GLAVNA ZVIJEZDA SPLITSKIH RADUNICA

Od oronulih 20 kvadrata do genijalne obiteljske kuće

Objekt nazvan Paese glavna je zvijezda splitskog naselja Radunice.

CIjeli proces od prvih idejnih skica do ishođenja građevinske dozvole, trajao je godinu dana. Najizazovnije je bilo u tlocrtu malo četvornih metara organizirati sve prostorije i stubište, a da prostor nove kuće bude ugodan.

Postojeću garažu u potpunosti smo srušili te se gradila nova zgrada. Sve je počelo tako što su investitori zatražili idejni projekt te se kroz određene varijante i smjernice konzervatora, a budući da se zgrada nalazi u zaštićenoj zoni bila je potrebna potvrda projekta od Konzervatorskog odjela Split, došlo do konačnog rješenja. Na osnovi usvojenog idejnog projekta izradio se glavni projekt sa svim potrebnim mapama kao što su arhitektonski projekt, projekt konstrukcije-statički proračun, projekti svih instalacija itd.

Kuća ima tri zasebne jedinice, ali se prema potrebi može koristiti kao jedan stambeni objekt ili, pak, kao soba s kupaonicom u prizemlju te jedinstven stan u ostatku.

Nakon završetka glavnog projekta ishođena je građevinska dozvola i gradnja je mogla početi. I, naravno, nakon gradnje ishođena je uporabna dozvola - priča arhitekt Branko Krčum iz arhitektonskog ureda A.1.B.K. koji stoji iza ovog sjajnog projekta u kojem je stara garaža od 20 kvadrata u splitskom naselju Radunica postala genijalna kuća imena "Paese".

- Najizazovnije je bilo u tlocrtu od 20 četvornih metara neto površine organizirati sve prostorije i stubište, a da prostor nove kuće u suštini bude ugodan za korištenje i da ne izgleda isforsirano i natrpano. Cijeli proces od prvih idejnih skica do ishođenja građevinske dozvole trajao je malo više od godinu dana, što je za hrvatske prilike prilično brzo - otkriva arhitekt Krčum.

- Kuća je sada namijenjena najmu, ali jednoga dana ćemo možda i mi živjeti u njoj - kažu vlasnici Berti i Željana Vidović. Dodaju kako kuća ima tri zasebne jedinice za iznajmljivanje (dvije sobe s kupaonicama u prizemlju i na prvom katu te apartman koji obuhvaća drugi kat i galeriju drugog kata), ali prema potrebi sve se može koristiti kao jedna stambena jedinica ili kao soba s kupaonicom u prizemlju posebno, a ostatak kao zaseban stan.

Arhitekt Krčum ističe kako se ova kuća s tri strane naslanja na susjedne kuće te je svojim vanjskim gabaritima definirala i upotpunila, na neki način i ispravila vizuru ulice u kojoj se nalazi jer je prije gradnje postojao veliki nerazmjer u visinama kuća duž ulice te u odnosu punog i praznog.

Foto: Jakov Prkić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:59