Sve jedna ljepša od druge

13 najneobičnijih kuća na svijetu

Kuća-rupa, kuća-špilja, kuća pod zemljom, ogledalo, staklo... Ispada da danas još uvijek živimo u zemunicama i bunkerima!

U Hrvatskoj je rješavanje stambenog pitanja oduvijek bilo pitanje uspjeha. Ako godinama živite u unajmljenom stanu, mnogi će na vas gledati sažalno jer po mjerilu hrvatskih vlasničkih kvadrata takva osoba 'nije u stanju ništa steći u svome životu'. Zbog čega mnogi vlasnici žele isticati svoje nekretnine. Grade ogromne kuće, stvaraju luksuzne vrtove oko njih i privlače pozornost na mnogo različitih načina. Poznato? No, postoje kuće koje su postale poznate po svojoj nevidljivosti i sposobnosti da se preruše i stope sa svojom okolinom i upravo smo njima posvetili ovaj današnji članak u kojem vam donosimo kolekciju najčudnijih i nevjerojatnijih kuća na svijetu koje nije lako pronaći!

ORGANSKA KUĆA HOLE, MEKSIKO

Ova neobična kuća sagrađena 1984. godine nalazi se nedaleko od Mexico Cityja i djelo je arhitekta Javiera Senosiainia. Ima površinu od 174 četvornih metra i, izuzev dnevnog boravka, gotovo je potpuno podzemna. Tlocrt kuće podsjeća na kikiriki i sastoji se od dvije dvorane povezane uskim hodnikom. Kuća ima dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju, spavaću sobu, garderobu i kupaonicu - ukratko, sve što je potrebno za život modernog .... "Hobita"!

WOODPILE STUDIO, NIZOZEMSKA

Objekt je osmislio dizajner Piet Hein Eyck, a njegovo se grubo pročelje savršeno uklapa u prigradski krajolik, dok kroz prozore puno sunčeve svjetlosti prodire ravno u studio za snimanje.

NEVIDLJIVA KUĆA - OGLEDALO, NEW YORK

Ideja da se drvena konstrukcija u potpunosti prekrije reflektirajućim filmom pripada tvrtki STPMJ iz Brooklyna. Zgrada odražava obližnji park, tako da ju nije lako uočiti.

JUNIPER HOUSE, ŠVEDSKA

Švedski arhitekti Hans Murman i Ulla Alberts izumili su kuću koja se ne vidi iz nekih kutova, a za razliku od prethodne, nema reflektirajućih elemenata. Dizajneri su koristili fotografije okolnih stabala, koje su aplicirali na posebnu tkaninu.

PROZIRNI NEBODER PINNACLE, NASHVILLE, SAD

Ovaj "transparentni" neboder od 29 katova nalazi se u Nashvilleu. Osim originalnog dizajna, ova zgrada je također „zelena“ - ima zlatni certifikat za energetsku učinkovitost, kao i veliki vrt na krovu.

ZELENA KUĆA, ITALIJA

Mnogi sanjaju o transformaciji garaže u studio iliprostor za život, ali se samo rijetki odluče na pothvat. Talijanski studio act_romegialli nije samo transformirao objekt, već je dopustio prirodi da to učini. Puzavci i biljke sada potpuno prekrivaju metalni okvir i skrivaju kuću od nepoželjnih pogleda.

PODZEMNA KUĆA ALONI, GRČKA

Ovu atensku vilu ne možete naći ako ne znate točnu lokaciju. To je zapravo prekrasna podzemna kuća, čiji krov počiva na dva kamena zida.

PUSTINJSKA KUĆA - BATTLESHIP HOUSE, KALIFORNIJA, SAD

Zbog neobičnog dizajna inspiriranog vojnim brodom, koji je osmislio arhitekt Ken Kellog, kuća je potpuno zaštićena od vjetrova i topline karakteristične za pustinju. Zgrada se organski uklopila u stjenoviti krajolik zbog materijala od kojeg je izgrađena: betona, stakla, bakra i čelika.

FARMA STAKLA, SCHEINDEL, NIZOZEMSKA

Nova zgrada, koja bi pokrila zaštićeni spomenik arhitekture, razljutila bi svakog normalnog čovjeka. Da bi se izbjegli takvi nesporazumi, nizozemski arhitekti iz MVRDV-a studija projektirali su uredski kompleks u obliku klasične stare farme (samo nekoliko puta uvećanu), sa zidovima od stakla. Ali ne jednostavnih prozirnih, već izrađenih od posebnih staklenih ploča, na kojima su oslikane fotografije pravih starih farmi.

VIDIKOVAC S OGLEDALOM, ŠKOTSKA

Riječ je o projektu dvoje studenata Sveučilišta Strathclyde, Angusa Ritchieja (Angus Ritchie) i Daniela Tylera (Daniel Tyler). Kuća se nalazi u slikovitom nacionalnom parku i može primiti svega tri osobe.

KUĆA DINA, FLORIDA, SAD

Živite u blizini plaže je dobro, a živjeti na plaži je još bolje! Godine 1975. arhitekt William Morgan (William Morgan) izumio je i sagradio ovu kuću na obali Atlantskog oceana.

KUĆA PIERRE BUNKER, OTOCI SAN JUAN, WASHINGTON, AMERIKA

Ako joj pristupite s pogrešne strane, može se dogoditi da ju možda uopće nećete primijetiti. Kuća se nalazi u stijeni i prekrivena je zelenim krovom. U ovoj su kući interijer i eksterijer spojeni.

CAVE PALACE, UTAH, SAD

Jedna od najoriginalnijih kuća u Americi izdubljena je u stijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:34