DESTINACIJE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI

10 europskih dvoraca i palača koje obavezno trebate posjetiti

Ako i ove godine želite putovati i to napraviti sa stilom, onda je ovaj članak namijenjen upravo vama

Dali smo si truda pa izdvojili 10 najatraktivnijih i najboljih turističkih destinacija u Europi koje će vas oduševiti svojim zanosnim dvorcima te palačama.

1. Dvorac Versailles u Parizu

Ova klasična palača udaljena je samo sat vremena vožnje od Pariza, glavnog grada Francuske koji je omiljena destinacija europskih, ali i svjetskih turista. Ova elegantna palača napravljena je početkom 17. stoljeća.

2. Dvorac Sv. Georga u Portugalu

Fascinantan dvorac Sv. Georga nalazi se u Lisabonu. Ovaj srednjovjekovni dvorac ne možete propustiti jer se nalazi na velikom brežuljku u središtu glavnog grada Portugala. Arheološko je nalazište koje datira iz 11. stoljeća, a spomenuti portugalski dvorac ima stotine brdovitih stubišta, ogromnu kulu i pokretni most preko male (sada već presušene) rijeke.

3. Dvorac Belvedere u Beču

Belvedere je naziv za kompleks baroknih palača podignutih za austrijskog princa Eugena Savojskog u bečkom trećem bezirku Landstraße, koji se nalazi jugoistočno od gradskog središta, odnosno katedrale. Ako se nađete u Austriji, ovaj fascinantan kompleks mjesto je koje jednostavno morate posjetiti - neće vam biti žao!

4. Dvorac Neuschwanstein u Njemačkoj

Smještena u zgradi zagasito žute boje, ova barokna palača skrivena je u malom austrijskom gradu u pokrajini Štajerskoj. Jedna stvar koja ovu palaču čini posebnom jest da je ona već stoljećima dom flote pauna koji slobodno lutaju vrtovima kompleksa. Unutar palače arhitektura prostora odražava kozmos, astronomiju i astrologiju, a na zidovima se nalazi mnogo slika posvećenih svakom znaku zodijaka, kao i skulptura koje predstavljaju drevne grčke bogove poput Atlasa i Atene.

5. Kraljevska palača u Norveškoj

Kraljevska palača u Norveškoj destinacija je koju ne smijete propustiti ako posjetite ovu čarobnu zemlju. Iako je još nazivaju i Kraljevskim domom Norveške, poznatija je kao palača. Nalazi se u Oslu, u samom srcu norveške prijestolnice. Tijekom ljetnih mjeseci dvorac je otvoren za javnost, uglavnom kad je kraljevska obitelj na odmoru.

6. Vianden dvorac u Luksemburgu

Luksemburg je možda mala zemlja, ali vrijedi ju posjetiti. Vianden dvorac jedan je od najvećih utvrda u zapadnoj Europi koji datira još iz 10. stoljeća. Izgrađen je u romaničkom stilu, a nalazi se otprilike sat vremena vožnje od samog središta grada Luksemburga.

7. Dvorac Schönbrunn u Beču

Schönbrunn je jedna od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji,, a od 1860-ih je također jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču. Ova prekrasna barokna palača ima više od 1400 soba, a bogata je pozlaćenim zidovima, staklenikom Palm House i širokim izborom ukrasnih biljaka, od palmi pa sve do kaktusa.

8. Kraljevska palača u Stockholmu

Smještena u samom srcu švedske prijestolnice, ova palača u kojoj i danas živi švedski monarh, ima preko tisuću soba. Osim apartmana za kraljevsku obitelj, sobe za sastanke i kapelicu, kraljevska palača ima i bivšu Nacionalnu knjižnicu koju morate posjetiti ako se ikad nađete u ovoj europskoj zemlji na samom sjeveru.

9. Dvorac Charlottenburg u Berlinu

Ovaj raskošni dvorac iz 17. stoljeća najveća je palača u njemačkoj prijestolnici, prepuna raskošnih slika i antičkih glazbenih instrumenata - od starih klavira do harfa. Omiljena je destinacija mnogim turistima koji redovito posjećuju Njemačku i oduzima dah već na prvi pogled, kako iznutra, tako i izvana.

10. Dvorac Eggenberg u Grazu

Dvorac Eggenberg u Austriji jedan je od najljepših baroknih kompleksa u Štajerskoj. Dvorac se nalazii u četvrti Eggenberg, a poznat je po svojim sačuvanim dvorskim prostorijama, prostranim slikovitim vrtovima i umjetninama iz najstarijeg austrijskog muzeja.

Izvor: Arhitectural Digest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 01:20