Kuće budućnosti!

FANTASTIČNA DJELA ARHITEKTURE Zgrade koje zadivljuju svojim oblicima

Fantastična djela arhitekture bezvremensko su nadahnuće i potiču generaciju za generacijom novih i ambicioznih arhitekata i dizajnera da se još više potrude ostaviti svoj trag u gradovima diljem svijeta. Pritom često nastaju strukture koje zadivljuju i mijenjaju naličje ne samo ulica, nego i cijelih kvartova. Donosimo vam osam izvrsnih projekata neobične arhitekture koja će u idućih nekoliko godina ugledati svjetlo dana. Nove tehnologije poput 3D printanja te inspiracija koju kreativci vuku iz svakodnevnog života i prirode utkani su u dizajn zgrada koje slijede.

Britanska arhitektonska tvrtka HAL trenutačno radi s građevinskom tvrtkom Eco World Ballymore na gradnji stambenog kompleksa nazvanog Embassy Gardens u Londonu, u kojem će dvije zgrade biti povezane staklenim bazenom, i to na visini od čak više od 30 metara u zraku!

Nizozemska tvrtka MVRDV dovršila je prvu od deset zgrada smještenih pokraj šangajskog aerodroma Hongqiao International Airport, četvrtog najprometnijeg aerodroma u unutrašnjosti Kine. Struktura u obliku cvijeta nazvana Flower Building, odnosno "zgrada cvijet", ima gotovo 15 tisuća četvornih metara uredskog prostora i osmišljena je tako da u potpunosti zadovoljava uvjete zelene gradnje.

Vessel, zgrada u obliku košnice, djelo je britanskog arhitekta Thomasa Heatherwicka i trebala bi imati 16 katova i 250 međusobno povezanih stepenica te vrijedi 150 milijuna američkih dolara. New York će s Vesselom dobiti još jedan primjer dojmljive moderne arhitekture.

U Melbourneu u Australiji arhitektonska tvrtka Elenberg Fraser otkrila je dizajn novog nebodera Premier Tower nadahnutog ni manje ni više nego slavnom Beyonce! Fluidne linije nebodera podsjećaju na vizuale iz glazbenog spota "Ghost" američke pjevačice i prate liniju njezina tijela.

Ujedinjeni Arapski Emirati dogovorili su suradnju s WinSun Globalom, kineskom tvrtkom za 3D printanje, te inženjerskim tvrtkama Gensler, Thornton Tomasetti i Syska Hennessy za gradnju nove poslovne zgrade u Dubaiju koja neće biti primjer tradicionalnog građevinskog projekta. Ideja je da cijela zgrada bude - isprintana 3D printerom!

Istraživački centar u obliku goleme raže osmislio je francuski arhitekt Jacques Rougerie. U ovoj zgradi, koja bi plutala na vodi, nalazio bi se međunarodni fakultet oceanografije. Konstrukcija bi plutala na sedam mora i mogla bi primiti tisuće istraživača, profesora i studenata na dulje razdoblje.

Plutajuće vile Floating Seahorse Villas u Dubaiju dizajn su tvrtke Kleindienst Group i već su se počele pojavljivati po Perzijskom zaljevu. Niža razina trokatnice u potpunosti je pod vodom i nudi zadivljujuće poglede na podmorje. Očekuje se da će planirana 131 vila biti dovršena do 2018. godine.

Francuska tvrtka Martin + Trottin Architecture predala je prijedlog za stambeni kompleks nazvan Paris par nous, Paris pour nous koji bi bio smješten u 13. arondismanu i nudio bi različite vrste stambenih rješenja, od studija do vila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 03:44