PAMETNI DIZAJN

Modularne kuhinjice za male stanove

 

U stančićima sa svega 30-ak četvornih metara prostora svaki je centimetar važno iskoristiti što bolje moguće pa je jedna od logičnih i vječnih dilema pri uređenju pitanje kako složiti životne zone u prostoru tako da odražavaju navike i zadovoljavaju potrebe vlasnika stana. Manjak kvadrata ne mora nužno biti negativna stavka, a male kuhinje savršen su primjer važnosti dobre organizacije. Sama struktura i obilježja kuhinje puno su važnije stavke od njezine veličine, a pravi dokaz tome male su i kompaktne kuhinje koje možete pogledati u nastavku.




Dizajneri njemačkog brenda Stadtnomaden stvorili su ovu slatku kuhinjicu naziva A la carte kitchen koja rastvara klasičnu kuhinju u seriju modula koji se mogu organizirati i slagati po želji, ovisno o veličini i rasporedu dostupnog prostora. Čak su i utori između dva odvojena modula iskorišteni za postavljanje dodatnih elemenata, poput posuda i površina za rad kako bi se maksimalno iskoristio prostor.





Radna postaja koju je dizajnirao Sebastien Cluzel zove se Culinary Landscape i zamišljena je kao zamjena za tradicionalni kuhinjski otok. Dizajn je jednostavan i fokusiran na sirovu i organsku ljepotu korištenih materijala, odnosno kombinacije drva, betona i vulkanskog kamena koji zamjenjuje tradicionalni štednjak. Daske za rezanje, zdjele, držač za noževe i slično pažljivo su ugrađeni u postaju.




Ova kompaktna kuhinja koju možete sakriti kada god želite zove se Miniki i u tren se oka pretvara u elegantni viseći ormarić. Osmišljena je za male jednosobne stanove koje nemaju odvojeni prostor za kuhinju pa se tako ova kuhinjica bez problema može postaviti na zid u sobi i nakon korištenja zatvoriti kako bi se prostor ponovno preoblikovao u ugodni dnevni boravak. Kuhinja se sastoji od tri modula koji dolaze u čak 15 različitih boja i imaju prilagodljivu unutrašnjost.

via GIPHY

Stealth Kitchen kuhinja većih je razmjera, no njezina se unutrašnjost jednako lako sakrije kao i u prethodnom primjeru. Kada se zatvore sva vrata ormarića, ova kuhinja izgleda poput klasičnog ormara koji očekujete u dnevnom boravku, a pritom sadrži sve što jednom kuharu treba, što uključuje veliki hladnjak, sudoper, perilicu posuđa, mikrovalnu pećnicu, štednjak i mnogo prostora za odlaganje stvari. Štoviše, ova kuhinja uključuje i stol na izvlačenje!


Dizajneri John i Wonhee Arndt iz studija Gorm potpisuju ovu novu verziju Flow kuhinje koja više nalikuje na stol nego na kuhinju, no oduševljava svojim značajkama poput ugrađenih tegli za uzgoj hrane, modula za kompostiranje i prostora za kuhanje. Dizajn ove kuhinje stavlja korisnika u dodir s prirodom i ciklusom života.


Još jedan odličan proizvod za male stanove osmislila je dizajnerica Ana Arana koja je stvorila kuhinjski otok na fotografijama uzimajući u obzir mogućnost da će različiti korisnici isti proizvod i prostor koristiti na različite načine. Kuhinja Gali mala je i prepuna ladica koje se otvaraju na sve četiri strane, što omogućuje da se prostor maksimalno iskoristi.



via GIPHY

Kada živite u malom stanu i pritom volite uredan i jednostavan dekor u kojem nije sve izloženo pogledima, mogućnost skrivanja kuhinje iza zatvorenih vrata velika je prednost uređenja. Dizajn poput ovog tvrtke DontDIY nudi klijentima upravo to, kuhinju koja je u potpunosti funkcionalna, a koja se može sakriti pomoću sklopivih vrata kada nije u uporabi.

Critter je samostojeća kuhinja koju je osmislio dizajner Elia Mangia. Ovu malu, minimalističku, funkcionalnu i mobilnu kuhinju možete smjestiti gdje god želite u svojem domu, a njezin dizajn idealan je za prostore otvorenog rasporeda i male stanove promjenjivog tlocrta.

Cun je modularna kuhinja tvrtke Joko Domus koja se zahvaljujući svojim izmjenjivim jedinicama može prilagođavati potrebama korisnika. Izrađene od kombinacije nehrđajućeg čelika i drva, spomenute se jedinice može pričvrstiti jednu uz drugu tako da čine jedinstveni komad namještaja ili, pak, rasporediti kao odvojene komade.

Kristin Laass i Norman Ebelt stvorili su ovu kuhinjicu praktično nazvanu Small Kitchen koja, kada je složena, zauzima samo jedan četvorni metar prostora. To je obilježje i više nego impresivno ako uzmemo u obzir da su u njoj objedinjeni različiti kuhinjski aparati, sudoper, stol, kao i prostori za odlaganje i pripremu hrane. Sve je to moguće zahvaljujući njezinu slojevitom dizajnu na kotačiće, čijim se izvlačenjem otkrivaju skriveni elementi kuhinje.



Još jedan zanimljiv koncept modularne kuhinje osmislio je Kilian Schindler za tvrtku Naber. Osnovni okvir kuhinje koja se sastoji od četiri mobilna modula možete prilagođavati svojim potrebama i željama. Tako se u jedan modul može ugraditi pećnica, drugi uključuje police i veliku radnu površinu s plohom za kuhanje, treći može imati više ili manje prostora za odlaganje i tako dalje, a svi zajedno čine i više nego praktičnu i zanimljivo osmišljenu kuhinju.

Izvor: Homedit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:51