Intimna posveta New Yorku i Parizu

Moderan dom mlade poslovne žene u Zagrebu

Arhitekti Martina i Robert Križnjak ovaj su stan projektirali još prije pet, šest godina, a nedavno su preuzeli i njegovo preuređenje za novu vlasnicu. Zadatak? Osmisliti moderan dom za poslovnu ženu, čiji posao zahtijeva česta putovanja. Ocjena? Pet!

  • INFO: preuređenje stana površine 85 kvadrata
  • LOKACIJA: poslovna zona u Zagrebu
  • VLASNICA: poslovna žena
  • PROJEKT: Arhitektonski studio Križnjak
  • KONTAKT: www.kriznjak.com

Dva investitora, jedan stan. I jedan arhitektonski ured. Što mislite, koliko je teško neki stambeni prostor prilagoditi toliko sličnim, ali opet toliko različitim životnim stilovima, potrebama i željama? Istina, ponekad je to nemoguće bez potpune transformacije i izuzetno zahtjevnih građevinskih radova. No, ponekad se sve tako poklopi da je postojeću, kvalitetnu bazu potrebno minimalno nadograditi ne bi li se postigao maksimalan učinak.

Upravo takav primjer pronašli smo kod arhitekata Martine i Roberta Križnjaka, koji su nam ispričali zanimljivu priču o preuređenju stana površine 85 kvadrata u zagrebačkoj poslovnoj zoni. Naime, sadašnja vlasnica kupila je stan koji su Martina i Robert uređivali prije pet, šest godina, kada su za prijašnjeg vlasnika radili kompletno uređenje tada novog, tek izgrađenog stana, a radili su sve faze, od idejnog, izvedbenog projekta, vođenja gradilišta, biranja namještaja i opreme do najsitnijih detalja u stanu. Stan je bio namijenjen mladom poslovnom čovjeku, koji je veći dio vremena bio na putu.

No, vratimo se u sadašnjost. Nova vlasnica stana, slučajno ili namjerno, također puno putuje, odnosno živi i radi izvan Hrvatske, a stan planira koristiti kada dođe u Zagreb. I, naravno, želi ga prilagoditi svojem ukusu. Nakon što je dobila dobre preporuke za arhitektonski studio koji je projektirao postojeće stanje i vidjela njihove ostale radove, odlučila je s Martinom i Robertom Križnjak krenuti dalje u adaptaciju stana.

U stanu nisu bile potrebne drastične promjene tlocrta, već se pokušalo prema željama i potrebama investitorice neke prostore učiniti funkcionalnim te estetki transformirati stan u atraktivan prostor za život – kažu nam Martina i Robert te dodaju kako je za razliku od prijašnjeg vlasnika trebalo projektirati i izvesti jedan ženski, netipični stan, u sivo-crnim nijansama, a opet da se osjeti toplina u stanu.

– Ovom adaptacijom nismo mijenjali tlocrtnu dispoziciju stana, već smo mijenjali kompletan imidž, odnosno ‘outfit’. Trebalo je, naime, osmisliti moderan stan za poslovnu ženu, čiji posao zahtijeva česta putovanja – dodaju i opisuju postojeće stanje i nužne preinake.

U postojećem rasporedu dnevnog trakta kuhinja je bila zatvorenog tipa bez prirodnog osvjetljenja i mogućnosti prozračivanja, a prostor za blagovanje bio je odvojen zidom od dnevnog boravka. Stoga, osnovna koncepcija bila je dobiti jedinstven i otvoren prostor dnevne zone koju čine kuhinja, prostor za blagovanje, dnevni boravak i radni kutak.

Otvorima u zidu između blagovaonice i boravka postignuta je kružna veza dnevne zone. S jedne strane zida je TV, a s druge stol za objedovanje

– Uklanjanjem kuhinjskog zida te djelomičnim uklanjanjem zida, odnosno stvaranjem otvora u postojećem zidu između blagovanja i dnevnog boravka, vizualno se povećao prostor dnevnog trakta te se postigao ugođaj međusobnog prožimanja prostora za ugodan boravak i druženje – prepričavaju arhitekti te dodaju kako je sa strane dnevnog boravka na zid postavljen LCD TV, dok je na strani blagovanja oslonjen stol. Na prostor za blagovanje nastavlja se kuhinja, a centralnom pozicijom parapetnog zida postignuta je kružna veza između svih sadržaja dnevne zone i time ostvarena dinamika prostora.

Osim velikog boravka, kuhinje i prostora za blagovanje, dnevni trakt obuhvaća i radnu nišu te izlaz na lođu. Ostatak stana čine spavaća soba s vlastitom garderobom, gostinjska soba, ulazni prostor, vešeraj te kupaonica i WC.

