Dizajn distrikt Zagreb

I ovog lipnja Martićeva je u fokusu

Od 11. do 16. lipnja aktivnosti pod okriljem Dizajn distrikta Zagreb obuhvaćaju  programe koji aktiviraju omiljenu zagrebačku ulicu, svima dobro poznatu Martićevu.

Ovaj lipanjski tjedan obilježit će programi kulturnih organizacija aktivnih u četvrti koje pozivaju na uživanje u dobroj kreativnoj atmosferi. Zanimljivih incijativa i dobre zabave neće manjkati u nizu razgovora i predavanja, radionica, prostornih intervencija, raznovrsnih događanja (promocija, panela, projekcija, čitanja itd.), uz popratni glazbeni i filmski program.

Časopis Flaneur, nomadski, neovisni časopis te dugogodišnji lokalni partneri festivala, udruga GMK i Galerija Miroslav Kraljević organiziraju radionicu osmišljenu kako bi stanovnici grada u suradnji s umjetnicima sagledali Martićevu ulicu iz nove perspektive i afirmirali je internacionalno. Svako novo izdanje Flaneura fokusirano je na jednu ulicu u jednom svjetskom gradu te obuhvaća kompleksnost ulice, njene slojeve i fragmentiranu prirodu s naglašenim književnim pristupom. Nakon radionice će, u sljedećoj fazi projekta, biti realiziran časopis posvećen njezinim rezultatima.

Popularni i raznoliki program Booksa u parku, uključuje i razgovore, predavanja, čitanja proze i poezije. U sklopu programa vodeći hrvatski pisci, pjesnici, kritičari, zajedno s novim nadama na književnoj sceni će u parku ispred Bookse ispuniti sunčana popodneva u Martićevoj književnim i umjetničkim žamorom.

Ispred kluba Booksa održat će se program radionica za djecu koje objedinjuju kreativno izražavanje i društveni angažman, a odrasli će moći sudjelovati u programu “Raspričavanje” koji vodi jedna od najpoznatijih hrvatskih književnica Ivana Bodrožić koja će održati i moderirati radionicu pisanja kratkih priča.

Za vrijeme trajanja programa na Sajmu malih književnih izdavača će se moći pronaći čitav spektar naslova od (ne)poznatih autora do nobelovaca, a iz kluba Booksa pozivaju na razgovor s izdavačima, pa čak i cjenkanje.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, i ove godine će umjetničkom intervencijom obogatiti jedan kutak kvarta. U neposrednoj blizini Martićeve ulice će tijekom cijelog tjedna realizirati oslikavanje murala umjetnika Lava Paripovića na trafostanici u bloku Martićeva -Vojnovićeva - Brešćenskog - Biankinijeva. Prilika je to za promatranje umjetničkog procesa i druženje s umjetnikom.

Nakon popodneva provedenih na nekom od kreativnih punktova, uputite se (ili ostanite) ispred kluba Booksa gdje će se održavati zabavni program: na prvom koncertu 12.6. s bendom će nastupiti Nina Romić, jedna od naših najpoznatijih i najcjenjenijih kantautorica. U petak 14.6. u sklopu programa Škrabica u čast Anti Perkoviću nastupit će osebujni freak-folk kantautor Eine, a subotu 15.6. svirat će Bebe Na Vole, odnosno Adam Semijalac, po mnogima vodeći hrvatski blues glazbenik.

U sklopu filmskog programa, u suradnji s udrugom Restart, prikazat će se najbolji dokumentarni filmovi polaznika i polaznica Restartove Škole dokumentarnog filma u prethodne dvije godine.

DDZ 2019: Martićeva u fokusu organiziran je uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba. Sve novosti o programima možete saznati putem Facebook stranica Design Districta Zagreb te lokalnih partnera.

Design District Zagreb nastao je s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama povezanima s autoindustrijom, četvrt koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška, svoj je urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici. Design District Zagreb ima namjeru stimulirati izgradnju ‘kreativne zone Martićeva’ prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne kreativne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.

Foto: Gašparović & Dugandžić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 16:05