U POSJETU...

Obitelji Čohan u mjestu Gornje Stative

Idiličan obiteljski život u kući daleko od gradske vreve. Mladi bračni par krenuo je od nule: kupili su zapušteno zemljište i počeli graditi svoj dom iz snova. Sve je bilo gotovo u samo dvije godine

  • PROFIL: Obiteljska kuća
  • LOKACIJA: Karlovac, Gornje Stative
  • VLASNICI: obitelj Čohan
  • POVRŠINA: kuća 320 m², okućnica 2200 m2
  • PROJEKT: tvrtka Arhiteka d.o.o., projektant Ivan Kočevar, dipl.ing.arh.
  • BUDŽET: cca 1,800.000 kn

Tijekom naših brojnih zadataka naučili smo jednu stvar: što je neka kuća udaljenija od grada, što se duže vozimo do nje i što više problema imamo s pronalaskom iste, to je ona ljepša, ugodnija i njezini vlasnici su obično opušteni i sretni ljudi.

Naravno, interijeri u gradu imaju svoje neosporne prednosti, ali lokacije u prirodi daleko od gradske vreve imaju neki poseban “feeling”. Nekako, kad dođete u takav prostor usred radnog dana iz ludila prometa i svakodnevnih zadataka neminovno pomislite “ja želim ovako živjeti”. Tako je bilo i s kućom mlade obitelji Čohan u mjestašcu Gornje Stative na samo desetak minuta vožnje od Karlovca. Novo, lijepo i moderno zdanje smješteno u divnom pejzažu odmah nas je inspiriralo da ih pitamo kako su se našli ondje.

MLADI PAR

- Mi smo vam oboje iz ovog kraja. Kao mladi bračni par trebali smo riješiti stambeno pitanje. Razmišljali smo o kupnji stana, kuće za adaptaciju ili gradnji vlastite kuće. Budući da smo oboje odrasli u kućama, od kupnje stana smo ubrzo odustali. Prednost su imala mjesta van gradske vreve, a opet relativno blizu grada. Nakon nekog vremena i razmišljanja što bi nam više odgovaralo, odluka je pala na izgradnju vlastite kuće pa smo krenuli u potragu za zemljištem, s obzirom na to da ga nismo posjedovali u tom trenutku. I tako je sve počelo. 2014. godine kupili smo ovo zemljište. Ono nam se najviše svidjelo i odgovaralo je našim željama i potrebama. Zemljište je bilo u dosta zapuštenom stanju. Godinama nije održavano pa je prvo bilo potrebno donekle urediti to zemljište, tj. ukloniti drveće i očistiti ga od raslinja i visoke trave - prisjećaju se Čohani i dodaju kako su nakon toga krenuli u rješavanje velike količine papirologije te u projektiranje.

- S projektantom smo imali vrlo dobru komunikaciju i shvaćao je sve naše želje pa je projekt bio vrlo brzo gotov. Krenuli smo u postupak traženja građevinske dozvole i u proljeće 2015. godine iskopani su prvi temelji. Sama gradnja kuće trajala je 2,5 mjeseca, zatim su uslijedili obrtnički radovi, koji su trajali do listopada 2016. godine. U studenom 2016. godine smo uselili u kuću, a uređenje detalja još uvijek traje i trajat će vjerojatno zauvijek - smiju se, a nas zanima jesu li odmah znali kakvu kuću žele.

Kuća je zamišljena kao prizemnica, životni prostor je sav u istoj razini, no kako je teren kosina, dio kuće se morao ukopati, a tako je dobiveno mjesto za pomoćne prostorije

TOPLINA

- Da. Vizija je bila da to bude prizemnica, da nema katova, točnije stepeništa unutar kuće, i da sve bude u istoj razini. S obzirom na to da teren za gradnju nije bio potpuno ravan, dio kuće smo morali ukopati, čime smo dobili dodatni prostor za pomoćne prostorije. Osim toga, veličina terena nam je omogućavala da idemo u širinu, tako da nije niti bilo potrebe za katovima. Osnovna ideja kuće je funkcionalnost, to je najbitnije, i sad kad ju koristimo mislimo da smo to i uspjeli postići - zadovoljan je bračni par. Osim funkcionalnosti, uspjeli su postići i sjajnu razinu estetske privlačnosti prostora koji je uređen jednostavno i nepretenciozno, ali moderno i lijepo. Prostor je topao i taj dojam pojačavaju podovi s hrastovim parketom, koji se proteže većinom prostorija.

