MAY THE FORTS BE WITH YOU

Nosivi i originalni dubrovački suveniri nove generacije

Upoznajte kreativne prijateljice i grafičke dizajnerice Noru Mojaš i Made Milićević. Autorice ogrlica inspiriranih dubrovačkim tvrđavama, koje imaju naziv “May the forts be with you”, ispričale su nam sve o njihovom nastanku.

Nosivi i originalni suvenir nije uvijek jednostavno pronaći, a sama ideja i promišljena realizacija izazov je za dizajnere. Dubrovačke su tvrđave u prošlosti odigrale važnu ulogu u obrani i očuvanju Grada i Dubrovačke Republike, a svojim su izgledom i simbolikom nadahnule i dvije Dubrovkinje da osmisle suvenire. Veže ih dugogodišnje prijateljstvo, a već pet godina surađuju i poslovno. Jako uspješno. U dubrovačkim umjetničko-dizajnerskim krugovima dovoljno je spomenuti tek njihova imena, jer svi već znaju da su Nora i Made tandem koji jamči uspjeh svima koji s njima surađuju.

POP KULTURA

Nakon niza projekata koje su dosad zajedno odradile, a među kojima su i vizualni identitet Muzeja i galerija Konavala, grafičko oblikovanje za festival Dubrovnik Art Forum, prigodni vizualni identitet obnove biskupske palače u Dubrovniku, kao i dva osvojena natječaja, prva nagrada za vizualni identitet Godine Sv. Vlaha 2016. i vizualni identitet Umjetničke galerije Dubrovnik, grafičke dizajnerice Nora Mojaš i Made Milićević autorice su i novog dubrovačkog suvenira, zanimljivog naziva “May the forts be with you”. Da, dobro ste pročitali. Ne “force”, nego “forts”. Iza tog naziva kriju se ogrlice inspirirane dubrovačkim tvrđavama.

- Čini nam se da Dubrovnik, kada je riječ o pop kulturi, pomalo zaostaje za drugim urbanim sredinama. I tu nam se negdje otvorio prostor za kreativnu interpretaciju Grada u relevantan suvenir. Spojiti baštinu i povijest, dizajn, arhitekturu i pop kulturu u nešto malo, pametno, nosivo, i ne preskupo. Sama ideja javila se prije nešto više od dvije godine, za vrijeme snimanja ‘Star Warsa’ u Dubrovniku. Made inače ima talent za slogane i igre riječima, pa je ideja krenula kao ‘znaš Nora, bilo bi fora da napravimo majice s dubrovačkim fortifikacijskim sustavom, u smislu da svatko nosi svoju tvrđavu sa sobom, neka tvoja tvrđava bude s tobom… Forts umjesto force.

Dizajnerice su nastojale ogrlice proizvesti lokalno. Tako pleksiglas nabavljaju i režu u Čazmi, kuverte i tisak rade se u Bjelovaru, a transportne kutije su iz Zagreba. Promociju radi studentica marketinga Maša Kulišić

May the forts be with you. Samo crna blok-boja, stilizirani tlocrt koji kao apstraktni oblik na prvu ne znači ništa, a super izgleda…’ - pripovijeda nam Nora Mojaš. Međutim, kako su tu prvotnu ideju počele sve više razmatrati, sve su se više propitkivale: - Hm, majice… pa koje bi veličine bile, kako ćemo to tiskati da ne bude jeftino i kičasto, koliko komada… Kako to unificirati i ‘streamlineati’ proizvodnju da bi se uopće moglo izići s nekom relevantnom količinom…


Nora je otprije imala hobističkog iskustva s izradom nakita, pa se nametnula ideja da naprave grafički fantastične tlocrte kao nekakve privjeske. I ideja se iskristalizirala i odlučile su da će to ipak biti ogrlice. Nosiš dio Dubrovnika sa sobom, kula te brani i čuva… Na ambalažu su aplicirale tlocrt stare gradske jezgre s ucrtanim fortifikacijskim sustavom i imenima kula, bastiona i tvrđava, tako da je projekt u neku ruku i edukativnog karaktera.

Kada nosiš našu ogrlicu, zapravo nosiš duh i ambijent Dubrovnika sa sobom, kula te brani i čuva, ističu dizajnerice

SUSTAV

Inače, kule na ogrlicama su izrađene iz pleksiglasa, koji od svih materijala koje su imale u vidu najbolje zadovoljava sve njihove dizajnerske zahtjeve: preciznost linija, čistoću plohe, čvrst je i izdržljiv u funkciji nakita. Ogrlice “nosi” metalni tzv. “ball chain” ili kuglični lanac, koji je izravna asocijacija na vojničke ogrlice s pločicama, jer se ipak konceptualno radi o fortifikacijskom sustavu.


Nadalje, nastojale su ogrlice proizvesti lokalno. Tako pleksiglas nabavljaju i režu u Čazmi, kuverte i tisak rade se u Bjelovaru, transportne kutije su iz Zagreba. Promociju rade uglavnom same i u suradnji s mladom Dubrovkinjom Mašom Kulišić, studenticom marketinga. Budući da ne misle ostati samo na dubrovačkim tvrđavama, počele su raditi i na prototipima poznatih tvrđava drugih hrvatskih gradova, a razradile su i aplikacije za neke druge materijale. Još je rano o tome pričati u javnosti, ali nadaju se da će sve uspjeti realizirati do sljedeće turističke sezone.

Na ogrlicama trenutačno možete nositi dubrovačke tvrđave Minčeta, Sv. Ivan, Sv. Luka, Puncjela, Lovrijenac i Revelin, a uskoro ove dvije uspješne grafičke dizajnerice planiraju izraditi još neke dubrovačke tvrđave, poput Sv. Stjepana, Arcimuna i Sv. Frana. Rade i na izvanserijskoj ogrlici koja će pokriti onu slavnu vizuru “iza Grada”, od Minčete do Arcimuna, a uključuje Sv. Luciju, Sv. Katarinu, Drezvenik i Sv. Jakova. Cilj je da u jednom trenutku imaju kompletiran dubrovački fortifikacijski sustav, uključujući i konavoski Sokol grad, kao i Veliki Kaštio u Stonu.




Ogrlice se mogu kupiti u suvenirnici Umjetničke galerije Dubrovnik, ali i na njihovoj mrežnoj stranici www.dubrovnikforts.com. May the forts be with you.

Foto: Željko Tutnjević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:47