U DALMATINSKOJ ULICI

U novom zagrebačkom lokalu Drama s neodoljivim starinskim izlogom srest ćete i poznate glumce

Neki od najatraktivnijih zagrebačkih starinskih izloga nalaze se Dalmatinskoj ulici, riječ je o lokalima s drvenim okvirima s neodoljivim šarmom, kakvih u gradu zapravo i nije preostalo mnogo.

To više je dobra vijest da je jedan lokal, u kojemu je nedavno otvoren kafić Drama, osvanuo obnovljen, s vanjskom mint bojom okvira, koja mu je dala zasluženu uočljivost. - Svidio mi se lokal upravo zbog tog drvenog pročelja, koje mi nalikuje na ulice Pariza, iako se zapravo radi o austrougarskoj gradnji. Zaljubljenica sam u parišku arhitekturu - kaže nam Tena Vodopija, vlasnica kafića i naša poznata jazz pjevačica.

USKORO HRANA

Ulazimo u atraktivan lokal koji nas osvaja smjelošću boja i toplinom prostora. Kafić koji ima oko 65 kvadrata korisnog prostora vlasnica je gotovo sama uredila. Naime, Tena se u zadnje vrijeme uspješno bavi uređenjem interijera, uz pjevanje za koje, pak, kaže da joj nije posao nego je gušt. Ranije je dizajnirala i nakit za svoju kolekciju Coquille.

Kafić se nalazi blizu tri kazališta - Gavelle, Kerempuha i HNK pa se već od prvog dana ovdje mogu susresti glumci

U kafiću Drama koji je podijeljen na pušački i nepušački dio, jer će se ovdje uskoro služiti hrana, ističe se nekoliko odličnih detalja - stakleni šank s rasterom na fronti, floralne tapete u prostoru za pušače te nekoliko vrsta zanimljivih stolica.

- Tapete su iz kolekcije Versace, motiv koji se tematski provlači i u njegovoj vili u Miamiju. Jako su mi se dopale jer podižu priču i daju toplinu tom, zapravo malenom dijelu prostora. Nalaze se na zidu u dijelu za pušače koji je iza staklene stijene i u kojem prevladavaju zeleni tonovi. Tom sam prostoru htjela dati posebnu pažnju pri uređivanju da ne bude, kako to već zna biti, manje vrijedan dio lokala. U njemu se nalazi osam stolova, a najatraktivniji je smješten uz izlog - kaže Tena Vodopija.

Svdio mi se lokal na prvu zbog drvenog pročelja, koje nalikuje na ulice Pariza, iako se zapravo radi o austrougarskoj gradnji. Zaljubljenica sam u parišku arhitekturu, kaže T. Vodopija, vlasnica kafića podijeljenog na dva dijela

U tom istom dijelu nalaze se i stolice koje je njezin tata donio iz Etiopije prije mnogo godina, ali su pretapecirane. Na jednoj je, dodaje ona, još ostao trag ugriza njenog prvog psa Robina. Tu su i poznate Thonet stolice, uspomena na oca njene najbolje prijateljice.

Stolovi u čitavom lokalu, njih 17, napravljeni su od bračkog kamena, odnosno njihov gornji kružni dio, zajedno s konzumnom plohom šanka. Zanimljivo je riješena i ventilacija koja je obojena u zlatnu boju te izgleda skulpturalno. U središnjem dijelu lokala koji ima zidove roza pudraste boje ističu se pliš i barske stolice koje je dizajnirala vlasnica kafića te su prema njenim skicama izrađene u tvornici Kallis u BiH, čiji je ona zastupnik za Hrvatsku.


- Nakon vala uređenja u industrijskom stilu i eklektično uređenih kafića i restorana, kao i u art deco stilu, željela sam dobiti jedan prostor koji ima slatkoću, ali i robusnije elemente kao što je naš šank, pa iako je na prvi dojam damski i fin, u njemu se svi ugodno osjećaju. U ostvarenju dizajna šanka mi je pomogla arhitektica Darija Turina koja je nacrtala i police te umivaonik u toaletima - rekla je Tena Vodopija, koja je uredila do sada dvije poliklinike, jedan odvjetnički ured, dvije kuće na moru i nekoliko stanova, u suradnji s arhitektima biroa Kapov bar Baloo u Vodicama.

Za konstrukciju rastera koja stoji na šanku pred brončanim staklom obišla je, kaže ona, desetke bravara, a konačno su je napravili u tvrtki MB produkt, koja je u kafiću plastificirala i neke dijelove namještaja. U prostoru se ističu i FLOS dizajnerski lusteri. Ima i bilja kao što su banana, fikus, monstera, a lijep je i zimski aranžman koji je izradila Zorica Šakota.



SVIRKE

Planiraju u kafiću razne evente, uvečer žive svirke uz plate rijetkih sireva i narezaka, a uskoro dolazi i hrana - za doručak i brunch. I nemojte se iznenaditi ugledate li ovdje i kojeg poznatog hrvatskog glumca ili glumicu.

- Kafić se zove Drama jer se nalazi blizu tri kazališta - Gavelle, Kerempuha i HNK. No ima i malo šale u imenu jer je kod mene često - neki cirkus, neka “drama”, ali zapravo to i nije prava drama, to je život - smije se Tena. Ovdje je od otvaranja već snimljeno i nekoliko kadrova filma Djeca s CNN-a, Aide i Amara Bukvića. Od proljeća je u planu i terasa ispred lokala.



Foto: Biljana Gaurina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:27