UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Dubai, dobro došli u grad budućnosti gdje ništa nije nemoguće

Kad novac nije u pitanju i kad ništa nije nemoguće, tada može nastati grad poput Dubaija. Kad je vani 40 stupnjeva, ovdje možete klizati, ovdje “rastu” najviše zgrade na svijetu, a ulicama voze najskuplji automobili

Prvi sam put posjetio Dubai prije točno dvadeset godina. Ispred hotela dočekalo me klizalište dok je vani temperatura bila iznad 40 stupnjeva. Kontrast koji mi je dao naslutiti u kojem će se smjeru razvijati taj grad. Pripremajući se za drugi posjet Emiratima, ovaj put obiteljski, nisam ni u peti imao razmjere rasta toga grada u samo dva desetljeća. Već nas je noćni prelet preko grada oduševio jer se nakon crnila pustinje pod nama ukazala svjetlosna rapsodija golemoga velegrada.

Dubai uistinu živi 24 sata na dan pa gužva na aerodromu i brojnost taksista nikoga ne bi trebala iznenaditi i ako stigne, poput nas, u dva sata noću. Pri odabiru taksija treba biti oprezan, a najjednostavnija preporuka je koristiti Toyote boje pijeska jer su najjeftinije. Crne i bijele limuzine, najčešće Lexusi, prilično su skuplji. Na putu do Downtowna u kojem smo rezervirali sobu, projurili smo širokim višetračnim avenijama u društvu Pakistanca koji je tu već dvanaest godina, ali nam govori da ga unatoč tome i dalje ne prestaju iznenađivati novi sve luđi projekti koji se ovdje događaju. Cilj cijele regije je da od 2030. primarno zarađuje od turizma. Već danas prihodi od nafte čine samo pet posto.

U hotel smo stigli za dvadesetak minuta, a kako je samo tristotinjak metara od nas bila najviša građevina na svijetu, ignorirali smo umor i odmah se otputili do nje. Toranj nazvan Burj Khalifa dovršen je 2010. i pravo je remek-djelo inženjerstva visoko 828 metara. Stojeći u podnožju tako visoke zgrade nemoguće je ne diviti se nestvarnosti prizora. A kad uz to sve počne i svjetlosno glazbeni spektakl na tornju, lako se zaboravi na spavanje...

Straha od noćne šetnje nije bilo jer je Dubai među najsigurnijim gradovima na svijetu. Policiju nećete vidjeti baš često, no svaki je kutak grada pod videonadzorom, pa se tamo gdje treba, po potrebi stvore u sekundi. No, ono što ćete vidjeti svako malo, nebrojeni su egzotični automobili. Tu je sasvim normalno da dok prelazite cestu kraj vas ispred semafora stoji nekoliko Rolls-Royceova, Ferrari i McLaren. Domicilno je stanovništvo debelo zbrinuto već samim rođenjem, a luksuzan automobil dio je poklon-paketa koji mladenci dobivaju od vladara.

Za Burj Khalifu karte smo kupili unaprijed, preko interneta, što svakako preporučujemo i za sve ostale gradske atrakcije (što možete učiniti izravno, no mi smo sve ipak odradili preko online servis Get Your Guide, koji se pokazao vrlo praktičnim).

Dvije su zone predviđene za posjetitelje, dvoetažna na 124. i 125. katu te najatraktivnija na 148. katu. Vožnja liftom je relativno kratka, no vrlo informativna jer kroz projekcije na zidovima lifta tijekom uspinjanja pratite i razvoj najviših građevina na svijetu. Posjet je najbolje tempirati u vrijeme zalasku sunca jer je toranj u tom okruženju doista čaroban.

U najbližem susjedstvu Burj Khalife su i mega shopping centar Dubai Mall (sa 1200 prodavaonica) te vodena atrakcija Dubai Fountain, smještena posred velikog umjetnog jezera Burj Khalifa. Najveći je to koreografirani fontanski sustav na svijetu, velik kao dva nogometna igrališta, koji se aktivira svakih pola sata izvodeći senzacionalni vodeni spektakl popraćen glazbom u kojem sudjeluje i 6600 rasvjetnih tijela i 50 kolornih projektora. Tu je i mnoštvo restorana, od onih s brzom hranom do vrlo luksuznih i skupih.

