DOGAĐAJ

"Corso Zundert" najveća parada cvijeća na svijetu u Nizozemskoj

Jeste li čuli za Corso Zundert? Danas ćemo vas upoznati s čarima najveće cvjetne parade na svijetu. Svake godine početkom rujna na plovcima visokim i do 10 metara prekrivenim tisućama cvjetova dalija kreće se parada ulicama nizozemskog grada Zunderta

Corso Zundert je najveća parada cvijeća na svijetu koju u cijelosti čine volonteri. Parada se održava prve nedjelje u rujnu, u malom gradu Zundert u Nizozemskoj od 1936. godine. Plovci su velika umjetnička djela izrađena od čelične žice, kartona, papier-mâchéa i cvijeća dalije po kojem je regija poznata. Skromni počeci parade uključivali su kolica na konjima ili ukrašene bicikle, ali u 1960-im su se stvari počele mijenjati. Otkriveno je da je stiropor prikladan građevinski materijal pa su plovci postojali sve veći. Navedeni materijali, zajedno sa željezom, i danas se koriste kao podloga za plovke, a na vrhu imaju slojeve papier-mâchéa. Svaka dalija se zatim pojedinačno pričvršćuje na plovke, što iznosi oko 400.000 cvjetova za jednu instalaciju.

Jedna od najpoznatijih parada, koja se ovih dana dijeli na webu je parada u čast slikaru Vincentu Van Goghu održana 2015. godine. Veličanstvene plovke ukrašene stotinama tisuća cvjetova dalija dočekali su posjetitelji koji su bili svjedoci nevjerojatnog rada 19 dizajnerskih timova. Slikar Vincent van Gogh bio je inspiracija i tema njihovih pokretnih skulptura, s obzirom na to da je Zundert grad u kojem se rodio prije 167 godina. Umjetnici parade su usvojili boje, motive i slike umjetnikovih djela, a neki su mu čak odali počast rekreirajući njegove ikonične autoportrete.

Uz takvu pažljivu prema detaljima i predanosti zanatu, nije ni čudo što ljudi iz cijelog svijeta dolaze vidjeti ovu veličanstvenu paradu.

Ove godine će se parada Corso Zundert održati 6. i 7. rujna 2020. Želite li to doživjeti i sami? Kupite karte na proljeće 2020. godine OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:07