SUVREMENA DVOJNA ZGRADA

Varaždin dobio urbane vile cool izgleda

Završen novi projekt studija DIA koji vode arhitekti Vesna i Reno Vrbanec i njihov sin Jura, krajobrazni arhitekt

U Varaždinu su nedavno završene dvije višeobiteljske dvojne građevine, dvokatnice stambeno-poslovne namjene, prema projektu arhitektonskog studija DIA d.o.o. (Dizajn i arhitektura), koji vode arhitekti Vesna i Reno Vrbanec.

Investitor Jertec Investment raspolagao je s četiri građevinske parcele, preko puta stadiona Sloboda, u ulici Ognjena Price u Varaždinu, unutar građevinskog područja stambene namjene, te ih namijenio za izgradnju novih urbanih vila.

U prizemlju svake dvojne zgrade nalazi se, uz stambeni, i jedan poslovni prostor koji ima zasebni ulaz s ulične strane. Prvi i drugi kat su stambene namjene.

Hrvatski pleter Zgrada je u A kategoriji po niskoj potrošnji energije za grijanje i hlađenje. Koriste se toplinske pumpe, što je uz kvalitetnu aluminijsku bravariju i toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova osnova za nisku energetsku potrošnju zgrade.

Jedna od posebnosti ovih dvojnih zgrada su perforirane bijele tzv. maske od armiranog betona koje konzolno “lebde” oko zgrade.

Svaka zgrada koju je podigao Jertec Investment sastoji se od sedam stanova i jednog poslovnog prostora

Na vrhu su četiri penthousea veličine oko 150 četvornih metara, a u neke vodi direktno lift s protuprovalnom zaštitom

Pitamo arhitekta R. Vrbaneca koja je njihova funkcija, uz estetsku, kojom stvara prepoznatljivu vizuru.

- Maske formiraju volumene zgrade dugoljastog oblika, kakva je bila forma i zatečene stare izgradnje, a ista je tražena i kroz važeće prostorne planove. Također, iste skrivaju neželjene poglede izvana, s ulice i obratno, prema tribinama stadiona NK Sloboda, pa su upravo ti stanovi 1. kata, okrenuti velikim lođama prema ulici s maskom ispred, prvi prodani - odgovara R. Vrbanec.

SKRIVENE GARAŽE

Navodi dalje kako, u smislu zahtjeva prostornih planova, maske definiraju i građevinsku liniju na uličnoj međi, a u oblikovnom smislu se maske zgrada svojim perforacijama referiraju, na neki svoj način, i na etnos hrvatskog pletera. Istovremeno natkrivaju i javne prostore koji su nastali uvlačenjem prizemlja.

Svaka dvojna građevina, s vlastitim ulazima na oba kućna broja, ima osam garaža za stanove kompletne dvojne zgrade. Time je na cijeloj lokaciji obiju dvojnih zgrada od planovima traženih 26 parkirališnih mjesta vidljivo njih samo 10, i to na javnom dijelu uličnog dvorišta ispred zgrada. Ostalih 16 parkirališnih mjesta skriveno je iza drvenih fasada na južnom i sjevernom pročelju pojedine zgrade, u garažama koje se ne uopće ne zamjećuju.

Svaka zgrada sastoji se od sedam stanova i jednog poslovnog prostora te zajedničkih prostora. Stanovi su višeg standarda, s podnim grijanjem, klimatizirani, različitih veličina od 70 do 100 četvornih metara te četiri penthausa do oko 150 četvornih metara.

U cilju postizanja što višeg standarda stanovanja projektirano je i zajedničko dizalo za svaku dvojnu građevinu, kao dio zajedničkih komunikacija, uz odvojena stubišta.

- Dizalo je fizički smješteno unutar jedne polovice zgrade, a garaže unutar druge, međusobno su povezani, ali ih stanari koriste zajedno. Svako dizalo ima posebnu regulaciju protuprovale jer vode do zadnjeg kata, direktno u gornje i najveće stanove, penthause - objašnjava arhitekt.

Garaže, projektirane unutar dvojnih zgrada, omogućile su maksimalno povećanje i korištenje zelenih površina unutar bloka, kao i formiranje unutarnjeg, krajobrazno riješenog zajedničkog dvorišta, igrališta i parka za sve stanare.

Najveća kvaliteta upravo je ostvaren centralni zeleni prostor unutar bloka, idealan za bezbrižan boravak manje djece i druženje svih korisnika, umjesto asfaltiranja dvorišta za mnogobrojna parkirališta. U dvorištu je ukopan prostor za roštilj s klupama i sjenicom.

SPECIFIČNOST LOKACIJE

Zeleni vrtovi po etažama, koji su automatski navodnjavani, odvajaju zelenim raslinjem od pogleda prostore između suvlasnika, ali i od okolnih susjednih parcela.

- Nadam se da su zadani uvjeti iz planova izvukli iz nas dovoljnu količinu kreativnosti, uz puno uvažavanje svih specifičnosti same lokacije. Trebalo je težiti harmoničnom odnosu oblika, kolorita, odabira materijala, strukture i kompozicije elemenata građenja - dodaje arhitekt Vrbanec.

Arhitektonski studio DIA djeluje uspješno još od 1990. godine, a sačinjava ga cijela obitelj, supružnici arhitekti Vesna i Reno Vrbanec te krajobrazni arhitekt Jura Vrbanec, njihov sin. Kao poznati autori niza projekata po cijeloj Hrvatskoj osim ovakvih novih građevina izveli su više od 20 značajnih rekonstrukcija stambeno-poslovnih zgrada u povijesnoj jezgri Varaždina, pa su tako u nekoliko navrata radili i rekonstrukciju gradske vijećnice, uređenje dijela palače Herzer - Entomološki muzej, rekonstrukciju bivšeg kina Dom pretvaranjem u novu namjenu - Centar kreativnih industrija i slično. Osim stambenih i poslovnih zgrada te obiteljskih vila, u novije vrijeme sve češće rade krajobrazne projekte privatnih korisnika, ali i prostora javne namjene, kao što su parkovi, trgovi i slični sadržaji.

Foto: Tomislav Krišto / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:24