U samom Dubaiju postoji čak 64 shopping centra (a još 12 ih se upravo gradi), no zaboravite na jeftinoću. Ipak je to jedan od najskupljih gradova na svijetu, ali i jedan od najposjećenijih - samo ove godine planiraju ugostiti rekordnih 20 milijuna gostiju. Sigurno i zato što tamo sve mora biti naj, pa je tako naj i Dubai Aquarium u Dubai Mallu - u njemu u 10 milijuna litara vode živi 33.000 životinja, među kojima i 300 raža i morskih pasa, u čijem društvu, ako to poželite platiti, možete roniti u, i to bez zaštitnog kaveza.

Kombinacije nemogućeg ovdje su sveprisutne pa ćete se tako tu bez problema moći i klizati, čak i skijati. Tu je i Dubai Miracle Garden, golemi botanički vrt s nevjerojatnim cvjetnim skulpturama na čijih je 72.000 četvornih metara zasađeno oko 45 milijuna biljaka, no za posjetitelje je otvoren samo od sredine studenoga do sredine svibnja (ljeto doista nije doba kad bismo ikomu preporučili odlazak u Dubai jer se u kolovozu prosječna dnevna temperatura diže na 41 stupanj, a noću ostaje iznad 30, što je u kombinaciji s vlagom teško podnošljivo).

No, ni uz sva sagrađena čuda, tu doista ne posustaju. Svako malo naiđete na gradilišta puna velikih kranova. Tu je danas, kažu, čak 25 posto svih svjetskih kranova! Cijeli grad sjajan je poligon za arhitekte iz cijelog svijeta kojima su ruke širom otvorene. Zabavni park Dubailand, primjerice, bit će dvostruko veći od Disneylanda. Kriza 2009. usporila je njegov dovršetak, no na putu su da ga finaliziraju. Kad posjetite etno selo i vidite kako su ti ljudi živjeli prije ere crnoga zlata, postaje vam jasnija njihova silna želja za dokazivanjem. Nekada je sklepan šator ispod drveta bio luksuz, a danas više ni zlato nije dovoljno luksuzno. A kad smo već kod zlata, posjet Gold Souku u staroj gradskoj četvrti Deira, njihovoj tržnici zlata, bit će svakome vrlo zanimljiv. No, dobro se fizički i psihički pripremite kanite li trgovati, jer tamo ćete se doista naći okruženi s minimalno deset tona zlata (doslovno, nije metafora!), ali i s hrpom platine, dijamanata i ponešto srebra, koje će vam na razgled ponuditi na više od 380 štandova i prodavaonica...

Najluksuzniji hotel na svijetu Burj Al Arab sagrađen je na umjetnom otoku udaljenom 280 metara od obale (desno); reporter likea u obilasku futurističkog grada (lijevo)

Još jedan tamošnji naj, svakako je najluksuzniji hotel na svijetu Burj Al Arab koji je sagrađen na umjetnom otoku udaljenom 280 metara od obale.

Moguće ga je posjetiti uz kupnju karte ite pri tome odraditi objed ovisno o količini novca koji želite potrošiti. Noćenje je preskupo za obične smrtnike, a veličina apartmana varira od najmanjih koji se protežu na “samo” 170 četvornih metara, do najvećeg, dvoetažnog kraljevskog, čija se kvadratura penje na čak 780 četvornih metara. Tu doista nije problem potrošiti stotinjak tisuća eura u jednome jedinom danu.

Pogled na grad lijep je i s broda. Brojne su motorne jahte, katamarani i brzi gumenjaci koje je moguće unajmiti za višesatni obilazak obale i turu koja uključuje atrakcije Blue Water Island, Dubai Eye, Palm Jumeirah, Atlantis i sam Burj Al Arab. Uz Atlantis je veliki vodeni zabavni park i za njega svakako valja odvojiti cijeli dan. Najbolje je doći odmah ujutro na otvaranje dok još nema velikih gužvi pa se relativno brzo može obići većina atrakcija bez doplate za opciju ubacivanja preko reda, koja je prilično skupa.

