SAMO ZA HRABRE

Ako se bojite aviona, ovo su zračne luke koje ćete itekako htjeti izbjegavati

Philipsburg, Sint Maarten - December 30, 2013: A commercial jet approaches Princess Juliana airport above onlooking spectators. The short runway gives beach goers close proximity views of the planes.
Getty Images

Najstrašnije zračne luke

Iako su putovanja avionom praktična i štede nam vrijeme, nije nam baš svejedno kada se sjedala počnu tresti zbog turbulencije u letu, niti kad se prilikom uzlijetanja i slijetanja počne mijenjati tlak u našim glavama. Dodamo li tome još i pojedine aerodrome koji pomiču granice i tjeraju nas da se suočimo sa svojim strahovima, letenje se doima kao prava avantura. Pogledajte u nastavku kojih je deset aerodroma samo za neustrašive putnike s čeličnim živcima!

View of Madeira airport Cristiano Ronaldo runway near the ocean with dramatic sky
Getty Images/iStockphoto

Međunarodna zračna luka Cristiano Ronaldo, Santa Cruz, Portugal

Poznat pod skraćenim nazivom Zračna luka Madeira, ovaj prostor nalazi se tako blizu Atlantskom oceanu da se prilikom svakog slijetanja čini kao da će avion sletjeti u vodu, umjesto na pistu!

Lukla, Nepal - Oct 18, 2015: Small airplane getting ready for take off from Tenzing-Hillary Airport in Lukla to Kathmandu.
Getty Images

Zračna luka Tenzing-Hillary, Chaurikharka, Nepal

Avanturisti koji namjeravaju pokoriti Mount Everest najvjerojatnije će prvo sletjeti na ovaj aerodrom gdje će njihov avion aterirati na svega 450 metara dugoj, odnosno kratkoj pisti.

Philipsburg, Sint Maarten - December 30, 2013: A commercial jet approaches Princess Juliana airport above onlooking spectators. The short runway gives beach goers close proximity views of the planes.
Getty Images

Međunarodna zračna luka Princess Juliana, Simpson Bay, Sveti Martin

Brojne posjetitelje karipskog otoka Sveti Martin znaju iznenaditi avioni koji lete iznimno nisko iznad pješčane plaže prepune ljudi koji uživaju u moru. To nije nimalo bezazleno iskustvo, budući da je zabilježen slučaj u kojem je jačina mlaznica aviona podigla ženu od tla. Nesretnica je u bolnici podlegla ozljedama koje je uzrokovao pad s visine.

Amazing view of New York City featuring an airplane, The One World Trade Center and skyline.
Getty Images/iStockphoto

Zračna luka LaGuardia, New York City

LaGuardia je jedan od najposjećenijih američkih aerodroma s preko 30 milijuna putnika koji su prošli kroz ovu zračnu luku u 2016. godini. S takvom gužvom u zračnom prostoru, kratkim pistama za slijetanje i oceanskim vjetrom koji puše mnogi su piloti imali problema sa slijetanjem svojih aviona. Štoviše, 2015. godine jedan je putnički avion sišao s piste i udario u obližnju ogradu, no srećom bez većih posljedica za putnike.

Foto: egmTacahopeful @Flickr

Međunarodna zračna luka Toncontín, Tegucigalpa, Honduras

Sagrađena u 1920-ima, Toncontín se smatra jednom od najopasnijih zračnih luka na svijetu zbog svojih kratkih pista i blizine stjenovitog terena. U 2008. godini avion Airbus 320 doživio je nesreću kada se zabio u obližnje stijene nakon što je ostao bez piste prilikom slijetanja,a  u incidentu je poginulo i nekoliko ljudi.

Small airport altiport on the side of a snowy alpine mountain in winter
Getty Images/iStockphoto

Zračna luka Courchevel, Saint-Bon-Tarentaise, Francuska

Posjet šarmantnom francuskom gradu Courchevel u planinama čini se kao savršena ideja sve dok ne shvatite da trebate sletjeti u lokalnu zračnu luku. Oko 540 metara duga pista završava zastrašujućom liticom pa vas nitko neće osuđivati zbog grčevitog stiskanja rukohvata stolice u avionu.

Getty Images/iStockphoto

Zračna luka Barra, Outer Hebrides, Škotska

Putnici koji se približavaju škotskoj zračnoj luci Barra kroz prozor aviona neće vidjeti tipičnu sletnu stazu. Naime, avioni ovdje slijeću na uski komad plaže, a noću se ponekad svjetla automobila koriste kako bi pilotima povećali vidljivost piste.

View of the Gibraltar International Airport and the harbor area with the spanish town of La Línea de la Concepción.
Getty Images/iStockphoto

Međunarodna zračna luka Gibraltar, Gibraltar

Ova zračna luka ima pravu pravcatu cestu - Aveniju Winston Churchill - koja prelazi preko piste za slijetanje! Kada avioni uzlijeću i slijeću pista se zatvara pomičnim barikadama i promet se zaustavlja dok avion ne sleti.

Foto: James G. Lea

Zračna luka Juancho E. Yrausquin, Saba

Na obali sićušnog karipskog otoka Saba nalazi se aerodrom Juancho E. Yrausquin koji je toliko mali da ga klasični avioni ne smiju koristiti. Predviđen je samo za takozvane STOL zrakoplove koji za uzlijetanje i lijetanje koriste kratke uzletno-sletne staze. No i piloti tih manjih letjelica moraju biti oprezni jer ako promaše kratku pistu stropoštat će se u ocean!

landing approach to Paro airport in Bhutan
Getty Images/iStockphoto

Zračna luka Paro, Butan

Ne samo da su letovi u ovoj zračnoj luci ograničeni na sate u danu kada ima dovoljno dnevnog svjetla, nego je samo osam pilota na svijetu uopće kvalificirano za izvođenje  slijetanja na njegovu pistu. Kako bi se sigurno prizemljili na ovoj stazi dugoj nešto manje od 2 kilometra avioni prilikom slijetanja moraju doći iznimno blizu čak nekoliko kuća koje se nalaze kod aerodroma.

Izvor: AD

Izdvajamo

Iz drugih medija