WOW, KOJI FANTASTIČAN PROJEKT!

Aquapark Zelina

Revitalizacija zapuštene zone: kupanje počinje u sezoni 2020. Investitor je Grad Sveti Ivan Zelina, a projekt potpisuju domaći arhitekti iz ureda Puls*Ar. Projekt će uključivati pet bazena s vodenim atrakcijama, glavnu zgradu s pratećim sadržajima, dodatne ugostiteljske punktove uz ljetnu pozornicu s tribinama te noćni klub.

Jeste li znali da je u Svetom Ivanu Zelini 1955. godine sagrađen prvi otvoreni olimpijski bazen na prostoru bivše Jugoslavije?

Službeni počeci kupališnog turizma u tom malom gradu datiraju iz ranih tridesetih godina prošlog stoljeća, a svoj zenit doživljavaju šezdesetih i sedamdesetih godina, kada zelinski bazeni postaju hit destinacija i jedno od najpopularnijih izletišta domaćih i stranih gostiju u tadašnjoj državi, posebice putnika koji su se tamo zaustavljali i ostajali na noćenju na putu prema Jadranu.

BROJNI STRUČNJACI

Unazad petnaestak godina zelinski bazeni nisu u funkciji, zapušteni su i devastirani, no to, na sreću, neće tako ostati. Na tom mjestu uskoro će se početi graditi suvremeni Aquapark Sveti Ivan Zelina kakav stanovnici ovog kraja već dugo priželjkuju. Inicijator revitalizacije i pokretač, pa zatim i Investitor ovog složenog projekta je Grad Sveti Ivan Zelina na čelu s gradonačelnikom Hrvojem Koščecom. Grad je pokrenuo idejnu studiju samih bazena s atrakcijama, kao i financijsku analizu, angažiravši španjolske stručnjake Action Water Scapes koji imaju realizacije po cijelom svijetu.

Zgrada je suvremeno arhitektonski oblikovana i predstavlja kvalitetni ‘landmark’ sama po sebi. Imat će odvojene ulaze za različite sadržaje, i salu za svečanosti kao što su vjenčanja

Za projektante su odabrani domaći arhitekti iz tvrtke Puls*Ar, s kojima smo ovom prilikom razgovarali o samom projektu. Cijeli je tim Puls*Ara sudjelovao u izradi ovog projekta, u različitim fazama, a okosnicu tima za ovaj projekt predstavljaju arhitekti Alan Leo Pleština, Tamara Stantić Brčić, Martina Zeljko i Iva Smolić Pandža. Uz Puls*Ar na projektu sudjeluju i stalni suradnici tehničkih struka te stručnjaci iz niza specijalističkih struka poput bazenske tehnologije, vodenih atrakcija, vizualnog identiteta i signalistike, hortikulture, svjetlosnog dizanja...

- Počašćeni smo što smo dobili povjerenje od Grada za izradu idejnog, pa glavnog i izvedbenog projekta koji smo osmislili uz blisku suradnju s investitorom - kaže Alan Leo Pleština i dodaje kako je projekt bio izazovan.

DODATNA VRIJEDNOST

- Kao i inače kad projektiramo, nastojimo uložiti dodatan napor da, osim funkcionalne i tehničke izvrsnosti projekta, pružimo projektu (naručitelju i korisnicima) nekakvu dodanu vrijednost. Tako smo, vjerujem, u ovom projektu našli zajednički jezik s Gradom te uz zadovoljavanje definiranog projektnog zadatka postigli i uspješnu kompoziciju i balans između kompleksa samih vanjskih bazena koji su zadani i standardni svojim dimenzijama i sadržajima sa zgradom koja je suvremeno arhitektonski oblikovana i predstavlja kvalitetni ‘landmark’ sama po sebi. Na taj način vjerujemo da će Zelina dobiti jednim udarcem dvije prostorne znamenitosti i atrakcije u sklopu jedne cjeline - objašnjava Pleština.

