SPRIJEČITE KATASTROFU

Kućni ljubimci vs. blagdanske dekoracije

Grey tabby kitten playing with ornament in Christmas tree
Getty Images/iStockphoto

Naši krzneni ljubimci vole se zaigrati s božićnim detaljima, bilo da se radi o ukrasima ili o hrani. Kako nas ne bi (neugodno) iznenadili s nekom štetom, evo što bismo trebali učiniti.

Koliko god ih obožavali, naši krzneni ljubimci znaju napraviti takvu štetu da iza nje ne možemo doći k sebi. Barem ne dok nas umiljato ne pogledaju i ne dođu po svoju dnevnu dozu maženja. Ipak, kakva god šteta bila, najvažnija nam je njihova sigurnost. Blagdanske dekoracije u domu za neke od njih mogu biti pravi winter wonderland koji je ujedno prepun potencijalno opasnih situacija.

Grey tabby kitten playing with ornament in Christmas tree
Getty Images/iStockphoto

U nastavku vam donosimo sve korake koje biste trebali poduzeti da blagdani prođu u miru i bez štete.

1. Na dno drvca postavite plastične kuglice

Staklene kuglice vjerojatno su najopasnija stvar na božićnom drvcu za vaše kućne ljubimce. Igrajući se s njima, mogu se razbiti u mnogo komadića koji mogu završiti posvuda. Stoga ako dekorirate cijelo drvce koje je postavljeno na razini poda, radije koristite plastične kuglice, barem u dohvatu vašeg psa ili mačke.

2. Njihove poklone stavite dalje od božićnog drvca

Ako umotavate njihove poklone, kao što su čokolade za ljubimce i razne poslastice, stavite ih što dalje o d božićnog drvca. Oni će osjetiti miris svog poklona, postati uzbuđeni, a ostatak scenarija se može pretvoriti u priču o jednoj većoj ili manjoj šteti.

jack russell dog resting and enjoying this christmas holidays with fancy fairy lights and looking cute at you ( low light photo)
Getty Images/iStockphoto

3. Pobrinite se da je vaše božićno drvce stabilno

Ako se vaš kućni ljubimac voli igrati oko drvca ili, još gore, skakati po njemu, pobrinite se da je drvce u potpunosti stabilno. Metalni stalak često nije dovoljan, pa ga dodatno možete pričvrstiti tako da ga postavite u neku čvrstu kutiju i dodatno u nju stavite opeku ili kamen koji će ga držati. Posljednja stvar koju ovih blagdana želite vidjeti jest vaše drvce u horizontalnom položaju, zar ne?

4. Ili postavite drvce na povišeno mjesto koje ljubimac neće dohvatiti

Ovo je vjerojatno najsigurnija opcija. Tada će vam trebati nešto manje drvce. Također, možete razmisliti i o drvcima za zid. Ideje potražite ovdje.

5. Maknite blagdanske biljke izvan njihovog dohvata

Božićna zvijezda, jelka i imela opasne su za vaše kućne ljubimce. Ako ljubimac pojede list božićne zvijezde, može dobiti probavne smetnje i neugodan osip. Jelka nije opasna, ali su opasne iglice kojima ljubimac može povrijediti oko. S druge strane, imela je zaista otrovna za ljubimce i može im izazvati trovanje, usporeni rad srca i teškoće kod disanja.

Photo of cute dog lying on sofa and waiting for Christmas
Getty Images
 

6. Maknite i koš za smeće izvan njihovog dohvata

Blagdani su, naravno da je sve prepuno raznih mirisa razne hrane. Vas ljubimac to osjeti, a psi imaju posebno razvijen apetit i ništa ih neće spriječiti da dođu do koša za smeće s ostacima hrane - osim zatvorenih vrata. Stoga obavezno koš za smeće premjestite izvan dosega vaših ljubimaca kako ne bi konzumirali hranu koji im baš i niste planirali dati.

7. Mjesto za kapute i poklone neka bude vaša spavaća soba

Blagdansko vrijeme doba je kada vam dolaze obitelj i gosti. Neki zaista ne podnose dlake kućnih ljubimaca, a možda vam to neće priznati. Zato sve kapute i poklone uputite u svoju spavaću sobu i ne puštajte ljubimce unutra.

Izvor: Fresh Home

Izdvajamo

Iz drugih medija