Parthenon Seawall

Atlantida? Ma ne, podvodna elektrana koja koristi oseku i plimu kako bi strujanja vode pretvorila u električnu energiju!

    AUTOR:
    • Andrea Marić

  • OBJAVLJENO:
  • 03.04.2018. u 13:38

Niti je upravo otkrivena Atlantida, niti je antenski Partenon potonuo! Ovo što vidite je Parthenon Seawall, struktura koju je dizajnirao Waterstudio pod vodstvom nizozemskog arhitekta Koena Olthiusa, inspiriran klasičnom grčkom arhitekturom.

Dizajniran tako da posve nalikuje antičkom hramu, Parthenon Seawall je zapravo podvodna elektrana koja koristi oseke i plime kako bi strujanja vode pretvorila u električnu energiju. Stupovi su iznutra strukturirani piramidalno, s tim da se svaka 'piramida' sastoji od tri turbine koje se okreću u raznim smjerovima. Kad voda miruje, miruju i stupovi, a s protokom vode postaju turbine. Stvorena energija pohranjuje se na gornjoj betonskoj platformi.

 

Osim što od vodenih struja proizvodi struju za kućanstva, ovaj Morski zid vodu blokira pa su njegove turbine ujedno zaštitna barijera koja čuva obalu od jakih valova. Primjenu će posebno naći u ranjivim obalnim područjima, morskim lučicama ili na rijekama. Gornja platforma, napominju u Waterstudiu, može se koristiti i kao betonska riva, stvarajući prostor za zelenilo, pa čak i zabavu ili rekreaciju.


Inače, ovaj 47-godišnji arhitekt zbog svojih je plutajućih struktura još prije 10 godina uvršten na Timesovu listu najutjecajnijih pojedinaca svijeta. Među brojnim projektima Koena Olthiusa nalazi se i projekt plutajućeg hotela u Makedoniji. Smješten je na Ohridsko jezero, a izgledao bi ovako.

Ulaz u hotel na vodiVečernje i noćne vizure


Interijer sobe s pogledom na Ohridsko jezero


Projekcija iz zraka

Zajedno sa Waterstudiom, Olthius je ponudio brojna inventivna rješenja za stanovanje na vodi, a u nastavku pogledajte još nekoliko njihovih projekata.

Projekt Loosdrecht u Nizozemskoj. Sedam kuća smješteno je na jednoj plutajućoj platformiPlutajući restoran u AmsterdamuPlutajući privatni zeleni otok u Dubaiju

Foto: Waterstudio

Izvor: Yanko Design

Izdvajamo

Iz drugih medija