Moderan stan u Zagrebu

Lijepi dom dizajnerice interijera u Zagrebu

 

INFO: stan u Zagrebu veličine 90 m2
DIZAJN INTERIJERA: dizajnerica interijera Matea Salaj Kamčev
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kada je dizajnerica interijera Matea Salaj Kamčev prvi put ušla u stan veličine 90 četvornih metara u jednoj ulici nedaleko od zagrebačkog Kvaternikova trga nije se odmah zaljubila u njega, ali mogućnosti koji je prostor nudio bile su jasno vidljive istog trenutka.

Stan je bio vrlo derutan i neodržavan, raspored prostorija bio je nelogičan, tako da se zapravo poprilično velik životni prostor činio dosta manji nego što je to zaista bio. Ali upravo zbog toga bio je to stan kakav je tražila, stan koji će moći u potpunosti preurediti, koji je svojom statikom dozvoljavao kompletno rušenje i stvaranje jednog posve drugačijeg prostora za življenje.

– Bila sam u potrazi za stanom i stvarno sam se svačega nagledala. Bilo je tu realno i dobrih i loših stanova, ali nijedan u meni nije izazvao neke posebne emocije. Dugo sam pokušavala pronaći tavanski prostor koji bi se dalo urediti, u jednom takvom sam i odrasla, ali na žalost, njih je sve manje i uvijek su tu neke komplikacije… I tako je bilo sve dok nisam ušla u ovaj stan.

Iako je vapio za transformacijom, ja sam jasno vidjela koji su njegovi potencijali i u kakav krasan stan se on na kraju može pretvoriti – priča nam Matea, inače i vlasnica BoConcepta, hit trgovine za namještaj i predmete za dom.

– Zgrada u kojoj se stan nalazi građena je 50-ih godina te je već samom svojom arhitekturom čistih i proporcijom optimalnih prostora te velikim staklenim stijenama uvjetovala odličan temelj za oblikovanje suvremenog stana.

Ipak, ključno za odabir ovog stana i konačnu kupnju bila je mogućnost rušenja doslovno svih zidova, što je omogućilo stvaranje potpuno novog rasporeda, a to je, naravno, svakom dizajneru najveći užitak i izazov.

Kako je stan srušen do rohbau faze, adaptacija je uključivala sve kao i kod klasične gradnje – projekt instalacija, dakle struja, voda, plin, elektrika te u konačnici osmišljanje novog, funkcionalnog i ugodnog prostora za boravak i život – objašnjava vlasnica koja je od početka adaptacije u glavi imala savršen raspored.

Točnije, tlocrt podijeljen u dvije zone – prvu koji obuhvaća dnevnu zonu, gdje se u tzv. otvorenom prostoru nalazi boravak s kuhinjom i blagovaonicom, spremište i maleni balkon vrt te drugu koja se sastoji od spavaće i radne sobe te kupaonice. Takav raspored, pojašnjava Matea, najbolji je i najfunkcionalniji jer se dnevni i intimni dio stana moraju podijeliti kako bi se nesmetano koristilo i uživalo u svakom od njih. – Kada se želim družiti, imam ogroman prostor u koji bez problema stanu svi moji prijatelji.

Taj je dio okrenut prema prometnom dijelu, prema ulici gdje, srećom, visina četvrtog kata ipak kompenzira gradsku buku, a kada želim biti na miru, spavati i odmarati se, povučem se u dio stana koji gleda na jedno od velikih, zelenih zagrebačkih dvorišta koje se nalazi u sklopu zgrade – objašnjava Matea i dodaje kako je, kad je u pitanju uređenje samog stana, uvijek bila vjerna sebi i svom karakteru. Prostor treba biti sunčan i svijetao, funkcionalan i jednostavan, oplemenjen materijalima koji mu daju toplinu te suvremenim namještajem koji iza sebe ima i priču, a ne samo potpis.

– Osim sjedeće garniture, blagovaonskih stolaca i fotelja, kompletan namještaj rađen je po mjeri. Smatram da tako projektiran stan, osim što će dobiti maksimalnu iskorištenost prostora, dobit će i svoj karakter i svojevrsnu jedinstvenost – ističe. Što se tiče materijala u prostoru, tu nije bilo nikakve dvojbe. – Drvo, kamen, metal…

Zaljubljenik sam u prirodne materijale, što se u mojem stanu zaista i vidi. Sirovi travertin u kupaonici i puno tikovine – i na podu i na namještaju. Boje su ustvari neboje, bijela i crna. Detalji i rasvjeta – metal. Takav izbor za mene je bezvremenski i mislim da mi nikada neće dosaditi – kaže Matea.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:03