Dizajn balkona

7 lijepih ideja kako urediti balkon ljeti

Humber & Poyet

Ako želite doručak na balkonu pretvorili u bajku i romantičnu večer učinili nezaboravnom, vaš balkon mora imati ovih sedam stvari

Kako opremiti balkon ovog ljeta, a da ne bankrotirate doznajte u nastavku ovog posta. Donosimo kako koristiti biljke, koji će vam namještaj i rasvjeta najbolje odgovarati i učiniti da prostor balkona bude ugodan i neupadljiv.

 

Vertikalni vrt

Ako su vaši balkonski zidovi propadali nakon zime i ne planirate velike radove, iskoristite ideju vertikalnog vrta. Instalirajte metalni okvir na zid (tapiseriju ili građevinsku mrežu) i posadite puzavac divlje grožđe ili hmelj. Tako ćete unutrašnjost balkona pretvoriti u miran kutak i sakriti sve nedostatke prostora.

 

Balkonski pod

Ako imate stari pod ili istrošene pločice, one vam mogu pokvariti kompletan izgled balkona, no nemojte se obeshrabriti. Nabavite RUNNEN podne obloge u Ikei. Lako se postavljaju i jeftine su. Kad se hladnoća i loše vrijeme vrate u vaš grad, možete ih skinuti i spremiti u šupu ili tavan za sljedeću godinu. Ovo je vrlo jednostavan i brz način uređenja unutrašnjosti balkona.

 

Sklopivi namještaj

Ugodna sofa na balkonu zvuči kao primamljiva ideja, zar ne? No, ako imate otvoreni balkon, namještaj ćete trebati skloniti tijekom lošeg vremena, što nije nimalo jednostavno ako živite u manjem stanu. Zato odaberite sklopivi namještaj za eksterijer, koji ćete uvijek moći smjestiti u izbu, tavan ili objesiti na zid.

 

Rasvjeta

Ako imate otvoren balkon, tada je apsolutno potrebno odabrati vanjsku rasvjetu sa zaštitom od vlage. Inače može biti nesigurno. Ako je balkon ostakljen, ali nije izoliran ili je djelomično ostakljen, obratite pažnju na otpornost rasvjetnih uređaja na niske temperature. Za stvaranje ugodne atmosfere odaberite LED rasvjetni lanac na baterije i koristite svijeće kad god nema vjetra.

 

Cvijeće

Osim vertikalnog vrta, na balkon možete preseliti biljke koje inače imate u stanu, ali postepeno.  Dajte im vremena da se naviknu na vanjsku atmosferu. Odaberite minijaturne ruže koje će ispuniti vaš balkon svježim ugodnim mirisom, ili posadite začinsko bilje poput mente i bosiljka. Biljke smjestite u drvene ili terakota posude koje će na vašem balkonu dati romantični rustikalni ugođaj.

 

Zaklon na balkonu

Jednostavan sklopivi paravan pomoći će vam da se zaštitite od gradske buke ili dogovorite originalni romantični sastanak na svježem zraku. Njegov plus leži u pokretljivosti i mogućnosti korištenja unutar stana. Još jedna dobra opcija je zatvaranje metalne ograde prostirkom od bambusa, odabir prave veličine ne bi trebao biti veliki problem.

 

Detalji

Okviri s fotografijama na zidu, svijetli jastuci i prostirke stvorit će dodatnu udobnost na vašem balkonu, a cvijeće i rasvjeta kreirat će ugodno raspoloženje.

Foto: Pinterest

Izdvajamo

Iz drugih medija