LUKSUZNI DOM NA VALOVIMA

Dobrodošli na jahtu Rara Avis, luksuzni brod s hrvatkim potpisom

Na vezu u Krilu Jesenice ušetali smo u predivan brod s hrvatskim potpisom. Salon od 50 četvornih metara, potpalublje s čak šest prekrasno uređenih kabina i jacuzzi na palubi bili su sasvim dovoljni da poželimo provesti ljeto na ovaj način

INFO: S/Y Rara Avis
LUKA: Krilo Jesenice
DUŽINA: 33 metra
KAPACITET: 12 osoba
KONTAKT:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nastala kao produkt dugogodišnje obiteljske želje, jahta Rara Avis brodska je inačica doma za poželjeti. Luksuzna i do detalja pomno osmišljena, ova 33 metara dugačka morska krasotica zadivljuje i uveseljava ovog ljeta mnogobrojne domaće i strane turiste, a mi smo je "ulovili" usidrenu u splitskoj luci. Tom prilikom porazgovarali smo s vlasnikom Marijom Ercegovićem i kapetanom Časlavom Reljićem, obiteljsko-poslovnim duom koji nas je proveo svojim domom, koji će mu to biti narednih nekoliko mjeseci.

Kvadrata na jahti Rara Avis ne nedostaje. Duga je 33 metra, a unutrašnjost njezina salona ima 50 četvornih metara. Dojmu prostranosti i svježine svakako pridonosi i po mjeri i do detalja osmišljeno uređenje interijera koje je omiška dizajnerica Marija Vojnović ostvarila u suradnji s ARM interijerima Zadar. Jahta je porinuta u veljači ove godine

- Brodovi su naša strast i obiteljska tradicija - govori Marijo, po zanimanju kapetan, pojašnjavajući kako je njegova obitelj uz more vezana posljednjih 70 godina. Počeli su nekoć s malim brodovima salbunjerima koji su krcali pijesak, no danas se njihov posao svodi na turističke mini kruzere koji primaju goste iz cijelog svijeta.

Jedan takav je i zvijezda ove naše priče, luksuzna jahta Rara Avis kojoj je ovo prvo ljeto u moru. Rara Avis je porinuta u veljači ove godine, a mjesecima se na njoj gradilo u splitskoj hali tvrtke MCI. Njezin vanjski izgled dizajnirali su sami vlasnici, a uređenje interijera povjereno je omiškoj dizajnerici Mariji Vojnović koja je, u suradnji s ARM interijerima Zadar, ostvarila luksuzan izgled unutrašnjosti ovog broda. I to doista nije bio nimalo lak zadatak. Jer, uređenje broda zahtjevno je iz više razloga - od specifičnosti same gradnje do svojevrsne ograničenosti pri korištenju materijala - na mnogo toga ovdje se morala polagati posebna pozornost. I dok se neki brodovi susreću s izazovnim brojem kvadrata i skučenošću, kod Rare Avis to nije slučaj.

Uz prostrani salon, potpuno uređenu kuhinju i čak šest spavaonica, Rara Avis ima i dvije kupaonice elegantnog izgleda. Krase ih crne mramorne pločice, dvostruki umivaonici i tuš-kabine. Uz to, Rara Avis ima četiri dodatne kupaonice s toaletom

Uz stol namijenjen za objed čak 12 osoba, u salonu možete uživati i odmarajući se na udobnom kauču, pijuckajući piće na šanku...

Dobrim odabirom namještaja i boja te prvenstveno činjenicom da je broj kvadrata ovdje itekako dovoljan, ova je jahta i više nego ugodno mjesto za odmor na moru. Naime, sam salon broji 50 četvornih metara te sadrži veliki stol na kojem komotno može objedovati i družiti se 12 ljudi. Uz stol, u ovom se prostoru nalaze i prostrani kauč te šank koji je tijekom vjetrovitijih i tmurnijih dana fantastična alternativa palubi. Nerijetko se ovdje, govori nam kapetan, do dugo u noć odvijaju najzabavniji sati. Morske delicije u kojima gosti uživaju pripremaju se u brodskoj kuhinji koja u svojih devet četvornih metara ima sve potrebno za pripremanje kvalitetnih jela. Uz potpuno uređenu kuhinju, ova jahta ima i dvije kupaonice elegantnog izgleda postignutom ogledalima, crnim mramornim pločicama, dvostrukim umivaonicima i tuš-kabinom. Uz to, Rara Avis ima još četiri kupaonice s toaletom.

Spavaonice ukupno imaju 133 m2. Najveća od njih prostire se na njih čak 40-ak i izgledom konkurira hotelima sa 5 zvjezdica.

Spustivši se u potpalublje nailazimo na šest kabina. Ukupno, ove morske spavaonice broje čak 133 četvorna metra, što ne čudi uzmemo li u obzir da se Master kabina, najveća od njih, prostire na čak 40 četvornih metara. VIP kabina ima 25 četvornih metara, a uz njih gostima su dostupne i četiri standardne kabine od po 17 četvornih metara. Svaku spavaonicu odlikuje lijepo uređenje i na dodir, ali i oku ugodni materijali.

- Bež, sive, bijele i općenito neutralne nijanse pokazale su se kao najbolji odabir jer, osim što su umirujuće, odgovaraju ukusu većine posjetitelja - dodaje Časlav, napominjući da je ipak paluba mjesto koje gosti naprosto obožavaju. A kako i ne bi? Na 200-tinjak četvornih metara smjestili su se masivni mramorni stol i bijeli stolci koji ga okružuju, uz stol nalazi se lounge predio s ležaljkama te platforma za kupanje na kojoj je, među ostalim, i jacuzzi.

Kad ne plovi, Rara Avis usidrena je u Krilu Jesenice, no od travnja pa do studenoga viđat ćemo je samo na plavom moru, i to čak i izvan hrvatskih teritorija. Naime, njezina dužina od 33 metra, širina od 8,40 metara i dva pogonska Cummins motora od 350 KS, dva generatora sa strujom od 34 kW te jedra površine 250 četvornih metara daju joj karakteristike broda spremnog za međunarodnu plovidbu.

- U dogovoru s gostima određujemo gdje plovimo i u kojim lukama noćimo, no naravno da preferiramo hrvatske luke, gradove, otoke i mjestašca - jer njihova ljepota je ionako nenadmašna - zaključuje naš domaćin.

Foto: Vojko Bašić/ Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:39