Građevine vrijedne divljenja

IMPRESIVNA VJERSKA ARHITEKTURA Pogledajte što je sve ljudska ruka sagradila u različitim dijelovima svijeta!

Mnogi vjernici diljem svijeta traže utjehu u svojoj vjeri i pronalaze je u crkvama, sinagogama i vjerskim građevinama koje često impresioniraju ljepotom i neobičnim arhitektonskim rješenjima. Monumentalne građevine u kojima se okupljaju vjernici različnih religija i koje su prikazane na fotografijama u nastavku predstavljaju odmak od klasične gradnje i vrijedne su divljenja pa pogledajte što je sve ljudska ruka izradila u različitim dijelovima svijeta.

Borgund, Norway - July 21st, 2016: Medieval wooden stavechurch in a sunny day, with soem clouds on the sky. The church in the foreground on the left, surrounded by a little graveyard. In the background hills overgrown by a forest. A road on the right. Horizontal, wide angle image.
Getty Images

Borgund Stavechurch, Borgund, Norveška

Sagrađena oko 1180. godine, crkvica Borgund Stavechurch jedna je od najbolje očuvanih tradicionalnih drvenih crkava u Norveškoj. Kameni temelji dodani su u gradnji kako bi se izbjeglo truljenje drvenog materijala koje je uništilo prethodnu crkvu. Na vratima i dijelovima krova izrezbareni su likovi zmajeva koji tjeraju zle duhove.

Helsinki, Finland - March 17, 2015: Interior of the Rock Church (Temppeliaukio Church) in the center of the Helsinki City, Finland.
Getty Images

Crkva Temppeliaukio, Helsinki, Finska

Crkvu Temppeliaukio osmislila su dva brata, arhitekti Timo i Tuomo Suomalainen, i dovršena je 1969. godine. Luteranska crkva ima kapelu od prirodnog kamena, a komad koji potječe iz ledenog doba služi kao oltar. Dramatični interijeri kombiniraju modernu estetiku i organske materijale. Kupola je obložena bakrom čija boja daje toplinu ovom ovalnom prostoru s izvrsnom akustikom.

The Sri Ranganathaswamy Temple or Thiruvarangam Tamil is a Hindu temple dedicated to Ranganatha, a reclining form of Hindu deity, Constructed in the Dravidian style of architecture, The main entrance, known as the Rajagopuram (the royal temple tower), rises from the base area of around 13 cents (around 5720 sq ft) and goes up to 237 feet (72 m), moving up in eleven progressively smaller tiers. The temple occupies an area of 156 acres with a perimeter of 4,116m making it the largest temple in India and one of the largest religious complexes in the world
Getty Images/iStockphoto

Hram Sri Ranganathaswamy, Tamil Nadu, Indija

Najveći kompleks hramova u Indiji, Sri Ranganathaswamy, posvećen je hinduističkom božanstvu Ranganathi. Iako se ne zna točna godina nastanka, arheološki nalazi potvrđuju da je sagrađen u 10. stoljeću. Kompleks se sastoji od sedam zasebnih dijelova u kojima se nalazi čak 21 raskošan toranj.

Hall of prayer for good harvests @ Temple of Heaven, nobody. Canon 6D, ISO 100.
Getty Images/iStockphoto

Nebeski hram, Peking, Kina

Nebeski hram, također poznat kao Tiantan Park, smješten je južno od Zabranjenog grada u Pekingu. Izvorni oltar dovršen je 1420. godine za vrijeme dinastije Ming i zajedno s čitavim kompleksom pod zaštitom je UNESCO-a. Na fotografiji se nalazi kružna Dvorana molitve za uspješnu žetvu potpuno izrađena od drvenih materijala, i to bez uporabe čavala.

The Chapel of the Holy Cross in the middle of red rocks in Sedona, Arizona
Getty Images/iStockphoto

Kapela Svetog Križa, Sedona, Arizona.

Dizajn ove katoličke crkve koja nalikuje na neboder ideja je kiparice Marguerite Brunswig Staude. Crkva je sagrađena 1956. godine uz pomoć arhitektonske tvrtke Anshen & Allen iz San Francisca i obilježava je veliki križ koji se uzdiže iz crvenih stijena Sedone i definira siluetu cijele strukture.

Prague, Czech Republic - August 17, 2013: People are seen outside the entrance to the Jubilee Synagogue in Prague. The synagogue was built in 1906, designed by Wilhelm Stiassny and named in honor of the silver Jubilee of Emperor Franz Joseph I of Austria.
Getty Images

Jubilee sinagoga, Prag, Češka

Jubilee sinagoga, poznata i kao sinagoga Jeruzalem jer se nalazi u ulici Jeruzalémská u Pragu, sagrađena je 1906. godine u čast 50. obljetnice dolaska cara Franje Josipa I. na tron. Njezin je izgled djelo bečkog arhitekta Wilhelma Stiassnyja, a poznata je po predivnoj unutrašnjosti i živopisnoj vanjštini.