Predviđeni su plivačko-rekreacijski bazen s gledalištem, aquagym bazen s natkrivenim barom, dva hidromasažna relax bazena, dječji s vodenim dvorcem i toboganima te bazen s velikim toboganima i pristupnim tornjem

Projekt Aquapark Zelina gradit će se na mjestu koje nazivamo “zelinskim bazenima“ i protezat će se na 45.000 kvadrata ukupne površine. S obzirom na to da su nekadašnje zgrade uklonjene, ostalo je samo oštećeno betonsko korito olimpijskog bazena. Pitamo arhitekte što će sve uključivati projekt.

SOLARNI KOLEKTORI

- Projekt će biti doista sveobuhvatan, imat će pet bazena sa 2000 kvadrata vodene površine i vodenim atrakcijama, glavnu zgradu s pratećim bazenskim sadržajima (garderobe, sanitarije, tuševi, uprava, ambulanta, spasilac...) i komercijalnim ugostiteljskim prostorima te dodatne ugostiteljske punktove uz ljetnu pozornicu s tribinama. Što se tiče bazena, predviđeni su veliki plivačko-rekreacijski bazen s gledalištem, aquagym bazen s natkrivenim bazenskim barom, dva hidromasažna - relax bazena, dječji bazen s vodenim dvorcem i toboganima te bazen s velikim toboganima i pristupnim tornjem. Naravno, predviđeno je i veliko sunčalište s uklopljenim zelenilom, s time da će južni dio sunčališta biti formiran kao ljetna pozornica s gledalištem i tribinama - nabrajaju arhitekti.

Sama zgrada imat će odvojene ulaze za različite sadržaje koji su predviđeni projektom. Osim ulaza na bazene i garderobe, ovdje će se nalaziti restoran, noćni klub, tri ugostiteljska objekta s pripadajućim natkrivenim terasama, sala za svečanosti kao što su vjenčanja povezana s glavnim korpusom restorana te tehničke i gospodarske prostorije. Arhitekti nam otkrivaju još neke zanimljive detalje.

- Ovo područje je bogato glinom pa je u prošlosti jedna od glavnih djelatnosti bila izrada opeke. U blizini kompleksa nalazila se tvornica (ciglana) koja je dugo zatvorena i kroz godine se urušila. Kao reminiscenciju i hommage tom ipak značajnom dijelu povijesti i identiteta Zeline smo zamislili baze građevine obložene heksagonima u boji gline - kaže Pleština i dodaje kako će cijela priča imati i neke niskoenergetske momente.

- Osim korištenja termalnih voda na čijim izvorištima leži Zelina za dio energetskih potreba kompleksa je predviđeno i polje sunčanih kolektora koji će upotpunjavati niskoenergetski učinak kompleksa - ističe arhitekt Pleština te nam objašnjava u kojoj je fazi projekt.

Trenutačno stanje: bazeni nisu u funkciji, ostalo je samo zapušteno korito olimpijskog bazena, a nekadašnje zgrade su uklonjene

- Trenutno smo pred dobivanjem građevinske dozvole te paralelno izrađujemo izvedbene projekte. Pretpostavka je da će dozvola biti izdana te izvedbena dokumentacija spremna u lipnju ove godine. Nakon toga će Grad pripremiti natječajnu dokumentaciju. Izvedba može trajati godinu dana, te je izvjesno da bi se kompleks mogao otvoriti za sezonu 2020. - zaključio je Pleština.

BROJNI SADRŽAJI

Aquapark Zelina u brojkama

• 45.000 m² ukupne površine kompleksa
• pet bazena sa 2000 m² vodene površine
• glavna zgrada bazenskog kompleksa na 3000 m²
• veliko sunčalište od 8500 m² s uklopljenim zelenilom
• izdvojeni ugostiteljski punktovi od 25 m², tipa fast food s terasama
• restoran s linijom i 80 sjedećih mjesta u zatvorenom i 200 - 500 mjesta na terasi
• noćni klub na 450 m² s natkrivenim atrijskim prostorom spojenim sa sunčalištem
• 3 lokala od 130 do 200 m² s pripadajućim natkrivenim terasama
• dvorana za svadbe i svečanosti s binom i 250 sjedećih mjesta u zatvorenom te 100 sjedećih mjesta na terasi
• 4 spiralna tobogana

Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:43