Cijelim interijerom prevladavaju bijela, siva i crna boja, a s obzirom na česta poslovna putovanja, vlasnica je željela da se to osjeti i u uređenju. Stoga su se arhitekti u suradnji s dizajnericom Vlatkom Blakšić i tvrtkom Megaprint odlučili poigrati printovima na zidovima.

Tako svaka prostorija ima neki akcent na zidu: dnevna zona s velikim printom Brooklynskog mosta tematski je vezana uz New York, a gostinjska soba s printom spomenika Slavoluka pobjede uz Pariz. Na zidu ulaznog hodnika je, pak, karta svijeta s pečatima gradova na crnoj podlozi, dok je ispod nje misao: “Život te odvede na neočekivana mjesta. Ljubav te vraća doma”.

Upravo se Brooklynski most prvo uočava nakon ulaska u dnevni trakt. Print je postavljen u blagovaonskom dijelu na cijeli zid, između kuhinje i radnog kutka s bibliotekom. Inače, boravak je minimalistički uređen i namijenjen opuštanju za vrijeme kratkog boravka u Zagrebu. Prevladavaju sivi tonovi, naročito na zidovima, na podu je topla smeđa boja parketa, a prostorom dominira Poliformova kutna garnitura u boji grafita, iznad koje su dvije velike slike poznatog argentinskog fotografa Christophera Pillitza.

Kao kontrast garnituri postavljena je i Poliformova fotelja u žutoj boji dizajnera Marcela Wandersa. Sav namještaj u boravku, govore arhitekti, nabavljen je u Themeliji, s tim da je svoje mjesto pronašla i komoda s integriranim hladnjakom za vina, koja je izrađena po mjeri. Iznad komode, pak, ističe se ručno rađen sat Bilbao tvrtke Nomon, također iz Themelije.

I u blagovaonici se ističe dizajnerski namještaj. Tu je Poliformov stol naziva Dart, a i stolci su prepoznatljivi – riječ je o Eames stolcima iz Vitre. Kuhinja je zadržana iz prijašnjeg stana, jer je rađena po mjeri, s tim da su zamijenjene radne ploče s kerrockom, niše za butelje zamijenjene su nišama u crnoj boji, a uz kuhinjski poluotok postavljeni su barski stolci Kristalia. U radnom kutu, pak, izdvaja se i Sayl stolac poznatog proizvođača stolaca Herman Miller.

No, vjerojatno najveća prednost dnevnog trakta zasigurno je lođa koja se proteže cijelom dužinom boravka, a osim prirodnog osvjetljenja pruža prekrasan pogled na zagrebačke poslovne nebodere. – Za vrijeme toplih dana svakodnevne aktivnosti mijenjaju svoje mjesto događanja te sele iz unutarnjeg u vanjski prostor, osmišljen kao prava mala oaza sa stolom i rasklopivim foteljama hrvatskog proizvođača Element iz Intere – pojašnjavaju arhitekti i obraćaju nam pažnju na drvenu oblogu s urezima, po kojima kližu police s teglama za sezonsko cvijeće. To je zapravo još jedan akcent na zidu, koji se pojavljuju u gotovo svim prostorijama u stanu.

U spavaćoj sobi to je, primjerice, gipskartonski zid iznad kreveta u kojem je skrivena led rasvjeta, dok je ispod zida postavljena drvena obloga od bijelog medijapana koja također ima ureze, a kojima kližu pravokutne kutije – kubusi, koji zamjenjuju klasične noćne ormariće.

– Njihovim pomicanjem dobivamo zanimljivu i uvijek drukčiju strukturu zida – pokazuju nam arhitekti i dodaju kako je u sklopu sobe osmišljena i walk in garderoba.

Što se tiče kupaonice, njome dominira element na kojem je umivaonik, a iznad njega čitavom površinom zida proteže se veliko ogledalo do stropa. WC školjka i bide smješteni su na bočni zid, na kojem je čitavom duljinom izveden plitki ugradbeni ormarić dovoljnih dimenzija za kozmetiku, dok je umjesto klasične kade ugrađena tuš-kada s dvije stropne ruže. Ne uočavamo perilicu rublja, a arhitekti nam za kraj pokazuju posebnu prostoriju – vešeraj.

– Sav ugradbeni namještaj – ugradbeni ormari u sobama, kuhinja, radni kutak s policom za knjige, ormari u hodniku, polica za cipele – izveden je po mjeri u prvoj fazi uređenja, sve prema projektima i radioničkoj dokumentaciji našeg ureda. U ovom stanu pokazalo se da kada postoji kvalitetan i neutralan namještaj, stan ima mogućnost jednostavne transformacije u novi životni prostor – zaključuju Martina i Robert Križnjak.

Foto: Matej Mataja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:50