DOMAĆI KREATIVCI

Ručno rađeni, personalizrani zeko: najbolji prijatelj vašeg mališana

Šarmantne rukotvorine obitelji Miklec

PROFIL

INFO: Ručno heklani zečevi igračke
AUTORI: Obitelj Miklec
INSTAGRAM: bezabu.hr
FACEBOOK: bezabu
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; +385 91 520 7170

BezaBu je obiteljski projekt koji povezuje ručno heklane zečiće, malog Jakova i njegove baku, uju i mamu. Osim zečića, povezuje ih i obiteljsko prezime Miklec. Baka Liljana je ona koja zečeve ručno izrađuje, a mama Danijela pokrenula je inicijativu i vodi projekt uz pomoć uje Andrije.

- Svi troje smo u različitim poslovnim vodama i zaposleni na puno radno vrijeme na “ozbiljnim” poslovima, a priča o zekanima je naš hobi koji smo pretvorili u mali posao. Baka radi kao televizijska arhivistica, a po struci je reprofotograf, ujo je inženjer elektrotehnike koji radi kao serviser medicinskih aparata, a ja sam profesorica hrvatskog jezika i radim kao učiteljica u osnovnoj školi - priča nam Danijela Miklec, a mi je pitamo kako je počela cijela priča.



TJEŠILICA

- Početak je bio prije više od 30 godina kada je baka Liljana napravila svojoj kćeri (meni) malenog štrikanog vunenog medu i napunila ga vatom. Ne sjećam se tog prvog mede, ali se sjećam svih odjevnih kombinacija koje je napravila mojim barbikama. Odmalena je mama s nama radila božićne i uskrsne ukrase i razne druge rukotvorine, ima čarobne ruke i oduvijek su joj govorili da je trebala raditi nešto drugo.


Sve je to vodilo tome da smo zajednički odlučili krenuti s projektom BezaBu, a glavni motivator nam je bio moj sin Jakov. Baka je za njega napravila prvog zekana u zelenim hlačicama koji ga je dočekao u krevetiću nakon dolaska iz bolnice. Obožavao ga je od početka.

Često je posezao za njim i nešto bi mu brbljao na samo njima znanom jeziku. Kad je počeo dizati glavicu i uspješnije hvatati, uhvatio bi ga i žvakao njegove uši, čime si je olakšavao upaljene desni pri izlasku zubića. Kad smo krenuli u vrtić, počeo ga je nositi kao tješilicu - prisjeća se Danijela.

Svaki dio se hekla posebno od pamučnog, prirodnog konca, a igračka je periva u perilici na 40 stupnjeva. Uz svakog zeku dolazi štrikana dekica s izvezenim imenom

Zec je izrađen od pamučnog konca što je kompliciranije i zahtjevnije za izradu nego da je izrađen od vune, ali je zato periv u perilici rublja na 40 stupnjeva. - Osobno sam ga prala i na višim temperaturama i sušila u sušilici i preživio je sve - smije se Danijela Miklec i dodaje kako je ispuna antialergena i lagana te omogućava brzo sušenje.

- Zečevi postoje u dvije varijante odjeće koja se skida. Hlačice za zeca dječaka i haljina za zeca djevojčicu. Zec je okvirne visine 23 cm i raspona ruku 15 cm.

Svi se dijelovi zeca heklaju posebno, zatim se sve zajedno šiva i puni ispunom. Izvezuju se oči i nos, radi se repić. Na kraju se rade hlačice ili haljinica koji se skidaju. Uz zeca dokazi dekica koja se štrika. Na satensku traku tada se izvezuje ime i ona se šije na dekicu. Zec je potpuno siguran za bebe jer nema nikakvih opasnih dijelova, samo konac.

Za izradu jednog potrebno je oko 12 sati rada. Kad je gotov, slijedi pakiranje koje je dodatni dio priče. Svaki zec dolazi u tvrdoj bijeloj kartonskoj kutiji, umotan u mašne, sa svojom dekicom te osobnom kartom i zečjom pričom - objašnjava Danijela. BezaBu zečevi razlikuju se od drugih sličnih igračaka na tržištu.

- Istodobno su unikat, od prirodnih materijala, spoj tradicije i modernoga, didaktički oblikovani, tješilica i grickalica za upaljene desni, lutka kojoj se može skidati i oblačiti odjeća. Svaki je unikat za sebe i ne postoje dva identična zeca.

Nos i oči privlače pažnju malenih beba, a uši i ručice pozivaju na igru pri prvim hvatanjima. Tekstura je odlična za masažu upaljenih desni, a odjeća se može skidati pa dijete poslije može učiti odlazak na WC i oblačenje

Tržište je prepuno dječjih igračaka, ali malo je njih od prirodnog materijala, najčešće je to drvo. Postoje slične pletene igračke, ali su rađene od vune. BezaBu zec je izrađen od pamučnog prirodnog konca koji čuva svoju teksturu i nakon pranja u perilici rublja. Nos i oči privlače pažnju malenih beba, a uši i ručice pozivaju na igru pri prvim hvatanjima. Tekstura je odlična za masažu upaljenih desni, a odjeća se može skidati pa dijete poslije može učiti odlazak na WC i oblačenje - kaže Danijela Miklec.


OSOBNA KARTA

Trenutačno se može naručiti zečica Divna u haljini mentol boje, zečica Mila u rozoj haljinici te zečevi Hrabri, Jaki i Slatki u svijetloplavoj, tamnoplavoj i bijeloj boji. Uz zeca dolazi osobna karta zeca čiji sadržaj nećemo otkrivati, ali postoji prazno mjesto gdje upisujete njegovo ime i prezime koje mu daje njegova nova obitelj. Ova kreativna ekipa tu ne staje, nego u skoroj budućnosti namjeravaju napraviti kolekciju odjeće i dodataka.

- Bit će tu odjeće, ali i cipelica i ruksak za zeca. Priču o zecu planiramo zaokružiti i izradom namještaja od drva, a možda jednoga dana i slikovnicom. Željeli bismo da zec BezaBu prati dijete od njegova rođenja do škole - zaključuje ova kreativna obitelj.

Foto: Tomislav Krišto/ Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:01