Istanbul, Uskudar quarter, the Sakirin Mosque designed by the architect lady Zeynep Fadillioglu
Getty Images/iStockphoto

Džamija Sakirin, Istanbul, Turska

Džamija Sakirin otvorena je 2009. godine i prva je džamija u Turskoj koju je dizajnirala žena, Zeynep Fadillioglu. U svoj dizajn Fadillioglu je uključila veliki luster koji podsjeća na kišu, jarko tirkizni mihrab i prozore prekrivene detaljima od metala, čime se vjernicima nudi nova interpretacija tradicionalnog muslimanskog dizajna.

The Great Mosque of Djenne is the largest mud brick building in the world
Getty Images/iStockphoto

Velika džamija u u gradu Djenné, Mali

Izvorno sagrađena u 13. stoljeću i rekonstruirana 1907. godine, Velika džamija izrađena je od opeke od blata i slame koji su povezani dodatnim nanosima blata i učvršćeni gredama od palmina drva. Svake se godine građevini dodaje novi sloj blata kako bi je učvrstio, a radnicima za to služe grede koje vire iz pročelja. Džamija je pod zaštitom UNESCO-a kao jedan od najvećih primjera afričke arhitekture od blata.

The Hallgrímskirkja is a Lutheran (Church of Iceland) parish church in Reykjavík, Iceland. At 74.5 metres (244 ft), it is the largest church in Iceland and the sixth tallest architectural structure in Iceland.
Getty Images/iStockphoto

Hallgrímskirkja, Reykjavik, Island

Luteransku crkvu Hallgrímskirkja osmislio je arhitekt Guðjón Samúelsson nadahnut islandskim tokovima bazaltne lave. Dovršena je 1937. godine i omogućuje izvrstan pogled na grad s visine od 70-ak metara.

Dome and altar of a synagogue, Szeged, Hungary
Getty Images/iStockphoto

Segedinska sinagoga, Segedin, Mađarska

Mađarski arhitekt Lipót Baumhorn osmislio je uređenje segedinske sinagoge kao spoj secesije i gotičkih, bizantskih, rimskih i baroknih motiva. Građevina iz 1907. godine ima zadivljujuću unutarnju kupolu za koju je zaslužan umjetnik Miksa Róth, koji je autor i brojnih vitraja kojima su ostakljeni prozori sinagoge.

Sikh gurdwara Golden Temple (Harmandir Sahib). Amritsar, Punjab, India
Getty Images

Zlatni hram, Amritsar, Indija

Zlatni hram, zvan još i Sri Harmandir Sahib ili Sri Darbar Sahib, najsvetiji je hram Sikha. Smješten u sjeverozapadnoj Indiji blizu granice s Pakistanom, ovaj je mramorni hram 1601. godine sagradio guru Arjan Sahib. Smješten je u bazenu te se do njega dolazi dugim mramornim mostom. Izvana je hram pozlaćen tek 1830. po uputama maharadže Ranjita Singha. Skupocjena unutrašnjost ukrašena je zlatom, mramorom i poludragim kamenjem.

Bali, Indonesia, April 22,2010 : Tourist visiting The Pura Taman Ayun Mengwi temple in Bali, Indonesia.one of Bali's most important temples of Bali.
Getty Images

Pura Taman Ayun, Bali, Indonezija

Sagrađen 1634. godine, hinduistički kompleks Pura Taman Ayun bivši je hram kraljevstva Mengwi na Baliju. Još jedan u nizu vjerskih objekata pod zaštitom UNESCO-a sastoji se od vanjskog i unutarnjeg jarka koji štite unutarnja dvorišta, u kojima se nalaze vrata kori agung, odnosno prolaz koji vodi u središnje dvorište te deseci oltara meru koji simboliziraju planine.

The Church of Transfiguration built 1714 on the Kizhi Island, Lake Onega, Russian Karelia.
Getty Images/iStockphoto

Kiži Pogost, otok Kiži, Rusija

Otok Kiži u jezeru Onega u Rusiji prostire se na samo pet četvornih kilometara i na njemu se nalazi crkveni kompleks pod zaštitom UNESCO-a koji se sastoji od dvije crkve i crkvenog tornja. Jedna je iz 17. stoljeća, a druga je nastala u 18. stoljeću te se koriste naizmjence u zimskim, odnosno ljetnim mjesecima. Dijelovi kompleksa u potpunosti su sagrađeni od drva, a obje crkve natkrovljene su brojnim kupolama.

