HIT NA TRŽIŠTU

Električna ograda u vrtu, proizvod koji olakšava svakodnevicu

Najtraženije su ograde za kućne ljubimce. Klijenti žele ograditi vrt, terasu, garažu, auto ili bazen od pasa i mačaka, ali i kako bi spriječili bježanje ljubimaca

Električne ograde su na tržištu već 50 godina, ali današnja napredna tehnologija je posve drugačija te nam nudi razne mogućnosti ograđivanja i kontrole pristupa štićenom prostoru. O čemu je točno riječ, te kome su namijenjene ovakve ograde upitali smo Ivu Devčića, vlasnika tvrtke Gumex Eko koja se već gotovo 30 godina bavi opremom za farme.

- Električna ograda se preporučuje za sve situacije gdje je kontrola pristupa od visoke važnosti. Isto tako, gdje je potrebna brza izgradnja ograde. Veliki hit su ograde za kućne ljubimce. Klijenti žele ograditi vrt, terasu, garažu ili bazen od pasa i mačaka.

PRILAGODITI OPREMU

Važno je napomenuti da životinje uočavaju električnu ogradu te znaju da se ne smiju približavati - objašnjava Devčić, a nas zanima ozljeđuje li ona na bilo koji način životinje.

- Pravilno postavljena električna ograda je apsolutno sigurna za ljude, životinje i okoliš. Ne izaziva stres niti ikakve posljedice. Potpuno su legalne i bezopasne, ali ne smiju se stavljati na javne površine (s vanjske strane ograde) gdje prolazi veći broj ljudi - objašnjava vlasnik tvrtke Gumex.

Zanima nas i od kojih osnovnih dijelova se sastoje.

- Električni čuvar je glavni dio ograde koji proizvodi električni impuls. On prolazi kroz naponsku žicu koja je nošena na specijalnim nosačima, tzv. izolatorima. Impuls je zapravo napon koji svake sekunde prolazi kroz žicu. Prilikom doticaja životinje sa žicom, bezopasni udar djeluje na životinju te ju tako odbija od ograde za dulje vrijeme. Mora se napomenuti da naši uređaji dolaze sa svim potrebnim certifikatima za sigurnost ljudi, životinja i okoliša. Naravno, opremu treba prilagoditi situaciji i vrsti životinja - kaže Devčić.

JEFTINIJE OD 'OBIČNIH'

Postoje pomične i stacionarne električne ograde.

- Kod prvih se postavljaju lako noseći stupovi i savitljiva žica koja se u svakom trenu može pomicati ili pospremiti. Kod stacionarnih ograda se koriste drugačiji stupovi te se instalacijski kablovi sakrivaju zbog estetike. Električni čuvar se postavlja na najprihvatljivije mjesto kako bi klijent imao bolji pristup oko upravljanja - objašnjava vlasnik, a na naše pitanje o cijeni odgovara kako ona ovisi o željama klijenta.

- Puno su povoljnije od klasičnih ograda. Za primjer možemo uzeti 100 m ograde za pse. Za otprilike 3000 kn klijent dobiva svu opremu za ograđivanje i apsolutnu sigurnost da pas neće preskočiti ogradu. Naravno što je ograda veća cijena je povoljnija - zaključio je Ivo Devčić.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:11