BRAVO

Daruvarski 'zaljubljeni ginko' osvojio drugo mjestu u izboru Europskog stabla 2020. godine!

 JU-Priroda-BBŽ
 

Sveukupno 16 stabala iz cijele Europe ušlo je ove godine u finale natjecanja za europsko stablo godine, uključujući i hrvatski 'zaljubljeni ginko'. Nakon prebrojavanja glasova i konačnih rezultata, saznali smo da je ovo prekrasno drvo iz Daruvara osvojilo fenomenalno drugo mjesto, što je uistinu hvalevrijedno postignuće!

Najstariji primjerak Ginko bilobe koji se nalazi u Daruvaru ispred dvorca grofa Antuna Jankovića i posađen je oko 1777. godine, a svojim predivnim izgledom oduševljava na prvi pogled. Unatoč brojnim glasovima, ipak nije uspio odnijeti pobjedu.

JU-Priroda-BBŽ

Prvo mjesto ipak je osvojio češki 'Čuvar poplavljenog sela' – 350 godina stari bijeli bor (Pinus Sylvestris) s 47.226 glasova. Ovaj bor iz Chudobina raste na kamenitom obalama uzvodno od brane koja se zove Vir, prenosi Ekovjesnik. Prema legendi koju prepričava lokalno stanovništvo, ispod bora u je noći sjedio vrag i svirao violinu, premda je vjerojatnije da su čuli jake vjetrove koji su puhali dolinom. Ovaj bor nije samo važan kao putokaz, već je i dojmljivo svjedočanstvo svojoj velikoj otpornosti na klimatske promjene i ljudski utjecaj na okoliš.

Međunarodno natjecanje 'Europsko stablo godine' (European Tree of the Year) prvi je put održano prije devet godina, toćnije 2011. godine kako bi se istaknulo značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:35