Što vam je najvažnije u interijeru, kakav osjećaj ste željeli postići uređenjem, pitamo.

- Želja su nam bili visoki stropovi, što smo i ostvarili. Naime, stropovi su nam na visini od 2,90 m i to nam se jako sviđa. Nadalje, znali smo da želimo svijetlu paletu boja, nismo tipovi od tamnih nijansi. Najvažniji zadatak bio nam je postići osjećaj topline i doma - ističu.

Kuhinja je izrađena od medijapana, jednostavna je i funkcionalna. Rađena je prema narudžbi, a projekt i izradu radio je obrt ID projekt iz Karlovca, kao i sav ostali namještaj u kući. Blagovaonica je u nastavku kuhinje, a na nju se nadovezuje prostor dnevnog boravka. Iz boravka se dalje nastavlja u hodnik iz kojega se ulazi u tri sobe, od kojih glavna spavaća soba ima i walk in ormar, predmet žudnje mnogih. Na kraju hodnika su kupaonica i dodatna prostorija, tzv. vešeraj. Svi mi koji živimo u malim prostorima sanjamo i walk in ormar, ali i ovakvu sobu viška, pa pomalo ljubomorno pitamo vlasnike kako su zadovoljni vešerajem, očekujući da ćemo čuti pokoju manu koja bi barem malo ublažila našu privremenu ljubomoru. Je li to nešto što su baš željeli ili je ispala prostorija viška koja privremeno vrši ovu funkciju?

FUNKCIONALNOST

- Ha-ha, naravno da smo zadovoljni. Kod projektiranja kuće soba za rublje bila je jedan od uvjeta. Htjeli smo imati takvu jednu prostoriju gdje ćemo odlagati prljavo rublje, gdje će biti perilica rublja, sušilica, daska za glačanje... U vešeraju također stoje sredstva za čišćenje, usisivač i slične stvari. Kad smo već kod uvjeta, jedan od njih bio je i da je kupaonica u dijelu kuće u kojem se nalaze sobe, a poseban WC za goste u dijelu u kojem je smješten dnevni boravak, tj. u ulaznom pretprostoru - ističu Čohani.

Soba za rublje bila je jedan od uvjeta. Htjeli smo imati mjesto gdje će biti perilica, sušilica, daska za glačanje... U vešeraju također stoje sredstva za čišćenje, usisivač..., kažu vlasnici

Što se tiče rasvjete, cijelim prostorom se proteže LED (uglavnom LED paneli) koje su vlasnici nabavili u Art Rasvjeti u Zagrebu. Pitamo ovaj simpatični par čime su u kući ili oko nje najzadovoljniji i postoji li nešto što bi možda promijenili da mogu.

- Obično kada ljudi rade kuću od nule i kada u nju usele vide nedostatke i žele nešto promijeniti. Kod nas to nije slučaj! Stvarno smo zadovoljni svakom prostorijom i što duže živimo ovdje, vidimo koliko nam je kuća zapravo funkcionalna. Od velike kuhinje i blagovaonice, dnevnog boravka, pa sve do vešeraja svaka prostorija ispunjava svoju funkciju i za sada smo prezadovoljni. Naravno, mislim da se svi, pa tako i mi, zasite nekih detalja, možda namještaja, ali što se tiče same kuće, ne bismo mijenjali ništa - zaključio je bračni par Čohan.

Jedan od glavnih aduta ove kuće je svakako pogled na okolnu prirodu koji se pruža iz svih prostorija

Foto: Berislava Picek /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 23:46