5 najboljih kampova u Hrvatskoj

Doznajte zašto danas kampovi u Hrvatskoj zauzimaju 3. mjesto po kvaliteti u Europi

Idealno ljeto za suvremene boeme

Hrvatski kampovi odmakli su od starog poimanja livade uz more i jeftinog smještaja sa sanitarnim čvorovima ispod standarda. Doznajte zašto danas kampovi u Hrvatskoj zauzimaju 3. mjesto po kvaliteti u Europi, a ispred nas se nalaze samo Nizozemska i Francuska.

Nekada je putovanje kamp kućicom prema Jadranu i višetjedno kampiranje u borovoj šumi uz samo more predstavljalo pravu avanturu. Mnogima nije bilo važno hoće li spavati u vrećama za spavanje i šatorima bez klimatizacije, hoće li si moći pripremati tople obroke svaki dan ili hoće li se moći otuširati toplom vodom kad god požele, kao da se nalaze u vlasitom domu ili barem u iznajmljenom apartmanu. Jer, istina je da su mnogi kampovi, naročito kada su u pitanju sanitarni čvorovi, bili ispod standarda kojeg bi gosti očekivali. Međutim, dok mnogima upravo ta spontanost koja se skriva u takvoj vrsti ljetovanja i dalje predstvalja pravi odmor i totalni gušt, činjenica je da kampovi u Hrvatskoj postoju luksuzniji nego ikada.

Uspjeh usred krize

Bilo da je riječ o uvođenju obiteljskih-mini kampova, preko kampova s privatnim apartmanima i mobilnih kućica s malim privatnim bazenima i hidromasažama na terasama u kojima su sanitarni čvor pa čak i internet priključak postala standardna oprema, do većih parkova s brojnim zabavnim, sportskim i ugostiteljskim sadržajima.

Lifestyle proizvod

Promjena se dogodila prije svega zbog zahtjeva i očekivanja tržišta te brzog razvoja kampova u zemljama naše konkurencije, primjerice u Italiji. Međutim, kada govorimo o kampovima, termin “luksuzni” je deplasiran. Naime, kamping je danas lifestyle proizvod, način života povezan s prirodom i zelenilom, ali bez odricanja komfora na koji smo naviknuti u svakodnevnom životu. Danas se u kamping sektoru govori o kvalitetnim kampovima koji su vezani uz kvalitetu i bogatstvo ponude i sadržaja te ne pretendiraju luksuzu, ali nude sve što i najbolje druge vrste smještaja. Možemo ih nazvati “hotelima u horizontali”.

A takvih danas u Hrvatskoj ima od 40 do 45 i oni mogu ravnopravno stati uz bok s europskom kamping konkurencijom. Kada se govori o kvaliteti kampova, nekoliko je elemenata koji čine kvalitetu, a to su: sanitarije, parcele i zajednički prostori, trgovine i ugostiteljstvo, sadržaji za slobodno vrijeme i animacija te sve više i kupališna ponuda i kvaliteta. Kampovi postaju pravi odmorišni kamping resorti, a oni najkvalitetniji u ponudi moraju imati praktički skoro sve sadržaje kao i pravi hoteli, počevši od raznovrsne ponude smještaja - nekoliko vrsta mobilnih kućica, u nekim slučajevima i bungalova te apartmana; pa do trgovačkih ulica sa najraznovrsnijom ponudom unutar kampa, do ponude sporta, animacije, wellnessa, bazena, zelenih oaza... Dakle, kampovi koji su investirali, obogatili ponudu i sukladno time povećali cijene, ujedno su ostvarili i najbolje rezultate jer su kamping gosti spremni platiti pravu vrijednost za ono što dobivaju i teško ih je prevariti.

Oznaka BestCamping

Sve dok se u kombinaciji zadržavanja pravog omjera vrijednosti za novac ne prave greške, kamping proizvod sigurno nije više jeftin, ali je daleko od luksuza. Neki kampovi danas nude smještaj u mobilnim kućicama s bazenima.

Kada smo se već dotakli cijena, valja spomenuti kako prosječna cijena za obiteljski paket (2 + dijete) u Hrvatskoj u glavnoj sezni iznosi oko 260 kuna po danu, ovisno od kompa do kampa. U najpovoljnijem kampu cijena je iznosila 156,60 kuna, a u najskupljem 498,50 kuna, uz pretpostavku da gost posjeduje vlastitu opremu u vidu šatora, kamp kućice, kamper vozila... Smještaj u mobilnim kućicama, pak, naplaćuje se od 1050 do 1290 kuna po danu (4 + 2 osobe). I za kraj smo ostavili pitanje koji su to hrvatski kampovi najbolji. Upravo prema selekciji njemačkog autokluba ACAD, u grupi najboljih europskih kampova s oznakom BestCamping našla su se četiri hrvatska kampa: Zaton, Lanterna, Valalta i Park Umag, dok po broju ostvarenih bodova odmah iza njih slijedi kamp Straško. Doznajte zašto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:31