ATRAKCIJE KOJE VRIJEDI VIDJETI

10 najljepših pariških znamenitosti koje morate posjetiti barem jednom u životu

Ah, taj divan romantični Pariz!

Iako je uistinu teško nabrojati apsolutno sve znamenitosti ovog divnog francuskog grada, za vas smo ipak uspjeli izdvojili njih 10 koje svojom ljepotom, arhitekturom i dizajnom ostavljaju bez daha.

1. Eiffelov toranj

Ovo je danas jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija, i ne samo u Parizu, već i u svijetu. Naime, Eiffelov toranj željezna je konstrukcija sagrađena na Champ de Mars pokraj rijeke Seine, a to je ujedno i najviša građevina u Parizu te jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola. Nazvan po inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu, koji ga je i osmislio, ovaj pariški spomenik definitivno je mjesto koje morate posjetiti barem jednom u životu.

2. Conciergerie

Conciergerie je zgrada u Parizu, smještena zapadno od Île de la Citéa. U prošlosti je to bio državni zatvor, ali se uglavnom koristio za sudske poslove. Zgrada je također nekada bila sastavni dio nekadašnje kraljevske palače, Palais de la Cité, koja se sastojala od Conciergerie, Palais de Justice i Sainte-Chapelle. Sagrađena je u 14. stoljeću, a danas je jedna od najljepših znamenitosti grada Pariza.

3. Slavoluk pobjede (franc. Arc de triomphe)

Slavoluk pobjede u Parizu spomenik je koji se nalazi u samom središtu Trga Charlesa de Gaullea, poznatog i kao Place de l'Étoile. Nalazi se na zapadnom kraju avenije Elizejske poljane, a podignut je u čast borcima iz Napoleonskih ratova. Visok je 50 metara te je kao takav drugi najveći slavoluk u svijetu.

4. Opera Garnier (franc. Opéra Garnier)

Opera Garnier ili Pariška opera operna je kuća s 2200 sjedala koja se gradila od 1861. do 1875. godine. Po mišljenju mnogih, ova je znamenitost jedna od najljepših kazališnih zgrada na svijetu, a moramo priznamo da uistinu oduzima dah na prvi pogled, pogotovo svojom unutrašnjošću. Prilikom njezine gradnje koristili su se mnogi stilovi, a rezultat je naprosto savršen. Zar ne?

5. Panteon

Panteon u Parizu, prvobitno Crkva Sv. Genoveve, bila je najveća pariška crkva i najraniji spomenik neoklasicizma. Ova divna kolosalna građevina koja danas ima namjenu mauzoleja u kojem su sahranjeni najpoznatiji francuski pisci, naučnici i političari.

6. Bazilika Sv. Srca (franc. Sacré-Cœur)

Bazilika Sv. Srca je rimokatolička crkva i manja bazilika smještena na pariškom brdu Montmartreu. Projektirao ju je Paul Abadie, a njezina je izgradnja završena 1914. godine. Projektirana je u neobizantskom stilu, a visoka čak 83 metra.

7. Piramida Louvre

Piramida Louvre velika je staklena i metalna piramida koju je dizajnirao kinesko-američki arhitekt I. M. Pei. Okružena je s tri manje piramide, a nalazi se u središnjem dvorištu palače Louvre. Velika piramida služi kao glavni ulaz u muzej, a cijeli koncept dovršen je 1989. godine. Danas je ova znamenitost jedna od glavnih i najposjećenijih u Parizu.

8. Centar Georges Pompidou

Nacionalni centar umjetnosti i kulture Georges Pompidou, poznat i kao Beaubourg radi istoimene četvrti u kojoj se nalazi, izgrađen je 1977. godine. Sastoji se od Bibliothèque publique d'information, Musée National d'Art Moderne i IRCAM.

9. Muzej d'Orsay

Muzej d'Orsay je jedan od najvećih, ali i najljepših muzeja umjetnosti na svijetu. Nalazi se u ulici Rue de la Légion d'Honneur 1 u Parizu. Poznat je u cijelom svijetu, i to zahvaljujući najvećoj zbirci remek-djela impresionizma i postimpresionizma. Osim umjetninama koje čuva, ovaj se muzej ističe i divnom arhitekturom koja ostavlja bez daha.

10. Katedrala Notre-Dame

Katedrala Notre-Dame de Paris crkva je Pariške nadbiskupije te se nalazi na jugoistoku Île de la Cité, otočića u središtu Pariza na rijeci Seni. Stoljećima je bila najviša pariška građevina, a danas u gradu, kao i u ostatku Francuske, predstavlja simbol najviše vrijednosti. Katedrala je lani gotovo potpuno izgorjela u katastrofalnom požaru, a trenutno se obnavlja.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 07:58