SPRIJEČITE KATASTROFU

Kućni ljubimci vs. blagdanske dekoracije

Naši krzneni ljubimci vole se zaigrati s božićnim detaljima, bilo da se radi o ukrasima ili o hrani. Kako nas ne bi (neugodno) iznenadili s nekom štetom, evo što bismo trebali učiniti.

Koliko god ih obožavali, naši krzneni ljubimci znaju napraviti takvu štetu da iza nje ne možemo doći k sebi. Barem ne dok nas umiljato ne pogledaju i ne dođu po svoju dnevnu dozu maženja. Ipak, kakva god šteta bila, najvažnija nam je njihova sigurnost. Blagdanske dekoracije u domu za neke od njih mogu biti pravi winter wonderland koji je ujedno prepun potencijalno opasnih situacija.

U nastavku vam donosimo sve korake koje biste trebali poduzeti da blagdani prođu u miru i bez štete.

1. Na dno drvca postavite plastične kuglice

Staklene kuglice vjerojatno su najopasnija stvar na božićnom drvcu za vaše kućne ljubimce. Igrajući se s njima, mogu se razbiti u mnogo komadića koji mogu završiti posvuda. Stoga ako dekorirate cijelo drvce koje je postavljeno na razini poda, radije koristite plastične kuglice, barem u dohvatu vašeg psa ili mačke.

2. Njihove poklone stavite dalje od božićnog drvca

Ako umotavate njihove poklone, kao što su čokolade za ljubimce i razne poslastice, stavite ih što dalje o d božićnog drvca. Oni će osjetiti miris svog poklona, postati uzbuđeni, a ostatak scenarija se može pretvoriti u priču o jednoj većoj ili manjoj šteti.

3. Pobrinite se da je vaše božićno drvce stabilno

Ako se vaš kućni ljubimac voli igrati oko drvca ili, još gore, skakati po njemu, pobrinite se da je drvce u potpunosti stabilno. Metalni stalak često nije dovoljan, pa ga dodatno možete pričvrstiti tako da ga postavite u neku čvrstu kutiju i dodatno u nju stavite opeku ili kamen koji će ga držati. Posljednja stvar koju ovih blagdana želite vidjeti jest vaše drvce u horizontalnom položaju, zar ne?

4. Ili postavite drvce na povišeno mjesto koje ljubimac neće dohvatiti

Ovo je vjerojatno najsigurnija opcija. Tada će vam trebati nešto manje drvce. Također, možete razmisliti i o drvcima za zid. Ideje potražite ovdje.

5. Maknite blagdanske biljke izvan njihovog dohvata

Božićna zvijezda, jelka i imela opasne su za vaše kućne ljubimce. Ako ljubimac pojede list božićne zvijezde, može dobiti probavne smetnje i neugodan osip. Jelka nije opasna, ali su opasne iglice kojima ljubimac može povrijediti oko. S druge strane, imela je zaista otrovna za ljubimce i može im izazvati trovanje, usporeni rad srca i teškoće kod disanja.

6. Maknite i koš za smeće izvan njihovog dohvata

Blagdani su, naravno da je sve prepuno raznih mirisa razne hrane. Vas ljubimac to osjeti, a psi imaju posebno razvijen apetit i ništa ih neće spriječiti da dođu do koša za smeće s ostacima hrane - osim zatvorenih vrata. Stoga obavezno koš za smeće premjestite izvan dosega vaših ljubimaca kako ne bi konzumirali hranu koji im baš i niste planirali dati.

7. Mjesto za kapute i poklone neka bude vaša spavaća soba

Blagdansko vrijeme doba je kada vam dolaze obitelj i gosti. Neki zaista ne podnose dlake kućnih ljubimaca, a možda vam to neće priznati. Zato sve kapute i poklone uputite u svoju spavaću sobu i ne puštajte ljubimce unutra.

Izvor: Fresh Home

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:38