Delhi, India- November 12, 2001: Visitors at The Lotus Temple, located in New Delhi, India. It is a House of Worship completed in 1986.
Getty Images

Lotos hram, New Delhi, Indija

Bahá'í hram u obliku cvijeta lotosa glavni je hram u Indiji. Sagrađen je 1986. godine, a zamislio ga je arhitekt Fariborz Sahba. Građevina se sastoji od 27 slobodnostojećih "latica" od mramora i u nju stane oko 2500 ljudi. Od otvaranja je hram posjetilo više od 70 milijuna ljudi, što ga čini najpopularnijom turističkom atrakcijom u zemlji.

Wat Rong Khun, also known as the White Temple, in Chiang Rai, Thailand.
Getty Images/iStockphoto

Wat Rong Khun, Chiang Rai, Tajland

Wat Rong Khun ili Bijeli hram 1997. godine počeo je graditi ekscentrični umjetnik Chalermchai Kositpipat kao budistički hram. Bijela vanjština ukrašena je sjajnim pločicama i likovima slonova, zmija, zmajeva i vatre. Unutrašnjost je ukrašena muralima s mnogim zapadnjačkim motivima, poput slike glumca Keanua Reevesa i pjevača Michaela Jacksona. Gradnja i rekonstrukcija hrama još je u tijeku jer je bio djelomično oštećen u potresu koji je zahvatio regiju.

Korejska prezbiterijanska crkva, Oakland, New Jersey

Studio Arcari + Iovino Architects 2011. godine sagradio je prezbiterijansku crkvu u Oaklandu, zajedno s drugim građevinama za potrebe župe. To uključuje i višenamjenski prostor s košarkaškim igralištem i galerijom za izlaganje umjetnina članova crkve. Sama građevina ima rastvoreno pročelje s više užih zidova koji raspršuju svjetlost i pojačavaju akustiku prostora.

Notre-Dame du Haut, Ronchamp, Francuska

Jedno od izvrsnih djela arhitekta Le Corbusiera, Notre-Dame du Haut, nastala je nadahnuta prirodnim oblicima i lokacijom na vrhu brda. Katolička crkva sagrađena je 1954. godine i predstavlja veliki odmak od prethodnih djela ovog arhitekta.

istanbul, turkey - october 3, 2015: The men who prays in the Sancaklar mosque. Design is one of the unique mosque in the world . Sancaklar Mosque World Architecture Festival in the category of religious buildings has won first prize in the best religious buildings.
Getty Images

Džamija Sancaklar, Istanbul, Turska

Arhitekti iz studija Emre Arolat Architects odlučili su izbjeći tradicionalne kompleksne ukrasne detalje koji su neizbježan dio mnogih džamija kako bi stvorili jednostavan, a upečatljiv prostor za molitvu. Sagrađena od betona i prirodnog kamena, ova je džamija smještena izvan Istanbula te je ugrađena u prirodu. Dnevno svjetlo prodire kroz uski prostor između cirkularnog stropa i zida, čime se osvjetljuje unutrašnjost koja podsjeća na spilju.

Ipiales, Colombia - February 2, 2014: View of the Las Lajas Sanctuary (Santuario de Las Lajas) in Ipiales, Colombia. The las Lajas Sancturay is a basilica church built inside the canyon of the Guáitara River.
Getty Images

Svetište Las Lajas, Ipiales, Kolumbija

Smješteno u kanjonu u planinama južne Kolumbije, svetište Las Lajas dovršeno je 1949. godine na mjestu gdje se vjernicima ukazala Djevica Marija, čime je postalo jedno od popularnih odredišta za hodočasnike. Dio strukture smješten je na samoj planini, dok se drugi dio proteže na most koji povezuje dvije strane kanjona. Arhitekti koji potpisuju ovo djelo, Lucindo Espinosa i J. Gualberto Pérez, nadahnuće su pronašli u gotičkoj arhitekturi.

Paro Taktsang is the popular name of Taktsang Palphug Monastery, a prominent Himalayan Buddhist sacred site and temple complex, located in the cliffside of Paro valley, Bhutan. More commonly, this complex is known at the Tiger's Nest Temple.
Getty Images/iStockphoto

Paro Taktsang, Butan

Smješten na litici na Himalaji na više od tri tisuće metara nadmorske visine nalazi se samostan Tigrovo gnijezdo sagrađen 1692. godine oko ulaza u planinsku spilju. Sagradio ga je vladar Gyalse Tenzin Rabgye, a izgorio je u razornom požaru 1998. godine. Cijeli je kompleks ponovno podignut 2005. godine. Smatra se da je na tom mjestu u 8. stoljeću prvi put u Butanu prakticiran budizam.
 

Foto: Istock Photos

Izdvajamo

Iz drugih medija