskošnog dojma, a i danas ih možete pronaći.

Jednostavniji okviri iz tog vremena koji se naširoko koristio u 19. stoljeću jednostavnog je dizajna i tijekom godina je postao vrlo popularan pa ga i danas možemo vidjeti u interijerima svih vrsta od modernih stanova do rustikalnih seoskih kuća, a dobro izgled u crnoj boji,

Okvir od kovanog željeza nisu izgubili na svojoj popularnosti ni ulaskom u 20. stoljeće, a za njihovu izradu su korištene jednake metode kao i stoljeće prije. Međutim, dizajn se razvio u skladu s nastajanjem Art Deco pokreta.

Art Deco, inspiriran kubističkim umjetnicima poput Picassa, utjecao je na geometrijske oblike unutar kreveta, a danas su ponovo popularni okviri inspirirani upravo ovim stilom. Odvažnije boje također su bile vrlo popularne, a među kojima se posebno ističu krom i crna boja.

Trajnost metalnih kreveta je neupitna, što najbolje dokazuje činjenica da se mnogi originali iz 19. stoljeća mogu naći u domovima i antikvarnicama i danas.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:54