Turizam bez gužve

5 mjesta s puno šarma i malo turista

 

Ako u zadnje vrijeme previše maštate o hrani, egzotičnim izletima i snimanju fotografija koje stvarno vrijedi staviti na Instagram, vjerojatno ste spremni za jedan lijepi odmor. No, razvikana turistička mjesta odbijaju vas zbog skupoće i gužve? Onda je vrijeme da krenete po svijetu manje utabanim stazama. Čini se da je baš za vas Lonely Planet izabrao ovih pet destinacija na koje vrijedi otići, a zadnjih godina prolaze ispod turističkih radara.

Indonezija

Baš zato što svi žele jahati slonove po Tajlandu, vi ćete se moći širiti koliko vas volja po ružičastim plažama otoka Lombok u Indoneziji. Kažu nam da se isplati iznajmiti skuter i odvesti se do plaže po imenu Tanjug Aan, koja je posebno lijepa i skrovita. Isplati se poduzeti i privatnu planinarsku turu na vulkanski vrh Balija (da, nedavno ste na televiziji gledali kako se dimi), bježati od sporih komodo-zmajeva po Floresu ili pak istraživati hinduističke hramove iz 14. stoljeća u Svetoj majmunskoj šumi u Ubuduu.

Savjet: Do Jakarte ili Balija uzmite let preko Singapura, pa tu izaberite jefitnije letove ili trajektne linije koje vas mogu dovesti od nekog od 13.000 otoka.

Mostar

Neka svi fanovi Igre prijestolja idu u Dubrovnik, a vi, ako mrzite gužvu, izaberite manje atraktivne destinacije. Među "drevna popločana sela" (tako ih je nazvao!) Lonely Planet uvrstio je i Mostar u BiH, te malo mjesto Bran u Rumunjskoj i Proklete planine u Albaniji. Iako tvrde da će se putnik u tim mjestima naći jednako uronjen u povijest kao i u dubrovačkom Kraljevu grudobranu, mi se ograđujemo od te procjene. Lonely Planet k tome ističe kako istočnoeuropske države imaju sav šarm staroga svijeta i bajkovite pejzaže, a jedino što za razliku od zapadnih susjeda nemaju jest gomila turista.

Savjet: Nastojte izbjeći sporu vožnju vlakovima – vozite se autobusom kao i lokalci. Voze u svaki grad, ali i u brojna malena sela strancima uvijek romantičnog Balkana.

Tajvan

Maleni otok istočno od Kine općenito je ostao ispod radara turista, ali neka vas to ne zavara: on skriva mnoštvo savršenih mjesta za surfanje, ali i lude kopnene izlete. Divota i zelena raskoš krajolika u Nacionalnom parku Yangmingshan na sjeveru, kao i mirne vode tropske plaže Fulong na jugu, u oštrom su kontrastu s kozmopolitskim štihom i neboderima Taipeija.

Savjet: Izbjegnite putovanje u Tajvan od lipnja do kolovoza jer tad je sezona tajfuna. Najbolji mjeseci za putovanje su listopad i veljača.

Jordan

Oduvijek želite plutati u Mrtvom moru, istraživati drevne ruševine Grada ruža u Petri i ostatke hrama Jeraša, odjahati na devi do pustinjske oaze Wadi Rumi? Možda je sada pravo vrijeme da to napravite. Putnici koji se nadaju tropskim zadovoljstvima neće se razočarati posjete li luksuzni resort u lučkom gradu Aqaba, gdje im se nudi i mogućnost ronjenja u bistrom Crvenom moru.

Savjet: U Petru, svjetsko čudo od grada usječenog u kamene litice kanjona, otiđite što ranije izjutra (otvara se već u 6) kako biste izbjegli grozne vrućine tijekom popodneva.

Panama

Svjetski putnici koji se ne žele gurati s turistima po razvikanim mjestima kao što su Cancun i Cabo dobro će učiniti ako umjesto toga odu u prelijepi Bocas del Toro (na istaknutoj fotografiji gore). Tamo, na plaži Morske zvijezde, mogu naučiti i surfati, a u preostalo vrijeme istraživati plantaže kave, vulkane i tropske šume Chiriquíja. Po povratku, u starom dijelu grada, svoje ljepote nude im popločani trgovi i stara katedrala, a divna i nepoznata jela čekaju ih u lokalnim restorančićima.

Savjet: Pokušajte izbjeći sezonu jakih kiša koja traje od travnja do prosinca. U biti, sada je idealno vrijeme da se zaputite u Panamu.

Izvor: purewow

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:47