KORAK PO KORAK

Upute za jednostavnu restauraciju namještaja

Koliko ste puta naišli na odbačene stolce na cesti koji bi vam odlično pristajali u kuhinji ili na terasi kuće za odmor, ali ih niste uzeli zato što ne znate kako ih kvalitetno obojiti i restaurirati? Ili već posjedujete pozamašnu kolekciju različitih stolaca u podrumu koji nikako da dođu na red i dožive svoj makeover?

Ništa zato, danas ćemo vam pokazati kako restaurirati stolac kao profić!

Potreban materijal:

lateks boja
temeljna boja
zaštitna boja za drvo na bazi vode ili oplemenjena voskom
kistovi
valjak
fini i srednji brusni papir
ljepljiva traka
gaza ili mekana krpa
zaštitno podno platno

1. Zaštitite površinu na kojoj mislite restaurirati stolac.

2. Svi znamo da je dobra priprema pola posla, a ako želite da vam stolac izgleda besprijekorno, potrebno ju je kvalitetno izbrusiti. Pritom budite temeljiti i uklonite kompletnu staru boju, mrlje i druge nedostatke. Ako radite na relativno ravnoj površini, možete koristiti orbitalnu brusilicu, a ako imate okrugle dijelove, kao što je ovaj stolac, morat ćete veći dio posla obaviti ručno brusnim papirom.

3. Nakon što ste izbrusili svoj komad namještaja, morate temeljito očistiti svu piljevinu, a najbolji materijal za uklanjanje čestica je suho meko platno. Ovdje je izuzetno bitno da zaista obrišete apsolutno svaki djelić namještaj. Ovaj je postupak potrebno ponoviti nakon svakog brušenja.

4. Kistom ili valjkom nanesite tanak sloj temeljne boje na kompletnu površinu svojeg novog uratka te pustite da se osuši tijekom noći. Zatim lagano ponovno izbrusite i očistite površinu, a ako je potrebno, ponovno nanesite temeljnu boju.

5. Konačno ste spremni za bojenje. U ovom je koraku strpljenje ključ uspjeha. Za projekte kao što su stol ili komoda, koji imaju puno ravne površine, valjak je brža i preciznija varijanta, dok je za stolce s okruglim dijelovima ili namještaj s teško dostupnim uglovima četka jedini izbor. Nanesite četkom tanak sloj boje u smjeru drvene strukture. Kako bi se izbjegle kapljice ili nakupine boje, uvijek se vratite na ono što ste upravo obojali vrškom kista, osobito oko rubova i zglobova, gdje se boja može akumulirati. Zatim pustite da se preko noći osuši kako biste bili sigurni da se površina u potpunosti osušila i izdržala temeljito brušenje.

6. Jednom kada se prvi sloj osušio, izbrusite i obrišite površinu namještaja te ga ponovno obojite drugim tankim slojem. Ponavljamo: boja, sušenje, brušenje, čišćenje. Ako želite da vam namještaj izgleda besprijekorno, ovaj postupak možete ponoviti i do četiri ili pet puta.

7. Nakon što ste postigli punu pokrivenost, morat ćete zaštititi završnu obojenu površinu. Koristeći kist, nanesite jedan ili dva sloja zaštitnom bojom na bazi vode ili voska. Naravno, brušenje i čišćenje ponovite između svakog novog nanosa boje.

8. Dovršene stolice spremne za sjedenje.

Izvor: remodelista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 22:13