MANJE JE VIŠE

15 najmanjih kuća na svijetu

 

Ubrzan način života polako ali sigurno nas uči kako je izraz „manje je više“ u potpunosti primjenjiv kada se radi o domu. Manji prostori ostavljaju vam više vremena za raditi stvari koje volite, umjesto da cijeli dan provedete u čišćenju. Osim toga, mali montažni domovi daju vam i veću slobodu – možete biti pravi nomad 21. stoljeća, putovati ili živjeti bilo gdje u svom sklopivom domu. Kako bismo vas dodatno inspirirali za i pokazali prednosti malih interijera, u nastavku vam donosimo 20 najmanjih kuća na svijetu.

1. 18 četvornih metara u Idahu

Arhitektica Macy Miler u ovu je kućicu uložila oko 11,400$ i sada u njoj živi sa svojim partnerom, malom bebom i ljubimcem. I sve to u 18 četvornih metara.

2. Das Park Hotel, Austrija i Njemačka

Ovdje se ne radi izravno o kući, ali hotel Park ovdje je doslovno hotel u parku. Po ovim zelenim površinama postavljene su male sobe u betonskim valjcima. Unutra se nalazi krevet, lampa, a ispod kreveta je mjesto za pohranu stvari.

3. The Yolo Cabin, Kalifornija

Ova prijenosna kućica smještena je na farmi u Kaliforniji. Kao temelj korištene su lamelirane grede, stoga je možete pomaknuti gdje god poželite.

4. Kuća na kotačima

Ova kuća dolazi sa svojom pričom o nastanku. Prije nekoliko godina mladi je par odlučio da treba promjenu u životu. Njihovi poslovi su im dosadili, a oboje su htjeli biti putopisci. Stoga su uštedjeli, dali otkaze, sagradili svoju kućicu na kotačima s kojom sada putuju po svijetu. Divno, zar ne?

5. Mala kuća, Tokio

Arhitekt koji je osmislio ovu kuću dobio je pravi mali izazov. Zadatak mu je bio sagradili kuću za obitelj s jednim djetetom na samo nekoliko četvornih metara. Naravno, krenuo je u visinu. Ova se mala kuća sastoji od četiri kata, a jedina mana joj je ta što se trebate popeti na 4. kat kako biste uopće došli do kupaonice.

6. Kutija šibica, Washingotn

Biste li živjeli u 13 četvornih metara? Ova kućica napravljena je posebno kako bi bila ekološki održiva, a u isto vrijeme imala sve potrebno za svakodnevni život.

7. The Keret House, Poljska

Ovako se iskorištava prostor. Ova se kuća smjestila između dvije velike zgrade. Široka je samo 122 centimetra i zovu je „najmršavijom kućom na svijetu“. Djeluje pomalo klaustrofobično, ali je unutar nje zaista postignuta funkcionalnost.

8. Kuća u školskom autobusu

Vjerovali ili ne, ovo je maturalni projekt mladog učenika arhitekture. Za svoj završni rad htio je napraviti nešto korisno i funkcionalno, pa je tako uz pomoć prijatelja, pretvorio stari školski autobus u mobilni dom. Ovaj autobus ima sve: kuhinju, kupaonicu, spavaći dio, a pod je prekriven starim daskama iz školske dvorane.

9. Billboard domovi, Slovačka

Ovi domovi još uvijek nisu sagrađeni ali ideja koja stoji iza njih je genijalna. Zamišljeni su kao jednostavni domovi s dva spavaća mjesta – za beskućnike.

10. Vikotijanska kućica, New York

Ova kućica iz bajke smjestila se u predgrađu New Yorka. Budući da nema kuhinju i kupaonicu, nije funkcionalna za svakodnevni život ali svejedno je zaslužila mjesto na listi 15 najmanjih kuća na svijetu.

11. Kućica na stijeni, Srbija

U našem se susjedstvu smjestila i ova naizgled opasna kućica. Međutim, koliko god nestabilno izgledala, ova jednosobna kuća je ovdje već 47 godina.

12. Kuća u Tenesseju

Ova mala kuća napravljena je na nekoliko dasaka, a jedan dio krova može se otvoriti i zatvoriti. Osim kupaonice, ima kuhinju i spavaći dio, stoga je idealna za jednodnevna druženja.

13. Seelenkiste, Njemačka

Ovako to izgleda kada tri studenta uzmu stvar u svoje ruke. Na ruralnom području usred ničega sagradili su ovu malu prijenosnu kuću kako bi imali svoju tihu oazu za odmor od studentskih obaveza.

14. Mala kamp prikolica, Los Angeles

Ovo je vjerojatno najslađa mala kamp prikolica koju smo do sada vidjeli. Mi se možemo zamisliti u njoj, a vi?

15. Mini kuća, Kanada

Ova divna kućica ima apsolutno sve i savršeno je funkcionalna za svakodnevni život – bilo gdje. Mladi par koji je sagradio ovu kuću u njoj živi već nekoliko godina, međutim, nedavno su objavili da je prodaju jer žele zasnovati obitelj, stoga će im ipak trebati nešto malo veće.

Izvor: lolwot.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 03:17