Mašta može svašta

Suncem i zelenilom okupan stan u srcu Zagreba

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA:
  • Mislav Bašić, mag.ing. arh.
  • Martina Kinkela, mag. ing. arh.

Ukoliko su naša maštanja lijepa, šarena i ugodna, najbolje što mašta u tom slučaju može napraviti jest postati stvarnost.

Mašta što je postala stvarnost današnje kolumne jest veseli stan kojeg smo već jednom posjetili. Stan što smo jednog proljetnog četvrtka ugostili u našoj kolumni. Virtualno ugostili. Kroz 3D vizualizacije. Ili kako ih mi volimo zvati, kroz „poglede u budućnost vašeg doma“. Danas smo mi njegovi gosti. Svih njegovih suncem i zelenilom okupanih 90 kvadrata u srcu Zagreba grada. Prošlog tjedna smo se dotakli teme uklapanje naše vizije u postojeći dizajn.

U ovom stanu slučaj je nešto drugačiji. On je bio dizajnerska „tabula rasa“, ali su određeni elementi bili jasno deifnirani. Kupaonice te sve podne obloge smo zatekli spremne za upotrebu. Analizom postojećeg stanja, već kod prvih skica, shvatili smo da je, kako bi se klijentove želje ispunile, potrebno malo doraditi tlocrt. „Izrezati“ neke zidove.

Naime, na prostoru sadašnje kuhinje nalazila se ostava koja je svojom prisutnošć, tvrdoglavo braneći vlastiti teritorij, otežavala razvoj prostrane kuhinje sa otokom. Nakon konzultacija s klijentima, ostava je kapitulirala, njezini zidovi su „šaptom“ pali i otvorili novi niz izazova. Prvi od njih je bio „krpanje“ podova . Nakon konzultaciju na licu mjesta , postojeća kuhinjska podna obloga također potpisuja kapituaciju što je rezultiralo posve novim, modernim pločicama imitacije betona.

Rasvjeta je jedva čekala zasjati punim sjajem pa smo, spuštanjem stropova u dnevnom boravku, omogućili izvedbu kvalitetne rasvjete čitavom površinom dnevne zone, uz sakrivene, ambijentalne LED trake. Velika većina naše mašte, koncentracije i kreativnosti usmjerena je prema dnevnoj zoni, no nismo smjeli zanemariti ostale prostorije.

Hodnik je, osim gotovo uvijek prisutne želje u našim interijerima – „jako puno spremišnog prostora“, morao preuzeti i ulogu „wow“ efekta. Bacili smo se na posao i osmislili kutni element po mjeri sa klupicom i „jako puno spremišnog prostora“. Boje, geometrijski uzorci i teksture dominiraju stanom a posebnost svake prostorije je ujedno i i u odabiru i naglašavanju „dominantnog“ zida.

U dnevnog je boravku to zid sa TV-om, gdje je dekorativna glet masa pomno nanošena u nekoliko premaza ne bi li se postigao efekt luskuzne imitacije betona. U spavaćoj sobi smo cijeli zid pretvorili u tirkizno uzglavlje kreveta, dok je u radnoj sobi apsolutni favorit zidna tapeta geometijskog uzorka.

Kaže se da kućni ljubimci sliče svojim gazdama. Mi bismo to rekli za stanove. Odraz su nas samih. Naših želja, našeg stila, naših potreba. Želje, stil i potrebe novih stanara ovog stana jasno su definirane odmah na početku naše suradnje te je, nakon nekoliko mjeseci dizajniranja, modeliranja, crtanja, sastanaka, konzultacija, izlazaka na gradilište i pomnog odabira svakog komada namještaja i dekoracija, stan spreman za uživanje. Topao, moderan, veseo i šaren. Baš kao i njegovi vlasnici.

Do sljedećeg čitanja šaljemo baš takve, tople, vesele i šarene pozdrave od tima 4uHa.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Foto: Zvonimir Miletić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:43