NAJLJEPŠE PLAŽE SVIJETA

Ova dalmatinska plaža našla se na popisu najljepših na svijetu, a autori članka otkrivaju i najbolji trenutak da se na njoj okupate

'Tajna špilja čije klisure čuvaju ratne tajne'

Svojim je čitateljima američki CNN ove godine odlučio servirati najljepše plaže svijeta - tek kako bi neki od njih dobili uvid u skrivene ljepote za koje možda nisu čuli. Ujedno je njihov popis i prijedlog za putovanja, kažu, budući da se mnoge od ovih plaža ne nalaze na prvim stranicama brošura putničkih agencija, piše Slobodna Dalmacija.

Sudeći prema njihovoj "mapi", koja obuhvaća cijeli svijet, autori su se uistinu potrudili popisati svaku plažu za koju su mislili da se može pohvaliti titulom "najljepše". Podijelili su ih zatim u kategorije mjeseca u godini, a potom i po tjednima. Pritom su vodili računa o ljetnim gužvama, aktualnim ponudama za pojedini mjesec, kao i o klimatskim uvjetima.

Tako, na primjer, u ovom, drugom tjednu veljače, savjetuju da posjetite Mergui Archipelago u Myanmaru. Ako ste planirali putovanje... Znate što vam je činiti.

A na popisu se našao i jedan "domaći biser". U četvrtom tjednu lipnja autori ovog projekta procijenili su kako bi bilo najbolje posjetiti - Dalmaciju. Točnije, plažu Stiniva na Visu koju nazivaju "tajnom špiljom čije klisure čuvaju ratne tajne".

"U Drugom svjetskom ratu špilje i uvale koje okružuju otok Vis služile su kao sklonište partizanima koji su pružali otpor nacistima. Današnja misija armiji posjetitelja oboružanoj samo kremama za sunčanje, ručnicima i suncobranima je tek okupati se u Jadranskom moru i uhvatiti kvalitetnu preplanulu boju na plaži", piše autor o ovoj viškoj ljepotici.

"Vožnja brodom iz splitske luke i spuštanje s otočkog brda na južnu stranu Visa otkrivaju Stinivu, plažu prekrivenu glatkim bijelim oblucima i okruženu vapnenačkim zidovima. Malo manje od pet metara široka vrata na klisuri iza koje se krije plaža otvara pogled na kristalno bistro tirkizno more. Teško je doći do nje. Strmi put južnom stazom nije za one najmlađe, smotane ili neadekvatno obuvene. No unatoč sićušnom prostoru, Stinivu uspiju preplaviti kupači i ronioci, naročito oni koji odluče stići taxi brodom", piše dalje u članku.

Kao odgovor na pitanje "Jeste li znali?", autor teksta nudi i zanimljivost o ovoj maloj plaži na južnoj strani Visa, a koju domaći već odavna, i iz iskustva, znaju. Plaža je, naime, nedostupna većim brodicama, upravo zbog tijesnih "vrata" na klisuri koja ju obgrljuje. I upravo zbog toga toliko je atraktivna hordi posjetitelja koja se svake sezone sliva do njenih obala.

Foto: Zvonimir Barišin/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:27