U POSJETU: VARAŽDIN

Stan u kojem je ljeto cijele godine

U samom centru Varaždina u svom stanu inspiriranom morem ugostila nas je obitelj Toš.

- Želja moje obitelji bila je da nešto kupimo na moru kako bismo uživali u prostoru po svojim željama i u stanu prilagođenom našim potrebama i ukusu. Ali nijedna ponuda nije bila ono što smo zamišljati i tada smo slučajno dobili priliku kupiti stan u centru Varaždina. Odluka je pala, iako je stan tražio veću adaptaciju i veće ulaganje, kupujemo - svoju priču započinje gospođa Branka Toš, vlasnica ovog šarmantnog stana u Varaždinu.

Njihova želja bila je kupnja stana na obali, no stjecajem okolnosti, našli su se u centru Varaždina. Ipak, more su unijeli u svaki kutak.

Stan je u samom centru, dobro pozicioniran, površine 49 kvadrata, orijentacije istok-jug, s velikim prozorima koji propuštaju puno svjetla, a najljepši pogled je onaj s istoka.





ADAPTACIJA

- I svakako je prednost blizina dvaju vrtića, samo tridesetak metara do prvog, blizina škole i svih sadržaja koji život čine lakšim. Osim toga, veselilo nas je i to što smo znali da zgrada ide u energetsku obnovu koja je sada u završnoj fazi - kaže Branka i ističe kako je avantura adaptacije trajala od siječnja do svibnja.

- Sami smo napravili idejni plan što želimo dobiti na kraju i kako ćemo to realizirati. Odredili smo budžet koji smo na kraju, naravno, podosta premašili. Srećom, na raspolaganju su nam bili naši sjajni majstori koji su odradili osnovne faze adaptacije, rekonstrukciju i zamjenu vodovodne instalacije i centralnog grijanja, zamjenu električnih instalacija, zidarske i keramičarske radove - ističe vlasnica. U stanu su nepromijenjeni ostali samo gabariti odnosno tlocrt u koji vlasnici nisu intervenirali. Također, zamijenjena je sva unutarnja stolarija, dio vanjske stolarije i svi podovi.



Morski ugođaj postignut je, uz pravilan izbor boja, i mnogim detaljima na zidovima - ribice, sidra, morski konjici u stan unose atmosferu pješčanih plaža

- Velik dio radova bio je i popravak žbuke na zidovima jer smo htjeli dobiti čiste, glatke zidove pa smo morali izgled postojećih grubih zidova djelom prežbukati i sve pregletati, i naravno, poslije obojiti odnosno na dio zidova aplicirati tapete. Kako sam već spomenula, prvotna ideja nam je bila kupiti stan na moru, pa nam je to bila i misao vodilja prilikom uređenja i opremanja stana. Kad već nemamo pravi pogled na more, zašto ne bismo napravili mali morski stan u kojem se ipak možete probuditi u morskom ambijentu - smije se Branka Toš i dodaje kako su taj ugođaj postigli na više načina.





- Odlučili smo da će baza biti puno bijelog s detaljima plave boje. Tako je pod u hodniku, kuhinji i dijelu dnevnog boravka popločen bijelom keramikom sa srebrnim svjetlucavim česticama, dok je zid kuhinje prekrivenih mozaik pločicama koje su nam se lijepo uklopile u morsku priču. Na zid spavaće sobe stavili smo fototapetu s prikazom plaže tako da se ipak možemo probuditi s pogledom na more - priča vlasnica.

Baza pri uređenju cijelog stana bila je bijela boja, s puno plavih elemenata i detalja, i to u vidu zavjesa, posteljine, ukrasa, ali i velike foto

Druga soba dobila je također interesantnu 3D tapetu koja odrazom u ogledalu ormara vizualno povećava prostor. Podovi kupaonice i WC-a također su bijeli, dok je zid kupaonice dijelom crne boje. Pločice su reljefne i razdvajane krom lajsnama.




SAMOSTALNOST

- Veliki dio poslova napravili smo sami, dio knauf radova, postave rasvjete kao i završne radove montaže namještaja, dekoracije i finalnog uređenja, čak je i dio detalja ukrasa i slika naš osobni doprinos prostoru - kaže Branka i ističe kako su uz puno truda, ali i zadovoljstva i uživanja u procesu dobili na sjeveru Lijepe naše ugodan stan s ugođajem mora.

- Najveće zadovoljstvo osjetili smo kad je sve bilo završeno. Taj krasan osjećaj da s veseljem ulazite u prostor koji svakim detaljem podiže raspoloženje, koji je topao i veseo kako nama tako i našim prijateljima - ponosno govori. Sav namještaj u stanu kupljen je u domaćim prodavaonicama i robnim kućama, sva rasvjeta je štedna led rasvjeta, stan je klimatiziran s dva invertera, a vanjska PVC stolarija je troslojna. Pitamo Branku Toš koja je bila najteža faza procesa.




Vlasnici su sami napravili idejni plan o tome koje su njihove konačne želje te kako ih realizirati. Odredili su i budžet koji su, kako to obično biva, itekako premašili. Kao odlične suradnike ističu majstore koji su ih oduševili sposobnošću.

- Jedina stvar koja je pošla po zlu bila je kad smo zbog ugradnje unutarnje stolarije jedan otvor trebali smanjiti, a drugi proširiti, pa smo krivo shvatili majstora i kriva vrata smo smanjili odnosno kriva proširili i to nas je usporilo jer je sve bilo završeno, a mi smo morali iznova u stanu imati prašine i nereda, ali eto i to smo zaboravili - smije se simpatična vlasnica koju za kraj pitamo ima li neki savjet za sve koji tek kreću u adaptaciju stana.

SAVJET

- Savjet svima koji se u današnje vrijeme nedostatka kvalitetnih majstora odluče na velike rekonstrukcije, prije nego ste sigurni da ste našli prave majstore, ne krećite u tu avanturu. A ako imate malo vještine i volje, dobro je probati neke stvari napraviti sam, osim što vas veseli i uštedi se i dosta novca - zaključila je Branka Toš.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:18