KUĆE IZ 3D PRINTERA

Betonska kuća koja se može isprintati za manje od 24 sata

Kućica ima sve što je nužno za život – dnevni boravak, spavaonicu, kupaonicu, a vrijedi naglasiti kako osnovni model podrazumijeva i malu terasu koja okružuje kuću

Startup scena bogata je idejama, a ovo je jedna od onih koje se već provode u djelo. Riječ je o projektu startup tvrtke ICON iz Austina, koja se potpuno posvetila održivoj gradnji i zbrinjavanju socijalno ugroženih skupina.

Za njihove kućice veličine oko 60 četvornih metara specifično je to da su – printane. Tehnikom 3D printanja betona ovakva se kućica može ispisati, tj. izgraditi u samo 12 do 24 sata. Betonska struktura daje joj čvrstoću, a u žanru malih kuća, u kojem smo vidjeli svega (od prozirnih balona do cijevi za stanovanje i vagona), ovaj je model najsličniji tradicionalnoj predodžbi doma. Kućica ima sve što je nužno za život – dnevni boravak, spavaonicu, kupaonicu, a vrijedi naglasiti kako osnovni model podrazumijeva i terasicu koja okružuje kuću. ICON-ov printer Vulcan 3-D u stanju je isprintati kuću veličine i do 75 četvornih metara.

S cijenom izgradnje od desetak tisuća dolara, ovakve kućice namijenjene su rješavanju gorućih problema smještaja socijalno ugroženih skupina, bilo da je riječ o migrantima ili socijalno ugroženim skupinama u gradovima. Tvrtka je najavila kako trenutačnu cijenu gradnje planira spustiti na 4000 dolara. Konkretno, u El Salvadoru sljedeće godine planiraju graditi stotinjak ovakvih kućica.



Foto: ICON

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:44