Preuređenje bez greške

Mjere za kupaonicu koje morate znati

 

Bez obzira na to koliko prostora imamo u svojoj kupaonici, postoje neke zakonitosti i mjere, pravila i preporučene dimenzije kojih se vrijedi držati kako bi rezultat renovacije bio estetski ugodan i adekvatno iskorišten prostor. Od velikih odluka o tome gdje smjestiti umivaonik s obzirom na toalet, koliko treba mjesta za pojedini element i hoćete li imati dovoljno prostora za sve što ste planirali pa do detalja kao što je visina na koju treba postaviti držače za ručnike i toaletni papir, preuređenje od vas traži da sve do posljednjeg detalja isplanirate kako nešto ne biste slučajno previdjeli.

Prvi zadatak svakako je da razmislite o tome što ćete u kupaonici sve raditi i kakve su vam navike te s obzirom na to unaprijed odlučite koji su vam elementi potrebni. Niste posebno zainteresirani za kupke? Onda je tuš pravo rješenje za vas. Većina ukućana sprema se za radni dan u isto vrijeme i puno bi vam pomoglo da imate odvojene umivaonike? Ako imate dovoljno prostora, samo naprijed! Važno je pritom imati na umu da vam za sve to treba prostora, od vađenja čistog rublja iz perilice pa do sigurnog izlaska iz kade. Evo nekoliko uobičajenih mjera koje će vam pomoći lakše odrediti raspored u svojoj kupaonici.

Umivaonik

Najpopularnija opcija u suvremenim kupaonicama svakako su umivaonici u rasponu širine od 50 do 70 cm, a koji su duboki između 40 i 60 cm. Osim što sam umivaonik morate negdje smjestiti, trebate i vi negdje stati, a za nesmetano korištenje pranje ruku, zubiju i tako dalje trebat će vam barem pola metra prostora od ruba umivaonika. Računajte da, osim ako ste u zaista malom prostoru, ukupna širina prostora koji vam treba kako biste bez problema koristili svoj umivaonik iznosi nešto manje od jednog metra odnosno 90 cm što znači da će vam sa svake strane umivaonika širine 70 cm ostati po 10 cm prostora za slobodno kretanje. Visina na koju je postavljen umivaonik ovisi o visini korisnika pa će visokim osobama odgovarati da je umivaonik postavljen više od standardne visine koja je u rasponu između 80 i 90 cm.

Toalet

Ispred wc-školjke potrebno je ostaviti 50x60 cm prostora kako biste udobno mogli sjediti, a ukupne dimenzije prostora za njenu ugradnju ovise o tipu školjke i kotlića. Što se tiče bočnog prostora, bilo bi dobro da sa svake strane školjke bude nešto slobodnog prostora. Od središta same školjke pa do bočnog zida trebalo bi biti ukupno 40 cm širine odnosno sveukupno minimalno 80 cm. Visina same školjke ovisi o visini korisnika, no idealna visina školjke s daskom je između 40 do 50 cm. Držač toaletnog papira važno je također postaviti na optimalno mjesto, a kada se radi o standardnom rasporedu elemenata u prostoru pokušajte ga smjestiti od 20 do 30 cm ispred same školjke i to na visini od 65 cm izmjerenoj od poda do središta držača.

Bide

Za jednostavno korištenje bidea u svojoj kupaonici trebate ostaviti barem 60 cm prostora ispred elementa.

Kada i tuš

Bilo bi idealno kad bi između vaše kade i suprotnog zida kupaonice bilo barem metar slobodnog prostora kako biste mogli bez problema izlaziti iz kade i brisati se ručnikom. Budući da u malim kupaonicama često nije moguće, preporučuje se ugradnja tuš kabine umjesto kade jer je za čišćenje kade osobi potrebno minimalno 55 cm prolaza kako bi se mogla sagnuti i očistiti njeno dno. Ako ste odlučili postaviti držač za glavu tuša na zid u tuš kabini ili iznad same kade, a u vašem kućanstvu žive osobe čija se visina znatno razlikuje, razmotrite postavljanje šipke s pomičnim držačem kao kompromis. Inače se držač postavlja na visini od 180 do 200 cm.

Perilica za rublje

Perilice s prednjim vratima trebaju barem metar prostora kako bi osoba mogla baratati opranim rubljem bez poteškoća, bilo u sagnutom položaju ili u čučnju, a danas se mogu nabaviti plitke perilice dubine oko 36 cm idealne za mala kućanstva. U uskim prostorijama vrijedi razmotriti i rješenja s gornjim vratima, pogotovo ako nemate dovoljno prostora za jednostavno otvaranje klasične perilice.

Rasvjeta

Kada je riječ o rasvjeti, pogotovo ako planirate osvijetliti ogledalo iznad umivaonika postavite svoju zidnu rasvjetu tako da vam žarulje nisu vidljive kada stojite kraj njih. Ako vam ta rasvjeta služi za osvjetljavanje lica dok se šminkate, brijete i slično, najbolje rješenje je postavljanje svjetiljki u razini vaših očiju. Njihova međusobna udaljenost ovisi o širini ogledala, no kada je riječ o standardnim veličinama preporučuje se da dvije zidne svjetiljke budu postavljene na udaljenost između 90 i 100 cm.

Detalji

Standardna visina držača za ručnik je 120 cm, no ovisno o vašoj visini on može biti postavljen između 110 i 140 cm. Isto vrijedi i za prstenasti držač ako je on smješten iznad poda. No, ako ste ga odlučili staviti iznad konzole umivaonika onda se preporučuje da bude na visini od 50 do 55 cm iznad konzole.

Izvor: This Old House

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 16:47