S POGLEDOM NA ZADARSKI KANAL

Hedonistička oaza na stoljetnom hrastu

Mladi poduzetnik iz Bibinja pokraj Zadra za 20.000 eura napravio je sjajan objekt koji ima sve za besramno uživanje: blizinu prirode, prostran jacuzzi, LED rasvjetu i odličnu terasu za druženje

Ideja o gradnji kućice javila se sasvim slučajno, kroz šalu. Komentirajući kako je stablo veliko i blizu kuće, brat je kroz šalu dobacio da bi bilo fora nekako to spojiti s kućom. To mi je bilo dovoljno. Ostala je buba u uhu i ja sam par godina sanjao o tome - prisjeća se mladi poduzetnik iz Bibinja pokraj Zadra, vlasnik vjerojatno najviše hedonističke kućice na drvetu koju smo imali priliku vidjeti u posljednje vrijeme.

- Stvarajući svakodnevno viziju u tome, želja za početkom gradnje samo je rasla pa sam u jednom trenutku odlučio prodati osobni automobil i krenuti u ne znam ni ja što - priča i dodaje kako je jednostavno morao sam sebi ispuniti želju da napravi kućicu na stablu kakvu je zamislio.

Sama gradnja, kaže, išla je glatko.

- Bilo je zanimljivo i izazovno raditi nešto nesvakidašnje. U dogovoru s majstorima postavljeni su glavni nosivi stupovi i tako je gradnja krenula uzlaznim putem. Sve sam radio napamet. Nisam imao, zapravo, pojma što točno radim - smije se.

Kada je dobivena početna vizija i definirana površina terase, to je, ističe, uvelike olakšalo cijeli tijek priče.

- Željezna konstrukcija pomno je složena između stabla tako da se nije diralo nijednu granu. Maksimalno se pazilo da drvo ostane netaknuto i u prvotnom stanju. Nakon što je u krošnji napravljena terasa koja obuhvaća dva stola, stolce, bančiće i divan pogled na Zadarski kanal te su postavljeni podovi i ograde, koji su i lakirani, montirana LED rasvjeta i završeno gotovo sve, rodila se ideja o nadogradnji postojeće terase - priča i dodaje kako je uslijedio ponovni dolazak majstora za konstrukciju i ponovno kretanje s radovima.

- Ovog puta dočekao nas je malo kompliciraniji pothvat jer je ideja bila da se napravi prostor za uživanje s jacuzzijem za sedam osoba, zapremnine 3500 litara, s mlaznicama za masažu, pjenom i mirisnim uljima u krošnji staroga hrasta crnike. Razgranato stablo diktiralo je sve i navodilo nas u gradnji. Izbjegavajući grane, uspjeli smo složiti stepenice koje povezuju obje etaže. Kad je taj najveći problem riješen, ostali su samo detalji. Posebna nosiva konstrukcija za jacuzzi, osiguravanje privatnosti, LED rasvjeta, brušenje i bojanje desetak metara dasaka - nabraja.

Cijeli projekt stajao je oko 20 tisuća eura, a vlasnik kaže kako bi, da ponovno gradi, sve isto napravio.

- Meni osobno, najljepši dio cijele kućice na stablu su stepenice koje prolaze kroz krošnju. Hodajući njima, stječete dojam da ste u nekom šumskom tunelu udaljeni od svega - kaže i dodaje kako je posebno sretan što se u ovoj priči baš sve poklopilo, a svaka grana ostala je na svome mjestu.

Svakome tko mašta o povratku u djetinjstvo i gradnji kućice na stablu, preporučujem da se upusti u to. Važno je znati da nijedno stablo nije isto, svako je zapravo novi izazov, a jednako tako, svaka kućica na stablu bit će posebna, jedinstvena, drugačija... Naravno, svaki radovi zahtijevaju određene financije, puno se potroši tijekom gradnje, no zadovoljstvo dobro odrađenim poslom na kraju i ispijanje kave u krošnji neprocjenjivo je iskustvo - zaključuje.

Foto: Filip Brala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:07