Naša je plovidba završila u Dubai Marini, novoj rezidencijalnoj četvrti koja još nije sasvim dovršena, no brojni su neboderi već izniknuli uz umjetni kanal. S jednog se možete i spustiti Xline ziplineom, najdužim urbanim na svijetu. Vožnja je to iznad marine u dužini od jednog kilometra na kojoj se s visine od 170 metara do šetnice niz žicu spuštate prosječnom brzinom od 80 km/h, a treba je platiti 1170 kuna za solo vožnju ili 2150 kuna za tandem. Tamo je uz šetnicu i mnoštvo štandova s hranom, restorana, barova i slastičarnica, a u blizini je i plaža Jumeirah. More je toplo, u svibnju je već bilo 27 stupnjeva.

Za Burj Khalifu i sve ostale gradske atrakcije ulaznice smo kupili unaprijed putem interneta, i to se pokazalo dobrom odlukom zbog gužvi i čekanja

Grad povezuje i metro, ima dvije glavne linije, obje posve automatizirane i više vozi iznad nego ispod zemlje, ali je vrlo učinkovit i jeftin. Posjet Dubaiju ne bi bio potpun bez izleta u pustinju. Brojne su ture, poludnevne ili cjelodnevne. Naša je počela prijepodne Toyota Land Cruiserom.

Nakon uzbudljive žestoke vožnje pješčanim dinama, okušali smo se u bordanju po pijesku i vožnji kvadova. Pauzu smo iskoristili i za oporavak od mučnine, a najgore su prošli putnici u trećem redu sjedala velike Toyote. Rijetki zapravo to skakutanje po dinama izdrže bez mučnine.

No, sve se to zaboravilo kad smo predvečer stigli u improvizirano beduinsko selo, gdje su nas dočekale ekipe s devama za jahanje i nakon toga večera uz spektakularan zalazak sunca. A kad ono zađe, tad više ne vidite ni koliko pijeska imate u cipelama, ali srećom ni koliku vam je Dubai napravio rupu u novčaniku...

Koliko je, zapravo, skup Dubai?

Domaća valuta je dirham, a jedan vrijedi 0,24 eura. I nije sve tamo samo megalomanija i luksuz. Većina turista većinu će obroka ionako odraditi u restoranima unutar shopping molova, gdje je izbor najveći. Jelo u jeftinijem restoranu tamo ćete platiti između 25 i 85 kuna, klasični BigMac Menu 45 kuna, a ručak za dvoje u solidnom restoranu između 180 i 600 kuna. Alkohol nije potpuno zabranjen, ali je vrlo skup. Pola litre točenog piva stoji 80 kuna, ali piju ga samo stariji od 21 godine...

Izlet do Abu Dhabija

Jednodnevni izlet do Abu Dhabija dobra je preporuka. Udaljen je oko 150 kilometara i povezan odličnom autocestom. Drugi je to po veličini grad u Emiratima, gdje svakako treba posjetiti džamiju Sheikh Zayed, remek-djelo nastalo prema želji osnivača i prvog predsjednika emirata, šeika Zayeda bin Sultana Al Nahyana, koji je tamo i pokopan. Džamija je dovršena 2007., osma je najveća na svijetu, a krasi je među ostalim i 35 tona težak iranski tepih površine 5627 četvornih metara (sastavljen od 2,268,000.000 čvorova koji su pleteni gotovo pune dvije godina). I luster od kristala Swarovski je impresivan - širok je 10 metara, a visok 15. A osim te džamije, u Abu Dhabiju su i staza Formule 1, zabavni parkovi Ferrari World, Yas Waterworld Abu Dhabi, SeaWorld Abu Dhabi, Warner Bros. World Abu Dhabi pa muzej Louvre Abu Dhabi itd.

Tekst: Igor Sertić

Foto: iStock i privatni arhiv

Izvor: Magazin Like! Putovanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:30