OD IDEJE DO REALIZACIJE

Sve faze izrade projekta renovacije na primjeru stana od 42 kvadrata

Oduvijek vas je zanimalo što to točno rade arhitekti? Stručni tim iz 4uHa objasnio nam je sve faze izrade projekta na primjeru stana od 42 kvadrata!

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Nakon što je pala prva odluka, ona o uređenju vašeg doma, sljedeća velika jest ona o tome kome će pripasti čast urediti vaše kvadrate. Nije jednostavno udijeliti povjerenje i otkriti svoju intimu nepoznatim ljudima, no uvijek se sve svodi na isto – kada pronađete najdražeg frizera, mehaničara ili u ovom slučaju arhitekta, zadržat ćete ga još dugo vremena. I uvijek rado preporučiti.

No, danas nećemo pričati o preporukama već o samom poslu arhitekta. Provesti vas kroz sve faze izrade projekta i pokušati vam približiti svaku od njih kroz konkretan primjer, stan za koji smo izradili projektnu dokumentaciju adaptacije, počevši s izlaskom na teren i izmjerom postojećeg stanja te, nakon nekoliko mjeseci rada, dogovora i izmjena, priveli ono što su nekada bile želje i ideje do same realizacije.

Zagrebački jednosobni stan od 42 kvadrata trebalo je pretvoriti u dvosobno moderno, jednostavno i funkcionalno gnijezdo za tročlanu obitelj. Iza toga stoji puno vremena, crtanja, kombinacija i faza razrade koje ćemo upravo tako i predstaviti – kroz etape.

PROJEKTNI ZADATAK

Ukratko – sve vaše stambene želje. One realne i one malo manje. Sve ono što biste htjeli postići uređenjem vašeg doma. Na vama je da ih izrazite, na nama da ih ostvarimo. Neće se svaki puta želje i mogućnosti podudariti, ali pravi je izazov i cilj što više njih „sakupiti“.

Osim veoma popularne „sobe viška“, glavne smjernice ovog projektnog zadatka bile su spremišni prostor, točnije jako puno spremišnog prostora, kvalitetna rasvjeta, jednostavan, ali efektan dizajn, dobra, stara i nezaobilazna funkcionalnost te što manje čišćenja, teško dostupnih kutaka i prašine.

IDEJNI PROJEKT – VARIJANTE

Kako bi klijentima pokazali sav potencijal njihove nekretnine, izradili smo više idejnih varijanti. Drugim riječima, poigrali smo se puzzle slagalicom na arhitektonski način. Zidovi, podovi i namještaj su puzzle komadi kojima treba pronaći savršeno novo mjesto u stanu.

Svaka idejna varijanta ima svoje dobre i loše strane, pluseve, minuseve i kompromise. I što je najbitnije, svaka verzija sa sobom nosi drugačiji trošak adaptacije.

ODABRANA VARIJANTA

Često je sama odabrana varijanta svojevrsna slagalica sastavljena od više različitih predloženih varijanti. Ponekad gađamo u sridu od prve. U drugim slučajevima moramo poraditi na preciznosti, no najvažnije jest kad tad pogoditi. Stvoriti najbolju moguću varijantu. Kombinaciju želja, mogućnosti, izvedivosti i cijene.

GLAVNI PROJEKT

Na temelju novonastalog tlocrta krećemo u novu, puno detaljniju i konkretniju projektnu fazu. Uključuje projekt rušenja i građenja, shema postavljanja i izvedbe svih novih podnih, zidnih i stropnih završnih obloga, shemu instalacija i stolarskih radova. Ukratko, sve što se u ovom i bilo kojem drugom domu/stanu/gradilištu mijenja, gradi, uklanja ili obnavlja je prevedeno u nacrte kako bi majstori mogli izvesti radove upravo onako kako je to zamišljeno.

IZVEDBENI PROJEKT

Tanka je linija između glavnog i izvedbenog projekta. Radi se baš o linijama razlike. Ono što je u glavnom projektu detaljno iscrtano, u izvedbenom je projektu još detaljnije određeno. Ovo je pravi projektni „šalabahter“ za svaku skupinu izvođača.

Kada se radi o adaptaciji stana, kao što je to ovdje slučaj, izvedbeni projekt je čvrsto vezan uz detaljan dizajn interijera. Dvije naizgled odvojene faze zapravo su jedna velika detaljna dizajnerska priča koja se sastoji od međusobno zavisnih IZVEDBENIH SHEMA i 3D VIZUALIZACIJA.

Pošto je velik dio našeg projektnog zadatka u ovom stanu bio namještaj po mjeri, u izvedbenoj fazi izrade nacrtne dokumentacije su izrađene upravo stolarske sheme. Konkretno govoreći, određeni su svih materijali i obloge, dimenzije, načina izrade i korištenja svakog pojedinačnog elementa. Njih slijede sheme postavljanja keramike, rasvjete i instalacija.

3D VIZUALIZACIJE

Produžena ruka izvedbenog projekta su arhitektonski 3D modeli. Trodimenzionalna pomoć pri projektiranju koja se razvija usporedno s nacrtnom dokumentacijom.

One su neka vrsta arhitektonskog pogleda u budućnost vašeg stana i veoma efektan šećer na kraju svakog projekta. Prikazuju se odabrani materijali i komadi namještaja, što vama kao klijentima pruža svojevrstan „preview“ u finalno stanje, majstore vizualno navodi prilikom izvođenja radova, a i nama, arhitektima, smanjuje mogućnost pogreške.

Našim klijentima iz današnje adaptacijske priče izradili smo nekoliko varijanti 3D vizualizacija, kako bi se lakše mogli odlučiti za finalan izgled stana, a posebnu pažnju smo posvetili dizajnu kuhinje.

TROŠKOVNIK

Nakon 3D slatke faze, slijedi onako konkretna, svima nama malo manje slatka, financijska faza. Troškovnik ili popis troškova. U ovoj fazi svaki prijašnji odabir dobiva i sebi pripisanu cijenu. Kuhinja od MDF ploča ili oplemenjene iverice, klasa keramičkih pločica, tip završnih premaza, odabir aparata, izvedba instalacija – sve to utječe na finalan zbroj novčića od kojih ćete se morati odvojiti da biste ostvarili one 3D vizualizacije.

Često se susrećemo s upitima o procjeni troškova adaptacije. Nažalost, procjene su većinom pucanje u prazno pa ih zbog toga i ne volimo pretpostavljati, a konkretan odgovor na prvo pitanje koje nam klijenti postave – koliko će me to koštati? - dobijemo tek sada, u posljednjoj, troškovničkoj fazi projektiranja.

Nakon što se nacrtni dio projekta finalizira, započinje građevinska avantura - sakupljanje ponuda od građevinskih tvrtki, odabir izvođača, nadzor i koordinacija radova te finalno opremanje stana.

Posljednja faza, nama čak i draža od samog 3D modeliranja je ona kojoj svi težimo – zadovoljstvo na kub – naše, majstora izvođača te ponajviše vaše kao klijenta.

Posljednja faza i završne riječi današnjeg članka su također obojeni u zadovoljne boje, a mi sretni nakon još jednog odrađenog projekta adaptacije, vam šaljemo veliki pozdrav na kub.

Do sljedećeg čitanja, vaš tim 4uHa.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

VEZANI ČLANAK: Kuhinjska poslastica za prave gurmane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 09:02