U posjetu bračnom paru Rudić

Obiteljska idila na zagrebačkom brijegu

 

U blizini šume Dotrščina, u mirnoj ulici Orehovečki brijeg nalazi se stan obitelji Rudić. Ivona i Kristijan, kao i većina, nakon vjenčanja i života u podstanarskom stanu odlučili su da moraju imati svoj dom. Potraga je mogla početi, a izbor je bio težak.

– Stan smo kupili 2009. godine. Nakon razgledavanja mnogih drugih stanova kojima smo nalazili svakojake mane, u ovaj smo se zaljubili na prvi pogled. Pogled na šumu, miran kvart i činjenica da ima etažu su presudili. Više od svega bila nam je važna pozicija. Kako smo oboje iz Remeta, htjeli smo biti što bliže svom matičnom kvartu koji jako volimo. Kada smo ga kupili, stan je bio u roh bau fazi, tako da je trebalo osmisliti raspored prostorija koji bi nam najbolje odgovarao. Kako nismo neki stručnaci po tom pitanju, odlučili smo uzeti arhitekta, a izbor je pao na Rizaha Hadžimustafića. On je napravio razmještaj zidova i prostorija te dizajnirao neobičnu i originalnu ogradu na stepenicama koje vode na gornju etažu. Tako nam je taj naoko mali detalj postao jedan od najdražih u stanu – pričaju nam Ivona i Kristijan.

Prozračan i pun svjetla

Na prvi pogled stan je prostran, prozračan i prepun svjetla. Tome najviše pridonose veliki prozori koji se protežu na tri strane stana, tako da u bilo koje doba dana prodire mnogo svjetlosti. Originalan detalj je i LED osvjetljenje koje je smješteno u niši iznad prozora i njime se upravlja daljinskim upravljačem. Popularne LED-ice svijetle u više boja koje se mogu birati u skladu s raspoloženjem, a idealne su za tulume. Podovi su od punog hrastovog drveta, za koje su se odlučili zbog boje, ali i kvalitete i trajnosti. Dnevnim boravkom dominira velika svijetla garnitura, koja se odlično uklapa uz bijeli i crni namještaj te detalje boje fuksije.

– Što se tiče unutarnjeg uređenja, željeli smo što više stvari raditi po mjeri, tako da nam je komodicu ispod televizora, ugradbene ormare u hodniku i ormarić za cipele radio stolar. Bijela komoda s LED rasvjetom je iz Soliduma, a tepih i ostali detalji iz Ikee. Ukrasi su uglavnom uspomene s putovanja, dodali smo nekoliko biljaka koje jako volimo i to je sve, manje je uvijek više – priča nam Ivona. Blagovaonica je također dio dnevnog boravka, a stol i stolice u njoj imaju posebnu priču, stari su gotovo 30 godina, a stol ima neobičan mehanizam kojim se otvara kao knjiga i postaje duplo veći, za razliku od drugih stolova koji se povećavaju eventualno za trećinu. Ivona i Kristijan taj su stol prvo vidjeli kod njezinih roditelja, i željeli su baš takav.

Dvije kupaonice su spas

-Pokušavali smo naći takav stol, tražiti nekoga da nam ga napravi, ali uzalud. Na kraju smo morali nagovoriti moje roditelje da nam ga poklone i uspjeli smo - kroz smijeh priznaju. Kuhinja je također rađena po mjeri. Donji dio je od tamnog wenge drveta, a gornji od bijelog lakobel stakla. Umjesto pločica ovaj simpatičan par stavio je kaljeno staklo, koje je praktično za održavanje. Kako je prostor bio dosta dugačak i uzak, odlučili su da je jedina mogućnost kuhinja po mjeri i nisu, kažu, pogriješili. U stanu se nalaze dvije kupaonice, jedna na samom ulazu u stan koja ima funkciju gostinjskog sanitarnog čvora, a na katu je glavna kupaonica, u kojoj se nalazi veliki tuš sa staklenim stijenama. Kupaonica je jednostavna i elegantna, a ormarići i ogledala su također rađeni po mjeri. Kupaonica ima i podno grijanje, a sve sanitarije kupljene su u Ferotermu.

Funkcionalna etaža

Na katu se nalazi još i spavaća i dječja soba te veliki ugradbeni ormar. Spavaća soba je nije velika, ali je funkcionalna i lijepa. Noćni ormarići i veliki ugradbeni ormar s bijelim staklenim kliznim vratima rađeni su po mjeri, ali krevet ima drugu priču.

– Oduvijek smo željeli vodeni krevet. Kada smo konačno odlučili priuštiti si ga, naručili smo ga iz Njemačke. Nakon puno komplikacija, uplitanja čak i ambasade i odvjetnika, krevet je konačno stigao. Nakon četiri mjeseca, umjesto četiri tjedna, ali bio je vrijedan čekanja, smiju se dok se prisjećaju svih avantura koje su ih pratile prilikom uređenja.

Foto: Berislava picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:57